Denizcinin anasayfası

Singapur ve Malezya arasında ‘deniz sınırı’ krizi

Maritime’ın haberine göre Ekim ayı sonlarında Malezya, Johor Baru’nun deniz sınırlarını Tuas’a doğru genişlettiğini açıkladı.

Singapur ise buna itiraz ederek, yeni sınırların kandi ülkesinin sularına karıştığını iddia etti.

Singapur Ulaştırma Bakanlığı Aralık ayında yaptığı açıklamada, “Singapur, uluslararası yasalarla çelişen bu gemiler tarafından izin verilmeyen yetkileri ve egemenlik iddialarını protesto etti” dedi.

Singapur, aynı zamanda bin 200 tonluk deniz devriye gemisi USS Unity de dahil olmak üzere gemilerini bölgeye yerleştirdi.

Singapur, güvenlik güçlerinin itiraz edilen bölgedeki devriyelerinde “kısıtlayıcı” davrandığını, ancak dağıtımların Malezya hükümetinden protestolara yol açtığını iddia ediyor.

Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad, hükümetin Johor Baru için yeni genişleyen liman sınırlarının Singapur’un deniz sınırlarını ihlal etmediğini iddia etti.

Singapur, kendi deyimiyle, “kara sularının” batıya doğru uzandığını ileri sürüyor.

2002’den bu yana Singapur, bir dizi geniş arazi ıslah programı ile Tuas kompleksini genişletiyor ve Malezyalı Ulaştırma Bakanı Anthony Loke bunun anlaşmazlıkların kökeninde olduğunu savunuyor.

Bu tür bir anlaşmazlık olağandışı değildir:

Uluslararası hukuk, genellikle, bir deniz sınırı iddiası için taban hattının bir kısmı olarak geri kazanılan arazilerin kullanımını kabul etmektedir, ancak Malezya bunu kabul etmemeye karar verebilir.

Uluslararası sınır danışmanı Coalter D. Lathrop’a göre, “Müzakere eden Devletler ayrıca sınırların sınırlandırılması sürecindeki yasal temel özellikler de olabilir ve çoğu zaman da indirim yapabilirler.”

ÇEVİRİ: Denizcilik Dergisi


Bunları da beğenebilirsin