Denizcinin anasayfası

M/T YIPRANMAZ!

Merhum Kaptan Bora Ekşi ve merhum Kaptan Oğuz Güzey aziz hatıralarına...

03.00 Rotterdam demir

Kamaramda çalan telefona uyandım. 3. Kaptan yanaşma talimatı geldiğini bildirdi. 05.00’da pilot mevkiinde olmalıymışız. Personelin işi gece yarısına doğru bitmişti. Antwerp’ten kalktığımızdan beri üç gündür tank yıkaması yapıyorlardı. Personel bitkin, birkaç saat dinlenmenin üzerine yüklemeye gireceğiz, umarım her şey yolunda gider…

09.00 Rotterdam liman

Bir buçuk saat önce bağladık. Acente bildirmişti, PSC denetlemesi için gelecekler. Filika marş motorunun arızalandığını yolda tespit etmiştik, umarım yedek parça bu limana yetişir, yoksa gemi bağlanacak…

05.45 Dover Boğazı seyir

İkinci kaptan köprü üstüne çağırdı, Baş Mühendis acil stop etmemiz gerektiğini söylemiş. Seperasyonun dışına çıkıp drift yapmak için VTS ile görüştüm…

20.00 Biskay Körfezi seyir

Kuzeyli hava dün geceden itibaren batıya döndü, bordadan yüksek denizlere maruz kalıyoruz. Bugün kimse masada yemek yiyemedi…

12.00 Akdeniz seyir

İkinci mühendisin ayrılma dilekçesini yeniden şirkete ilettim. On beş günlükken bırakıp sefere çıktığı kızı sekiz aylık olmuş. Süveyş’te ayrılamayacağını nasıl söyleyeceğim şimdi…

16.00 Aden Körfezi Seyir

Port Said’de aldığımız malzemelerle geminin etrafına tel örgü ve dikenli tel çektik. Silahlı korumalar da iki gündür bize yardım ediyor. Saldırı olursa personelin saklanacağı güvenli bölme olarak yeke dairesindeki hazırlıkları tamamladık. Korsan bölgesinden konvoy ile geçiş için varış zamanımızı ayarlamalıyım…

09.00 Hint Okyanusu seyir

Bütün personel zabitan salonunda bir araya geldik. Herkes tertemiz üniformalarını giymiş, saçına başına özenmiş, yüzlerde buruk bir tebessüm. Gemide bayramlaşma…

19.00 Sri Lanka- Colombo limanı açıkları

Makine lostromosunun dört gündür çok ağrısı var, taş düşürüyor. Silahlı korumalarla birlikte burada inecek…

07.30 Singapur demir

Kumanya ve yakıt ikmali yaptık. Kahvaltıda yüzler gülüyor, uzun zamandır gemide taze sebze yoktu…

10.00 Güney Çin Denizi

Yağcı ile bir kez daha görüştüm, psikolojisi hiç iyi değil, birine zarar vermesinden korkuyorum…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

2021 denizciliğinde gemide çalışmanın zorluklarının çok küçük bir kısmına bir uzak yol kaptanının gözünden bakabilmek için yukarıdakileri örnekledim. Denizde çalışan herkes eminim ki kendi penceresinden bu listeye kolaylıkla ekleme yapabilir.

Denizciliğin içinde bulunduğumuz konsepti, birim sürede daha fazla, daha hızlı ve daha ekonomik taşıma yapabilmek üzerine kuruludur. Elbette ki denizcilikte taşıma daha verimli yapılmalıdır. Bunun için gemilerin dizayn ve inşasından, kullanılan teçhizat ve donanımlara kadar ileri yeni teknolojiler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki daha ekonomik olmak demek her zaman daha verimli olmak anlamına gelmez.

Gemileri personel ile donatırken ekonomik olması için; eğitim ve aşinalık kazandırmaya yönelik yeterli kaynak ayırmamak, personel sayısını her fırsatta eksiltmek, farklı milliyetten ve daha az kalifiye personel tercih etmek, kontrat sürelerini uzun tutmak, kaliteli kumanyadan maliyet gözeterek imtina etmek vb. yaklaşımlar karşılığını kaçınılmaz olarak düşük çalışan bağlılığı ve yetersiz iş motivasyonu olarak bulacaktır. Denizcilikte öyle bir an gelir ki gemi kaptanın alacağı inisiyatif veya zabitandan ya da tayfadan bir personelin göstereceği özveri geminin selametini sağlar.

Gemide çalışan personel üzerindeki iş yükü son yıllara sürekli artmaktadır. Getirilen yeni kural ve uygulamaların yansıması gemi personeli için ilave sorumluluk olmaktadır. Buna karşın gemilerde personel sayısı kurallar izin verdikçe her fırsatta azaltılmaktadır. Durum böyleyken bir de işverenine bağlılığı veya çalıştığı gemiye aidiyeti düşük olan bir personelin verimli ve emniyetli bir işletme yapması beklenmemelidir.

Sonuç olarak denizciliğin ruhsal ve fiziksel açıdan ne kadar yıpratıcı bir iş kolu olduğu ortada iken gemilerde yaşanılan talihsiz kazalara ve kayıplara sebep olan sorunların nedenlerine birçok açıdan yaklaşılması gerektiği aşikârdır. Buna ilave olarak salgınla birlikte son iki yıldır limanlarda devam eden kısıtlamalar ve uzayan kontratlar da özellikle dikkate alınmalıdır.


Bunları da beğenebilirsin