Denizcinin anasayfası

Yeni Deniz Mecmuası’nda vardiya değişimi

Denizcilik kültürü üzerine 20'nci sayısını yayınlayan Yeni Deniz Mecmuası'nda dümene Kapt. Levent Akson geçerken, yayınevi de değişti.

Bugüne kadar yayınlanan 20 sayısında denizciliğin edebiyattan tarihine; balıkçılıktan jeopolitiğe kadar onlarca konuda 185 farklı yazara yer Yeni Mecmua Dergisi yeni atılıma hazırlanıyor.

Mavi Vatan’ın isim babası Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in yönetiminde 2016’nın başında “merhaba” diyen Yeni Mecmua Dergisi’nin yeni genel yayın yönetmeni Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) 1973 Güverte mezunu Kapt. Levent Akson oldu.

Gürdeniz, Yeni Deniz Mecmuası’na genel koordinatörü ve yazar olarak destek vermeye devam ederken, daha önce Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayınlanan dergi bundan sonra Pankuş Yayınları’ndan yayınlancak.

Gürdeniz, bu gelişmeleri Veryansın TV’deki köşe yazısında duyurdu.

Gürdeniz şu satırları yazdı :

Kırmızı Kedi ve Yeni Deniz Mecmuası

Balyoz ve Ergenekon gibi kumpas davalar sırasında cesaret ve vefa ile denizcilik kitaplarımı yayınlayan, Sayın Haluk Hepkon yönetimindeki Kırmızıkedi Yayınevi 2016 yılında sadece Denizcilik Kültürüne odaklanmış bir denizcilik dergisini yayınlama girişimini başlattı. İlk sayısı 1 Mart 2016 tarihinde okuyucu ile buluşan ve 3 ayda bir kitap dergi formatında çıkacak bu dergiye “Yeni Deniz Mecmuası” adını verdik. Derginin özelliği denizcilik gücüne hayat veren 14 alanda özgün makaleler, röportajlar, incelemeler ve görseller içermesiydi. Ayrıca yeni denizcilik yazarlarını teşvik etmek de yeni Deniz Mecmuasının hedefleri arasındaydı. Bugüne kadar yayınlanan 19 sayıda, 185 farklı yazara yer verildi. Edebiyat, denizcilik tarihi, deniz ve gemi müze, denizcilik kültürü, biyografi, balıkçılık, jeopolitik, deniz hukuku, strateji, sinema, gemicilik, çevre, amatör denizcilik, enerji, deniz ticareti, gemi inşa, deniz bilimleri, dalış, resim, arkeoloji vb. alt alanlarda 19 sayıda 500’den fazla yazı okuyucuya sunuldu.

Kırmızı Kedi’den Parkuş’a vardiya devre

Kırmızıkedi Yayınevi, Türkiye’de ilk defa çok kapsamlı denizcilik kültürü içeren bir kitap – dergi çıkararak tarihi bir görevi yerine getirdi ve bu görev şimdi Pankuş Yayınlarının vardiyasında/sorumluluğunda devam edecek. Bu köşeden Kırmızıkedi Yayınevi ve başta Haluk Hepkon ve dergi editörü Masum Gök olmak üzere emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyor, takdir ve tebriklerimi sunuyorum.

Yeni yayın kurulu ve genel yayın yönetmeni

Bu hafta okuyucu ile buluşan 20. Sayıda, dünya denizlerinden ve evrensel denizcilik kültüründen yeni ve değişik konular işlendi. Yeni yazarlar dergide buluştu. Her sene 4 sayı çıkaran dergi, böylece 2021’in ilk sayısını 20. sayı olarak Haziran ayında çıkarmış oldu. 21. Sayı Temmuz’da, 22. Sayı Eylül’de 23. Sayı Aralık ayında çıkacak. Daha sonra her sene Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının başında düzenli çıkacak şekilde yayın hayatına devam edecek. Derginin yayın kurulu denizcilik kültürümüzde gerek yazdıkları kitap ve makaleler gerekse tecrübe ve birikimleri ile iz bırakmış değerli denizci ve deniz severlerden oluşuyor. Levent Akson, Derya Şerif Yarkın, Ömer Bozkurt, Ali Rıza İşipek, Ali Bozoğlu, Nedret İşli, Murat Koraltürk, Reşit Mehmet Erol ve Caner Şaka yayın kurulu olarak Deniz Mecmuasına katkılarını sürdürecekler. 2018 başından bu yana yürüttüğüm Genel Yayın Yönetmenliği görevini 21. Sayıdan itibaren Kaptan Levent Akson’a devrederek derginin Genel Koordinatörü ve düzenli yazarı olarak katkı sağlamaya devam edeceğim. Kaptan Levent Akson, Yüksek Denizcilik Okulu 1973 yılı mezunu bir denizci olarak denizcilik gücümüz içinde önemli yeri olan deniz ticaret filomuzun çok kıymetli bir mensubudur. Atatürk’e ve onun değerlerine sadakati, engin denizcilik kültürü, ilke ve prensipleri ile temayüz etmiş olan Sayın Akson yönetiminde Yeni Deniz Mecmuamız, devletin denizcilik kültürü alanındaki atalet ve eylemsizliğine rağmen halkın deniz ve denizcilikle tanışmasına katkı sağlayacak bir kültür aracı olmaya devam edecek; Mavi Vatanın koruyucusu her yaştaki gencin denizcilik bilincine emsalsiz katma değer sunacaktır. Dergimiz dağıtımını aslen abonelik üzerinden yapacaktır. Diğer taraftan niteliği dergi olsa da dergi raflarında değil, kitap – dergi statüsünde, kitapçıların kitap raflarında da yerini alacaktır. 5. yaşını dolduran Yeni Deniz Mecmuasının Pankuş yayınlarındaki hayatının Türkiye’nin denizcileşmesine destek sağlamasını yürekten diliyorum. Yüce Atatürk’ün “Denizciliği Türkün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız’” direktifine küçücük bir katkımız olacaksa ne mutlu bize!


Bunları da beğenebilirsin