Denizcinin anasayfası

Yakamoz’u uluslararası alana taşıdık

TMMOB GEMİMO önderliğinde düzenlenen Yakamoz etkinliğinde denizcilik sektöründe çalışan kadınlar buluştu.

TMMOB GEMİMO önderliğinde ve WISTA Türkiye üyesi kadın denizcilerin destekleriyle denizcilik sektöründeki erkeklerin de desteğini alarak yoluna devam eden Yakamoz, bu sefer “Deniz ve Kadın” teması altında Ataşehir Grand Sheraton Otel’de bir araya geldi.

WISTA Türkiye Başkanı Nazlı Selek, Feramuz Aşkın’a plaket verdi.

Uluslararası Kadın Denizciler Örgütü’nün kurucusu ve Hindistan’ın ilk kadın tanker kaptanı Radhika Menon’un ile Kadınların Uluslararası Nakliyat ve Ticaret Birliği (WISTA) Başkanı Despina Panayiotou Theodosiou’nun konuşmacı olarak katılmasıyla beraber sempozyum uluslararası nitelik kazandı.

“IMA bizimle aynı fikirde”

İlk kez 2016’da gerçekleştirilen Yakamoz etkinliğinde bugün 50 başarılı kadını ve 2 binden fazla temsilciyi ağırladıklarını belirten TMMOB GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, “Bundan sonra sadece Türkiye değil dünya çapında adınların sesi olmaya karar verdik. Ne mutlu bize ki dört yıldır sürdürdüğümüz temamız Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından da tema olarak benimsendi. Kadın denizcilere yönelik hazırlanan etkinlikler “pozitif ayrımcılık” olarak görülmemelidir. Bunun adı fırsat eşitliğini sağlamaktır” dedi.

Kadınlar kendi yerlerini açtılar

Deniz ve Kadın Sempozyumu’na İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin kız öğrencileri de katıldı.

Kadınlardan 20 yıldır en acımasız koşullarda erkek gibi davranmalarının istendiğini belirten Aşkın, “Tüm bunlara rağmen kadın denizcilerimiz bitmez tükenmez gayretleryle yerlerini edindiler. Gelinen bu nokta onların başarısıdır. Biz sadece onların sevinçlerini ve hüzünlerini örgütlü olarak yansıtıyoruz” diye konuştu.

Aşkın şunları söyledi :

Sempozyumu ünlü Denizaltı Belgeselcisi Savaş Karakaş sundu.

“Mühendis kadınlara yapılan cinsiyet ayrımı sadece denizde yoktur. TMMOB, 2004 yılından bu yana cinsiyet ayrımcıığına karşı ciddi mücadele veriyor. İSKİ, DHMİ ve TMO genel müdürlüklerine iş başvuru yapmak için erkak olma koşulu vardı. Dava açıldı ve her üç kurum için de erkek olma şartı Danıştay tarafından kaldırıdı. MTA’nın, ‘5 kadın ve 75 erkek jeoloji mühendisi alınacaktır’ ilanına da karşı çıktık. Dava açıp kazandık”


Bunları da beğenebilirsin