Denizcinin anasayfası

Kılavuzluk Teşkilatlarında Çalışan Şoförler

Kılavuzluk teşkilatlarındaki kılavuz botu kaptanlarını ve telsiz operatörlerini anlatmıştık. Şimdi sıra kılavuzluk teşkilatlarında çalışan şoförlerde.

Bundan bir süre önce kılavuzluk teşkilatlarındaki kılavuz botu kaptanlarını1 daha sonra da telsiz operatörlerini2 anlatmıştık. Şimdi sıra kılavuzluk teşkilatlarında çalışan şoförlerde. Onlar da kılavuzluk sürecinde önemli bir yere sahipler. Onların esas görevi, kılavuz kaptanı geminin yanaştığı liman tesisindeki gemiye bırakmak ve almak. İşleri doğası bu görevi 24 saat /7 gün /365 gün sürdürmek zorundalar. Onlar da aynı kılavuz kaptanlar, telsiz operatörleri gibi vardiyalı çalışırlar. Onlardan vardiyalı çalışmanın zorluklarını yaşamak, bilmek ve ona göre kendilerini uyumlandırmaları beklenir. İşleri sadece kılavuz kaptanı gemiye bırakıp, almak değildir. Onların güvenli bir şekilde gemi güvertesine veya karaya ayak basmasına nezaret ederler. Şoförlerin görevlerini ve yaşadıklarını daha iyi anlatabilmek için Anadolu Kılavuzluk A.Ş. İzmit Körfezi’nde görev yapan yedi şoför ile görüştük. Şimdi sizleri onların anlatımları ile baş başa bırakıyorum.

Cengiz Ersoy

1966 Darıca doğumluyum. İş hayatıma 1984 yılında bir atölyede tornacı olarak başladım. Askerlik hizmetinden sonra 1988-1989 arası gemilerde yağcı olarak çalıştım. Daha sonra tornacı olarak fabrikalarda çalıştım. Çalıştığım firmalar şunlardır: Yücel Boru, Alsan Alüminyum, Arçelik, Eveready Pil. 2004 yılında kendi iş yerimi açtım ve 2010 yılında kapattım. Aynı yıl İzmit Körfezi’ndeki bir kılavuzluk şirketinde şoför olarak işe başladım. 2012 yılında Deniz Kılavuzluk AŞ’ye geçtim. Vardiyamı rutin bir şekilde zamanında alırım. Vardiya esnasında operasyonun bizi yönlendirdiği şekilde limanlara pilotlarımızı güvenli bir şekilde götürüp, gemi iskelesinin başında onun güverteye ayak basmasını beklerim. Operasyonla tekrar iletişime geçerek yanaşma varsa onu beklerim. Eğer yanaşan pilotumuz varsa onu alarak istasyona döneriz. Yanaşma manevrası olduğunda iskeledeki babalardan, gergin halatlardan uzak durmamız gerekir, aracımızı güvenli bir yere çekip bekleriz. Gemi manevrası bittiğinde borda iskelenin indirilmesini bekleriz. Daha sonra pilotu iskelenin başında karşılarız. Bazen usturmaça ve iskele arasında mesafe olduğu için yardım ederiz. Güvenli bir şekilde pilotumuz indiğinde aracımızla başka kalkış yoksa istasyonumuza döneriz. İşimi severek yapıyorum. Vardiya esnasında operasyondan gelecek telefonu bekleriz. İşimiz o an yoksa aracın temizlik ve bakımını yaparız. Kalan zamanda salonda televizyon seyreder sohbet ederiz.

Tamer Çetin

Keşan 1968 doğumluyum. 1991’de bir çimento şirketinde puantör olarak çalışma hayatıma başladım. 1993’de bir filtre şirketinde depo sorumlusu ve şoför olarak çalıştım. 2010 yılında ise başka bir şirketin insan kaynakları ve satın alma bölümlerinde çalıştım. Aralık 2012’de Deniz Kılavuzluk A.Ş.’de şoför olarak işe başladım. Vardiyama gelmeden en az yarım saat önceden üniformamı giymiş ve sakal tıraşımı olmuş bir şekilde hazırlanırım. Vardiya saatime 10 dakika kala şirkete gelip işimi teslim alırım. Vardiyaya geldiğimde arabanın kontrollerini yapar ve sıramın gelmesini beklerim. Kılavuz kaptanı güvenli bir şekilde gemiye götürür ve yine güvenli bir şekilde geminin iskele tavasına kadar ona eşlik edip, kılavuz kaptan güverteye ayak bastığında telsiz operatörünü arayıp bilgi veririm. Kılavuz kaptanı gemiden alırken de, onu geminin iskele başında bekleyip onu alarak gideceği yere güvenli bir şekilde götürürüm. Yaşadığım acil bir durum olmadı. İşini gereği gibi yapmak ve verilen talimatları eksiksiz yerine getirmek işimin zevkli yönleridir. Zor yönü ise trafik sorunlarıyla uğraşmaktır. Böyle güzel bir şirkette çalışmak herkese nasip olmaz. Tüm çalışanların büyük bir özveri ve gayretle işini en iyi şekilde yapması temennimdir.

