Denizcinin anasayfası

ULAQ Mavi Vatan’da oyunu değiştiriyor

ARES ve Meteksan tarafından geliştirilen Ulaq Türk denizlerinin korunmasında önemli bir görev üstlenecek.

Ares tersanesi tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ, gerçekleştirdiği atış testinde hedefi başarıyla imha etti. Yakın dönemde Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girecek olan ULAQ, Türk denizlerinin korunmasında önemli bir görev üstlenecek.

Deniz Kurdu-2021 Tatbikatı’nda milli imkanlarla geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı ‘nın ilk atışını başarıyla gerçekleştirerek hedefi tam isabetle vurmsası Ares Tersanesi’nde büyük bir mutluluk yaşattı.

Ares Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim’ ‘Ares Tersanesi ekibi olarak henüz 15. yaşımızda “Dünya’da bir ilk” olan ULAQ muharip insansız deniz aracını üretmiş ve harp başlıklı güdümlü füze atışlarını başarıyla tamamlamış olmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz.

Gerek dünya deniz harp sistematiğinde doktrinleri, gerekse Mavi Vatan’da oyunu değiştirecek bu önemli projede olağanüstü gayretle çalışan ARES ve ortağımız METEKSAN ekipleri ile projemize silah ve sensör sistemleriyle katkı yapan ROKETSAN’a buradan tekrar teşekkür ederim.” açıklamasını yaptı.

Ulaq Mavi Vatan’da hangi görevleri üstlenecek?

Türkiye’nin ilk SİDA’sı olacak ULAQ; gelecekte farklı versiyonları ile farklı kullanım alanlarına sahip olacak ve Deniz Kuvvetleri’nin faaliyetlerinde performans ve verimi artıracak şekilde geliştirildi.

Sistem, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine ve milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip olacak.

Gelişmiş kompozit malzemeden üretilen ULAQ; Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerde yer alabilecek.

SİDA’nın kontrolü ise karadan mobil araçlar, karargah komuta merkezi veya gemiden yapılabilecek.

ULAQ’ın füzelerini de Roketsan geliştiriyor. SİDA üzerinde yer alan silah sisteminde, 4 adet Lazer Güdümlü Füze CİRİT ve 2 adet Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) taşıyabiliyor.

SİDA; farklı operasyonel harekat ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde füze sistemlerinin yanı sıra elektronik harp, jamming yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri ile de donatılabilecek.

ULAQ SİDA’nın ardından istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi (DSH), yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretilmesi planlanıyor.


Bunları da beğenebilirsin