Denizcinin anasayfası

Kanal İstanbul CHENG MAY’a kapalı

İstanbul Boğazı çok önemli bir ramak kala durumu daha yaşadı.

İnternet yayını yapan gazetelerde haber farklı başlıklarla duyuruldu. Hemen hepsi Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü twitter hesabından yayımlanan bilgiyi olduğu gibi paylaşmışlar.

“Kolombiya’dan Zonguldak Limanı’na KURTARMA-6 Römorkörümüz refakatinde seyir halindeyken İstanbul Boğazı girişinde makine arızası yapan Liberya bayraklı 295 m boyunda CHENG MAY isimli yük gemisi için KURTARMA-1, KURTARMA 5, KURTARMA-11 Römorkörlerimiz ve KEGM-3 botumuz ivedilikle bölgeye sevk edildi. İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı. CHENG MAY isimli gemi, yaklaşık 170 bin ton kömür yüklü.”

Dünya çapında deniz kazalarını, ramak kala durumları yayımlayan yabancı bir internet gazetesi de hem bu haberi vermiş, hem geminin özelliklerini vermiş, IMO numarasını yayımlamış. Onunla da yetinmemiş harita üzerinde geminin arıza anındaki hareketlerini de yayımlamış. Bravo doğrusu.

295 metre boyunda, 46 metre genişliğinde, 170.000 ton kömür yüklü, 17 metre 80 santimetre su çekimli, 180.000 dw tonluk devasa bir gemi. Yani yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde ve eninde, su altında kalan kısmı yaklaşık 6-7 katlı apartman yüksekliğinde gemi Güneyden Boğaz girişine römorkör refakatinde yaklaşırken arıza yaptığı yazıyor haberlerde. Çok normal alışılmış bir habermiş gibi.

Hâlbuki gemi Kanal İstanbul ÇED Raporunda Kanalı kullanamayacağı açıklanan gemilerden. Yani Kanal yapılsa bile bu gemi İstanbul Boğazı’nı kullanmaya devam edecek gemilerden. Yani Boğazda tehlikeler devam edecek her durumda. Bu tehlikeler devam edeceğine göre doğal olarak Boğazlarımız için her türlü önlemi almamız gerekiyor.

KEGM’nin yayımladığı bilgiyi aktaran haberi okuduğumda römorkör refakatinde seyreden böyle devasa bir gemide kılavuz kaptan yok mu acaba diye düşündüm. Yabancı yayın organı dâhil hiçbir haber sitesinde buna dair bilgi yoktu. Zaten hepsi aynı kelimelerle, basmakalıp bir şekilde haberi duyurmuşlar. Ancak gemide muhakkak kılavuz kaptan vardır diye düşünmeden edemedim.

Bugün Youtube’da geminin arıza yapışını, mevkiini, iki römorkör eşliğinde Haydarpaşa Mendireğine yaklaşımını, mendireği geçtikten sonra yavaşlamasını, baştan kıçtan römorkörlerden halat alışını, diğer iki römorkörün de gemiye yardım için yaklaşmasını, akıntıyı kullanarak ve römorkörler yardımı ile sancaktan ustaca bir dönüş yaparak demir sahasına doğru ilerlediğini gördüm. Doğrulayamasam da bu ustaca manevraları yapan, koordinasyonu sağlayan deneyimli bir kılavuz kaptanın gemide olduğuna karar verdim.

Bunları neden yazıyorum. İstanbul Boğazı tehlikeye ramak kala bir durumu ucuz atlattı. Olay Boğazın içinde manevraların yapılamayacağı dar, daha şiddetli akıntıların olduğu bir mevkide olabilirdi, römorkörlere halat verilemeyebilirdi, diğer römorkörler zamanında yetişemeyebilirdi…

Yıllardır Boğazlardaki kazaları, ramak kala durumları tespit etmeye, araştırmaya, nedenlerini anlamaya çalışan biri olarak otoritenin bu ve benzeri çalışmalara gerekli önemi vermediğini düşünüyor ve görüyorum.

2004 yılından bugüne kadar İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda 170-180 kaza ve bir o kadar da kaza olmayan ramak kala durumlar yaşandı. Kaza İnceleme Kurulları bu yaklaşık 350 olaydan sadece üçünü inceledi ve raporladı.

İnceleme raporlarının amacı şöyle belirtiliyor;

Deniz kaza incelemesinin amacı; deniz kazalarının oluşmasına neden olan gerçek sebeplere ulaşmak suretiyle denizde can, mal ve çevre emniyetine yönelik mevzuat ve uygulamaların geliştirilmesini sağlamak, böylece benzer kazaların tekrarını önlemek ve kaza sonrasındaki olumsuz etki ve sonuçların azaltılmasını temin etmektir. Deniz kaza incelemesi adli veya idari soruşturma niteliğinde olmadığı gibi, amacı suçu ve suçluyu tespit etmek veya sorumluluk paylaştırmak değildir.” Amaç çok güzel ama yeterli araştırma yok. Bazı çok önemli, ders ve önlem alınması gereken kazalar araştırılmamış vaziyette.