Orhan Şimbil

1974 Koşukavak Bulgaristan doğumluyum. İş hayatıma 1991 yılında Arçelik’te başladım. 1994-1995 yıllarında askerlik görevimi tamamladım. Daha sonra iki ayrı fabrikada daha çalıştım. 2000 yılı Ocak ayında Deniz Kılavuzluk AŞ’de işe başladım. Şirketimizde bazı bölümlerde çalıştım. Şimdi şoför olarak çalışıyorum. Vardiya öncesinde iyi uyumuş ve dinlenmiş olarak üniformayla işe gelirim. İşyerimde telsiz operatörlerinin yönlendirmesi ile sıra ile işe giderim. Kullandığım aracın temizliğine ve bakımına dikkat ederim. Kılavuz kaptan gemiye binerken ve inerken borda iskelesinin başında bulunurum. Bu esnada gergin halatlardan ve limandaki tehlikeli faaliyetlerden kendimi korurum. Arabayı güvenli bir yere park ederim. Benzin harcanmasın ve çevreyi kirletmeyeyim diye arabamı stop ederim. Kılavuz kaptanın güverteye ayak basmasını izlerim. Hemen çekip gitmem. Bu esnada bir kaza olursa hemen çevredekileri organize ederek yardım ederim. Bu ve bunun gibi acil durumları vakit kaybetmeden istasyonumuzdaki telsiz operatörüne haber veririm. Kılavuz kaptanı alacağım liman vb. eğer uzaksa önceden trafik durumuna bakarak güzergâh tayini yaparım. Şirketimiz Anadolu Kılavuzluk AŞ’de çalışmaktan çok memnunum.

Deniz Bağcı

1981 Üsküdar doğumluyum. Çalışma hayatıma 1999 yılında Efor Kimya şirketinde başladım. 2003 yılında Senapa Stampa A.Ş. 2006’da Diler Demir Çelik’te çalıştım. 2007 yılında Deniz Kılavuzluk AŞ’ye girdim. Vardiya başlangıç saatimizde işyerinde olmaya dikkat ederim. Vardiyada istasyonda beklerken kullandığım aracı rutin kontrolleri ve temizliğini yaparım. Kılavuz kaptanımızı gemiye bırakırken arabamla durmadan önce etrafın emniyetli olmasına dikkat ederim. Kılavuz kaptanımız gemiye çıkarken ona eşlik edip emniyetli bir şekilde gemiye çıkmasına yardımcı olurum. Kılavuz kaptanımızı gemiden alırken aracı emniyetli bir şekilde park edip gemiden inerken karşılarım. İskele başında hazır beklerim. Yaşadığım herhangi bir acil durum olmadı. İşimizin zevkli yönü dışarıda çalışmamız ve iş yoğunluğundan vaktin nasıl geçtiğini anlamamızdır. Zor yönü ise trafikte olmamızdır. Ama bunun için her zaman sakin ve sabırlı olmaya dikkat ediyoruz.

Kamuran Ağcan

1981 Muş doğumluyum. İş hayatına 1996 yılında Zeytinburnu’nda bir ayakkabı atölyesinde çalışarak atıldım. 1998’de bir hazır giyim atölyesinde çalıştım. 2000 yılında askere gittim. 2003 yılında bir inşaat şirketinde çalıştım. 2004’te İzmit Körfezi’nde bir kılavuzluk teşkilatında işe başladım. 2012’de Deniz Kılavuzluk AŞ’ye geçtim. Vardiyama gelmeden önce iyice dinlenirim, Kılık kıyafetime, saç ve sakal tıraşıma dikkat ederim. Vardiya esnasında istasyonda beklerken aracımın temizliğini ve bakımını yaparım. Vakit kalırsa arkadaşlarımla sohbet ederiz. Her hareketimizde operasyona telsiz ile haber veririz. Örneğin istasyondan çıkış, istasyona giriş, kılavuz kaptanı gemiye bırakma, kılavuz kaptanı gemiden alma gibi. Kılavuz kaptanımızı güvenli bir şekilde gemiye çıktığını gördükten sonra geminin yanından ayrılırım. Aynı şekilde kılavuz kaptan gemiden inerken borda iskelesi güvenli mi değil mi kontrol ederim. Arabayı güvenli bir yere çeker, kılavuz kaptanın inmesini beklerim. Yaşadığım acil bir durum olmadı. İşimin zevkli yönü gerek kılavuz kaptanlarımızın gerekse de arkadaşlarımın iyi olmasından dolayı işimi ve şirketimi seviyorum. İşimin zor yönü trafik ve hava koşullarıdır.

