Denizcinin anasayfası

Arkas Lojistik 38.5 milyon Euro’ya lokomotif aldı

Arkas Lojistik, 38,5 milyon euroluk yatırımla beş Euro Dual model lokomotif siparişi verdi. Lokomotiflerden ilk üçü 2025 yılında teslim edilecek.

 

 

Arkas, Arkas Lojistik çatısı altında kurduğu Arkas Rail ile ‘Arkas Anadolu Projesi’ kapsamında Anadolu’yu demiryolunun avantajını da kullanarak uygun maliyetlerle limanlara ve dünyaya bağlamak hedefleri kapsamında yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda Arkas Rail, 38,5 milyon euro yatırımla Stadler Rail Valencia S.A.U. firmasından 5 adet Euro Dual model, dizel ve elektrik ile çalışan lokomotif siparişi verdi. 100’e yakın vagon alımı için de planlama yapan şirket, böylece müşterilerine daha düşük maliyet avantajlı, daha hızlı ve daha güvenli bir taşıma hizmeti sunmayı hedefliyor.

 

 

Delmar Safety

Tarifeli sefer için lokomotif çok önemli

Demiryolunda tarifeli seferle taşımacılık yapabilmek için lokomotif alınmasının çok önemli olduğunu belirten Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, “Arkas Rail şirketimizin çatısı altında üç tanesini 2025 yılında teslim almak üzere beş lokomotif yatırımıyla tüm sektöre hizmet vermeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 700 adet öz mal vagonumuza ek olarak 100 adet daha vagon alımı için çalışmalar yapıyoruz. Böylece Arkas Rail halihazırda demiryolu ile taşımalarını gerçekleştirdiği Kayseri, Konya, Ankara, Gaziantep, Eskişehir gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden yine Türkiye’nin en büyük limanlarına ithalat-ihracat konteynerlerini tarifeli seferler ile taşıyacak. Diğer yandan Türkiye ile Avrupa arasında özellikle Almanya, Polonya gibi ülkeler ile artarak devam eden demiryolu konteyner taşımalarında karşılıklı blok tren seferleri ile hizmet verecek. Türk lojistik sektörüne yeni bir hizmet olarak sunacağımız bu yatırım liman lojistiği yani konteyner trafiğe odaklı, Kuzey’de Kartepe’de Railport ve Güney’de Mersin Yenice’de kara limanlarını destekleyecek bir faaliyet” dedi.

 

 

Railport 2024’te faaliyete geçecek

Arkas’ın Avrupa’nın önde gelen intermodal lojistik terminali işletmecisi duisport ortaklığıyla Kartepe’de kurduğu kara terminali Railport’un 2024’te faaliyete geçmesi planlanıyor. Railport, Avrupa’dan gelen ve Avrupa’ya gidecek trenlerdeki yükün tahliye edilip tekrardan elleçlenebileceği bir aktarma terminali olurken Arkas da Avrupa taşımalarını kendi lokomotifleri ile Kapıkule’ye kadar buradan gerçekleştirecek.

Diğer yandan 2017 yılında BTK (Bakü-Tiflis-Kars) demiryolu hattında ilk demiryolu taşımasını başlatan Arkas Lojistik, geçen yıl çatısı altında kurduğu şirketi Arkas Rail ile Çin-Türkiye Demir İpek Yolu’nda Marmaray bağlantısı ile transit olarak Avrupa’ya yük taşıyor. Yeni açılan bu taşımacılık koridorları Türkiye’nin ihracat yüklerini demiryolu ile başka yeni ülkelere taşıma imkânı sunarken, Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle Avrupa ve Asya arasındaki transit yüklerin de Türkiye üzerinden taşınmasına olanak sağlıyor.


Bunları da beğenebilirsin