Başka bir inceleme raporunda ramak kala durumlar için şöyle bir tavsiye var; “Binlerce emniyetsiz koşul sonrasında, yüzlerce emniyetsiz davranış ortaya çıkmakta, bu davranışlar sonrasında ramak kala olayları yaşanmakta ve ramak kalalar sonrasında da hala tedbir alınmamışsa kazalar oluşmaktadır… yaşanan ramak kala olaylarının… bildirilmesi ve yönetimce değerlendirmeler yapılarak kaza piramidinde kazayla sonuçlanacak olayların engellenmesine yönelik gerekli analiz yapılarak kazaların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.”  Kaza İnceleme Kurulu’nun bu önemli tavsiyesine tam olarak katılıyorum ve büyük bir titizlikle uygulanması gerektiğini savunuyorum. Bunun yanında İnceleme Kurulunun TAM BAĞIMSIZ olması çok önemli. Boğaz olaylarının incelenmesi açısından kurulda tecrübeli Kılavuz Kaptanların, GTH Operatörlerinin, Kaptan ve Baş Mühendislerin, KEGM temsilcilerinin bulunması alınacak önlemleri belirleme açısından çok önemli.  Bu uyarılar yıllardır tekrarlanmakta fakat sonuç alınamamaktadır. Bu ucuz atlatılan 170 bin ton kömür taşıyan gemi olayı, inceleme çalışmalarının titizlikle yapılmaya başlanması açısından umarım bir uyarı olur.

Kazaların, ramak kala durumların hassasiyetle incelenmesi gerekir. Bunun için kaza ve ramak kala kayıtlarına ulaşabilmemiz gerekiyor. CİMER aracılığı ile Ulaştırma Bakanlığından istediğim en son kaza bilgileri için gönderilen listeyi birkaç örnekle paylaşayım;

CİMER’den gelen 2016-2020 kaza listesinden örnekler

Olay Tarih

ve Saati

Kaza Türü

 

Kaza Yeri

 

Bölge

 

Latitude –

Longitude

 

Gros

 

Bayrağı

 

11.1.2017 11:00:00

 

Sürüklenme

 

KUZGUNCUK ÖNLERİ İstanbul Boğazı

 

TÜRKİYE
29.1.2017 10:12:00

 

Sürüklenme

 

UMURYERİ ÖNLERİ İstanbul Boğazı

 

TÜRKİYE
17.5.2017 08:35:00

 

Diğer SARAYBURNU AÇIGI İstanbul Boğazı

 

4921 COOK ADALARI

 

12.3.2018 18:45:00

 

Sürüklenme

 

15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ İstanbul Boğazı

 

TÜRKİYE
15.6.2018 16:40:00

 

Diğer İstanbul Boğazı İstanbul Boğazı

 

4294 PANAMA

 

8.6.2019 07:50:00

 

Su Alma Rumeli hisarı önü İstanbul Boğazı

 

TÜRKİYE
25.8.2019 23:08:00

 

Karaya Oturma BEYKOZ AÇIKLARI İstanbul Boğazı

 

TÜRKİYE
25.3.2020 12:25:00

 

Çatma Sarayburnu açıkları İstanbul Boğazı

 

0 TÜRKİYE
28.6.2020 00:50:00

 

Çatışma BEYLERBEYİ ÖNLERİ İstanbul Boğazı

 

0 TÜRKİYE

 

Bunlar gibi Bölge olarak İstanbul Boğazı yazan 1355 kayıt var. Gemi adı, tonajı, boyu, tipi, yaşı,  kaza nedeni gibi olayın anlaşılmasını sağlayacak bilgiler bulunmuyor. Kazaya karışan gemi tanker mi, kuru yük mü, şehir hattı gemisi mi, yat mı, balıkçı mı, sandal mı belli değil. Tehlikeli yük taşıyor mu, boyu, tonajı ne kadar belli değil. Kılavuz kaptan alıp almadığı belli değil. Bu bilgi eksikliğinin nedeni şöyle açıklanıyor; Yayımlanan istatistiklerde kazaya karışan deniz vasıtalarının isimlerinin, kimlik ve kütük bilgilerinin yayımlanması ve deniz kazaları istatistikî bilgiler kısmında yer alabilecek düşünceler hakkında  ile ilgili olarak, çalışmalarda kullanılmak üzere istenilen bilgiler; hem kazaya karışan hem de 3. şahıs tarafları arasında niza ve hukuki yaptırımlara sebebiyet vermemesi, devam eden ya da yeni vuku bulabilecek hukuki süreçleri etkilememesi için yeniden düzenlenmiştir…”  Gemi adı bir takım gerekçelerle gizlense de, gemi tonajı, boyu, yaşı, tipi, taşıdığı yükün tehlikeli olup olmadığı, kılavuz kaptan alıp almadığı hususları çalışmaların yapılabilmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur.

Yaşanan olayları inceleyip, gerekli dersleri çıkarıp, gerekli analizler yapılarak önlemlerin alınabilmesi için kazalarla ve ramak kala durumlarla ilgili bilgilerin şeffaf olarak incelemeye açılması gerekir.  Şehrimizin içinden geçen gemilerin yarattığı tehlikeyi bilmek, tehlikeyi yaşamamak için görev verdiğimiz başta Bakan olmak üzere Denizcilik Genel Müdürü ve diğer yetkili Bürokratlardan etkili önlemler alınmak üzere gerekli çalışmaların yapılmasını istemek en doğal hakkımızdır ve onların da görevidir.


Bunları da beğenebilirsin