Ömer Kuru

1989 Gebze doğumluyum. İlk ve Orta Okulu 1996-2003 yılları arasında Eşref Bey İlk Öğretim okulunda okudum. Liseyi 2003/2006 Yıllarında Lafarge Aslan Çimento Endüstri Meslek Lisesi’nde bitirdim. İş hayatına 2008-2009 yıllarında başladım. 2009/2011 yıllarında askerlik hizmetimi tamamladım. Temmuz 2011’de İzmit Körfezinde hizmet veren Deniz Kılavuzluk AŞ’de şoför olarak çalışmaya başladım. Yaptığımız iş basit gibi görünse de önceliğimiz bir can taşıdığımızın farkında olmaktır. Kılavuz kaptanlarımızı en güvenli ve emniyetli şekilde gidecekleri limanlardaki gemilere götürmek bizim işimizdir. İşimizi seviyoruz ve sevgiyle yapıyoruz. Vardiya giriş çıkış saatlerimiz belli olup bütün arkadaşlarımız gibi ben de zamanında gelip gitmeye özen gösteririm. Vardiyayı teslim alırken araçlardaki haberleşme cihazlarımızı ( El vhf ve araç telefonu) kontrol ediyorum. Trafikteki aksamaları anında operasyon birimine bildirip, alternatif güzergâhları kullanarak pilotlarımızı en güvenli şekilde gemilere ulaştırmak da bizim görevimizdir. Araçların temizliği ve işleyişinin sorunsuz olması biz şoförlerin sorumluluğundadır. Bu sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz.

Ersin Bıçakçı

1990 Pendik doğumluyum. Liseyi 2004-2007 yıllarında Lafarge Aslan Çimento Endüstri Meslek Lisesi’nde bitirdim. İş hayatıma 2008-2009 yıllarında geçici işçi olarak yaz döneminde iki sezon olarak İstanbul Bayer İlaç fabrikasında paketleme ve ambalaj bölümünde çalıştım. Aralık 2012 tarihinde Deniz Kılavuzluk AŞ’de şoför olarak çalışmaya başladım. Vardiyaya zamanında gelmeye ve şirket talimatlarında belirtildiği gibi üniformama her zaman özen gösteririm. Bazen işimiz gereği vardiyamızı şirket binasında değil yol üstünde almamız gerekebiliyor. Bu durumda ilk olarak araçlarda bulunan el telsizini (VHF) ve operasyon ile iletişime geçtiğimiz araç telefonunun şarj durumunu kontrol ederim. Güzergâh üzerindeki aksamaları (trafik kazası, yol çalışması, kapalı yol gibi ) operasyondan sorumlu telsiz operatörlerine bildirmemiz gerekiyor. Kullandığımız araçların sorunsuz olarak işletimi bizim sorumluluğumuzda olduğundan, işler sakin olduğunda aracın göz ile dış kontrolünü gerçekleştirip zaman var ise motor kısmında gerekli kontrolleri ve iç-dış temizliklerini yapmak bizim görevlerimizdendir.

Kılavuzluk hizmetlerini yerine getirirken gemilere pilotları zamanında bırakmak önemlidir. Bu yüzden ben Dilovası-Hereke veya Yarımca bölgesinde herhangi uzak mesafeye hareket etmeden önce navigasyon üzerinden trafiğe bakıp, en uygun güzergâhı seçerim ki gemiye zamanında varabilelim. Gemiye vardığımızda pilotlarımızın gemiye sağ salim binmesini bekler, gerektiği takdirde gemiye binerken yardım ederim. Aynı şekilde gemiden inerken yardım edilmesi gerekiyorsa ederim. İşimi severek yaparım. Limanlarda yanaşmayı beklemek ve manevraları seyretmek çok hoşuma gider. Özellikle yaz aylarında iş yaptığımız bölgeden dolayı yoğun trafikte zorlandığımız oluyor. Kış mevsimi şartları da bizi zorlayan durumlar arasındadır. Bizlerde tıpkı istasyonumuzda görevli her çalışan gibi zincirin birer halkasıyız.

Yedi şoför kendilerini tanıttıktan sonra, bu işe nasıl girdiklerini, mesleklerinin iyi ve zor yönlerini bizimle paylaştılar. Gerçekten onların da zor bir görevi var. Vardiyalı çalışıyorlar ve bir can taşıyorlar. Anlatımlardan da görüleceği üzere planlı ve tedbirli olmaları, dikkatleri, iletişim becerileri, disiplinleri ön plana çıkmaktadır. Onlar da kılavuzluk ekosisteminin önemli üyeleridir. Biz kılavuz kaptanlar olarak onlarla gemilere gider ve görevimizi tamamladıktan sonra kılavuzluk istasyonuna varırız. Onlar da takımımızın oyuncularıdır.

Saygılarımla

Uluç Hanhan
www.uluchanhan.com

Referanslar
1- https://www.denizcilikdergisi.com/yazarlar/uluc-hanhan/su-turuncu-kilavuz-kaptan-botlari/
2- https://www.denizcilikdergisi.com/yazarlar/uluc-hanhan/simdi-soz-kilavuz-teskilatlarindaki-telsiz-operatorlerinde/


Bunları da beğenebilirsin