Denizcinin anasayfası

Haliç Tersanesi eski görkemli günlerine geri dönüyor

Şehir Hatları 566 yıl önce Fatih’in kurduğu Türkiye denizciliğinin merkezi HaliçTersanesi‘ni hala ayakta tutmanın gururunu yaşıyor.

“Dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi” olan Haliç Tersanesi eski görkemli günlerine geri dönüyor. 566 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in kurduğu, Türkiye denizciliğinin merkezi, dünyanın yaşayan ve çalışan en eski tersanesi Haliç Tersanesi’nin 566’ıncı yılı kutlandı. Tersane-i Amire’den geriye kalan son tersane olan Haliç Tersanesi için düzenlenen törende konuşan İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “Burası, Türkiye Denizcilik tarihinin oluştuğu yer. Biz yönetime geldiğimizde tersane aslında kapanmış durumdaydı. Fakat üretim faaliyetlerini arttırarak hem bakım-tutum hem de yeni inşa tersanesi olarak aktive ettik.” dedi.

İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, tersanenin cirosunu 2021 yılı itibarı ile 125 milyona çıkarttıklarını belirterek şunları söyledi: ‘’Göreve geldiğimizde 1 milyon olan tersane cirosunu 2021 yılı itibarı ile 125 milyona çıkardık. Bugün yılda ortalama dışarıdan gelen 65 geminin bakım ve onarımının yapılmasının yanında, 2021 yılında üretimi Haliç Tersanesi’nde devam eden deniz taksilerimizin de inşa faaliyetlerine başladık. Tersanemiz “Dünyanın Yaşayan ve Üreten En Eski Tersanesi” konumunda yer alıyor ve katma değer yaratmaya devam ediyor.’’

1455’ten bu yana kadırga, kalyon, buharlı yolcu gemileri, arabalı vapur, hala seferde olan vapurlarımız gibi pek çok ilk üretimi gerçekleştirmiş olan Haliç Tersanesi’ne tersanecilik vasfı geri kazandırıldı. Şehir Hatları vapurları dışında bakım ve onarım yapılmayan, dışarıya neredeyse kapalı olan tersane özel sektöre açıldı ve Şehir Hatları vapurlarıyla beraber dışarıdan gelen gemilerin de bakımı yapılmaya başladı. Şu an faal durumda olan birçok Şehir Hatları vapuru, Haliç Tersanesi’nde inşa edildi. Yaşayan tarih olarak işlevini en iyi şekilde sürdürüyor.

Haliç Tersanesi bugün, üç adet kuru havuz, iki adet kızak ve muhtelif atölye ve tarihi mekânları kapsayan 70 dönümlük bir alanda yer alıyor. İstanbul’ un merkezinde konumlanmış, uzak ve yakın deniz tarihimizi ve denizciliğimizin en yakın tarihi niteliğindeki Haliç Tersanesi, Şehir Hatları AŞ.’nin yönetim merkezine de ev sahipliği yapıyor.


Bunları da beğenebilirsin