Denizcinin anasayfası

Yeni bir model : Denizcilik Yatırım Ortaklığı

Önceki yazımda sektör için bir modelden bahsetmeye çalışmıştım. "Denizcilik Yatırım Ortaklığı"…

Önceki yazımda sektör için bir modelden bahsetmeye çalışmıştım. “Denizcilik Yatırım Ortaklığı Fonu”…

Sürdürülebilir, şeffaf ve ulaşılabilir bir perspektif ile birleşen profesyonel yatırımcıya, denetlenilebilir yapıda ulaşan, yalnızca gemilere değil sektöre yatırım yapan bir düşünce.

Herkesin az çok bilgi sahibi olduğu gibi bir finans geleneği olan yatırım fonları, her zaman hayatımızda olmuştur. Birçok farklı şirketin faaliyette olduğu denizcilik sektörü için de bu oluşumun nasıl entegre edilebileceğini biraz analiz edelim.

Resmi bir tepe fon üzerinden kurulan tüzel bir kişilik ile yola çıkalım. Doğru filoya yatırım yapan ve stratejik bir tersaneye sahip olan bir fondan bahsediyorum. Kendi iç kaynaklarından beslenen ve kılcal damarları ile heryere ulaşabilen, küçük / büyük tüm yatırımcıların yerinde ziyaret edebileceği ve denetleyebileceği, aynı zamanda da herkese kapısını açık tutan bir oluşum. Uluslararası standartlarda yönetilmesi düşünülen bu fonun tek sahibinin sektör çalışanları ve paydaş yatırımcıların olduğunu varsayalım.

Ülkemizde de böyle bir girişime başlamak için beklemek doğru mu sizce. Sektör olarak gerçek anlamda bir birlikteliğin ve aynı ortak amaç için çalışmamızın vakti gelmedi mi?

Daha önceden bahsettiğim gibi oluşabilecek kararsız durumlarda bir risk iştahı oluşur ve armatörlük, yatırımcılar için yeniden moda olma tehlikesiyle karşı karşıya diyebiliriz.

Tüm endüstriler için daha hızlı bir ticaret anlayışı ve daha yeşil bir geleceğe bakarken genişleme ile birlikte modern para teorisine sorunsuz bir geçiş olacak gibi görünüyor. Dolayısıyla bu durum yatırımcı için daha kontrol edilebilir bir ortam sağlayacaktır. Fakat herseyini daha doğru kanalize edebilmek adına bir çatı altında toplanarak yol gösterici
rol izlemek daha faydalı olacaktır. Denizciliğin, bir dizi birbirine bağlı bir endüstri değil, tamamen bağımsız endüstrilerin ortak noktada toplanmış bir sektör olduğunu unutmadan bu yapıyı hep birlikte oluşturabiliriz.

Böyle güçlü bir yapı ile sektörde birbirinden bağımsız şirketlerin ve sektör çalışanlarının, kendi alanlarında aktivitelerini sürdürmelerine paralel olarak aynı zamanda da ortak bir noktada birleşebilmesini sağlamış olacağız.

Güzel ülkemiz için bu girişimi başlatabilmek adına gerekli önizlemeleri yapmaktayız. Yakın bir zamanda da sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

Kısa bir şekilde güncel verilerden bahsederek devam edecek olursam;

Büyüyen olumlu veriler sayesinde, kuru dökme yük piyasasının önümüzdeki haftalarda ek kazançlar kaydetmesi bekleniyor.  “Yılın başından bu yana görülen güçlü navlun performansı’’ on yılı aşkın bir süredir kazançların en yüksek seviyede olmasıyla kuru yük piyasası için devam etti.

Sonuç olarak, gemilerin değerleri önemli ölçüde iyileşirken, yıkım faaliyetleri son iki ayda durağan görünmekte ama geçen sürenin ardından Hindistan’da faaliyet geri dönmüş görünüyor. Bu göstergeler ışığında önümüzdeki günlerde devam olumlu havanın bir süre daha sürebileceği görünmektedir. Bunun da ötesinde, tersanelerdeki boşluklar diğer daha karlı sektörlerdeki siparişler ile dolmaktadır.

Önceki yazılarımda bahsettiğim gibi, Çin bu konuda pazar iyileşmesinin arkasındaki başlıca itici güç oldu. Dahası, dünyanın geri kalanından emtia talebi, kuru dökme ticaret lehine ticaret verimsizliklerini hızlandırıyor ve yoğunlaştırıyor,

Her ne kadar geri toparlama olsa bile uluslararası çelik fiyatları rekor seviyelerde, Batı-Doğu çelik fiyat arbitrajları ve küresel çapta endüstriyel üretim artışı demir cevheri talebini yönlendiriyor.

Avrupa ve Asya’nın termal kömür için rekabet ettiğini görülüyor. Emtia fiyatlarındaki ralli bu arada madenciler tarafından yüksek fiyatlardan yararlanmak için daha fazla üretim ve ihracatı teşvik ediyor, bu nedenle piyasa oyuncuları deniz yoluyla taşınan hacimlerin önümüzdeki aylarda daha da artmasını bekliyor”. Bu sebeple devam etmesi beklenen artış liman tıkanıklığının birkaç yılın en yüksek seviyelerine çıkmasına neden oldu; Pasifik’teki liman tıkanıklığı da kısa vadede
başta Panamax sektöründe arz tarafını desteklerken, Capesize üzerinde de olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

Varlık alımları için de benzer bir yaklaşım izlenebilir. Mevcut sermaye fırsatlarını ve yüksek kazançları kullanarak
filonuzu yeniden yapılandırma, filonuzu büyütme (boyut olarak) ve modernize etme fırsatını, herhangi bir ani olumsuz piyasa kayması riskine girmeden almak doğru olabilir. İş döngüsü içinde tam olarak nerede olduğumuzun farkında olsaydık ve bu rallinin süresi hakkında tam bir görüşe sahip olsaydık, daha yüksek getiriler için kısa vadeli stratejiler önermek daha kolay olurdu.

Hâlâ pek çok bilinmeyen söz konusuyken, mümkün olduğunca sınırlı riske maruz kalarak yatırım yapmak daha ihtiyatlı olur.


Bunları da beğenebilirsin