Denizcinin anasayfası

Yeni Varlık Barışı geldi

Yurtiçi ve yurtdışı varlıklar için uzun bir süredir hayatımızda olan “Varlık Barışı” kanununun süresi uzatıldı.

Bilindiği üzere yurtiçi ve yurtdışı varlıklar için uzun bir süredir hayatımızda olan “Varlık Barışı” kanunu 30.06.22 tarihinde süresi bitmiş ve sona ermişti, fakat 1 Temmuz tarihinde kabul edilen 7417 sayılı kanun ile “kademeli” olarak 31.03.2023 tarihine kadar uzatıldı.

Neden kademeli olarak adlandırılıyor bu sefer? Çünkü;

Yurtdışındaki varlıklarınızı, yurtiçinde herhangi bir bankaya beyan ederek; beyan tarihinden sonra 3 ay içinde de Türkiye’deki hesaba transfer edilmesi ile %1,%2 ve %3 oranında vergi dilimlerine tabi olarak tarhiyat yapılır.

Beyan süresini baz alarak;

30.09.2022 tarihine kadar beyan edilen varlıklarınızdan %1,
01.10.2022- 31.12.2022 tarihleri arasındaki beyanlarınıza ilişkin varlıklarınızdan %2
01.01.2023-31.03.2023 tarihleri arasında beyanlarınızdan ise %3

Oranında vergi ödemesi doğacaktır.

Yurtiçi varlıklarınız için vergi dairesine bildirim yapılması beyan edilmesi gerekiyor ve hangi tarihte yapılırsa yapılsın % 3 oranında vergi ödemesi doğacak.

Ödenen bu vergiler gider yazılamaz ve başka bir vergiden mahsup edilemez.

Fakat farklı bir istisna da bulunmaktadır; yurtdışından getirilen varlık eğer bankada 1 yıl boyunca bildirim yapılan hesapta tutulursa ilk başta ödedikleri varlık barışı vergisini süre bitiminde iade olarak geri alabilecekler. Yani konu olan varlık 1 yıl süre ile hesaplarınızda beklerse varlık barışı vergisi %0 oluyor.

Bildirimi yapılan veya beyan edilen varlıklarla ilgili olarak amortisman hükümleri uygulanamaz.

Bildirilen veya beyan edilen varlıklara isabet tutarlara ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak, fakat vergi incelemesi başladıktan sonra yapılan varlık barışı bildirimi vergi incelemesi sonrası doğacak olan vergi tarhiyatına engel olamayacak.

Bir önceki varlık barışında hem vergi oranı sıfırdı, hem de inceleme başlanıldıktan sonra dahi faydalanmanız durumunda vergi tarhiyatına engel olunabiliyordu, her ne kadar bir önceki varlık barışı kadar avantajlı olmasa da vergi sistemimizde yine mükelleflere oldukça güzel avantaj sağlayan varlık barışı yeniden hayatımıza girdi.


Bunları da beğenebilirsin