Denizcinin anasayfası

Gürdeniz : ‘Babamın ruhu sizinle yükseliyor’

Denizcilik camiamızın duayen hocalarından Halit Gürdeniz düzenlenen bir törenle anıldı.

Sadece Denizcilik Dergisi’nde

Denizcilik camiasının duayenlerinden, Yüksek Denizcilik Okulu’nun (YDO) unutulmayan “Protokol” dersi hocası ve DP Deniz Nakliyatı T.A.Ş. eski Teftiş Kurulu Başkanı Halit Gürdeniz, aramızdan ayrılışının 12. yılında, İlkfer Group Müzesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Gürdeniz’i anma törenine, oğlu Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ve sevenleri katıldı.

Tümamiral Gürdeniz, “Bugün buraya babamın rozetini takarak geldim.Babam bu camiayı çok seven bir insandı çok da şeyler verdiğine inanıyorum. Ne zaman onu arasam konu ya okula ya sektöre ya da okul arkadaşlarına gelirdi. Öğrencileri sizler gibi büyüdükçe, belli yerlere geldikçe onlarla gurur duyduğunu anlatırdı. Babam anlatırdı, işte bugün şuraya gittik, beni şu eve getirdiler, bu çocuğu hatırlıyorum, okuldayken şöyleydi böyleydi şimdi bak böyle olmuş nasıl gurur duydum anlatamam derdi. Babam bazende çok kızardı sandal bile emanet edilmez bunlara derdi. Ama şimdi şunu görüyorum babam demek ki o dönemde haklı olarak gurur duyuyormuş siz denizcilerle.Çok güzel bir mesleğimiz var. Dilerim babamın ruhu da sizler yükseldikçe, değerler ürettikçe sizi kutluyordur.” dedi.

Daha sonra Tümamiral Gürdeniz ve konuklar İlkfer Group Müzesi’nde geçmişe doğru bir yolculuk yaptı.

Daha sonra İlkfer Group kurucu ortakları İlker Meşe ve Feramuz Aşkın ile birlikte müzeyi gezen Cem Gürdeniz, “Sizin yarattığınız bu müze çok güzel. Her şey gelip geçici. Gemi alabilirsiniz binalar alabilirsiniz ama tarihi asla alamazsınız. Tarihi gelecek nesillere aktarmak çok büyük bir sorumluluk. Değerleri korumak büyük sorumluluk. Hele hele Türkiye’nin şu anda en çok ihtiyacı olduğu dönemde, değerleri korumak açısından onun ruhu şad olsun. Hepiniz de var olun.” diye konuştu.

Etkinliğe Uygur Ticaret kurucu ortakları Adnan Erdal ve Vehbi Üstün’ün yanısıra Deniz Tarihçisi Refik Akdoğan da katıldı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde de etkinlik vardı

İlkfer Group Müzesi’ndeki etkinliğinden ardından İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Konferans Salonu’nda ise “Halit Gürdeniz’in rotasında Zor Anları Yönetmek” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Vakfı ( DEFAV ) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Meşe, Türkiye Denizcilik Federasyonu ( TÜRDEF ) Başkanı Erkan Dereli, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ( GEMİMO ) Başkanı Feramuz Aşkın, Halit Gürdeniz’in Yüksek Denizcilik Okulu’ndan arkadaşı Kaptan Refik Akdoğan, öğretim üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Eserleri referansımız olmaya devam ediyor”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Dekan Prof Oğuz Salim Söğüt, “Halit Gürdeniz hocamız, 1948 – 49 makine bölümü mezunlarımızdan. Yüksek Denizcilik Okulu’nda ve tabii devamında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde, 1974 yılından 1996 yılına kadar, öğretim üyeliği yaptı ve değerli eserler bıraktı. Özellikle iki tanesi çok referans alındı ve alınmaya devam ediyor.” dedi.

“Babam bu camiayı çok seviyordu”

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise babası Halit Gürdeniz için ailesi ve denizciliğin çok önemli olduğunu söyledi.

Gürdeniz, “DB Deniz nakliyat, Yüksek Denizcilik Okulu… Babam bu camiayı çok seviyordu. Çok şey verdiğine de inanıyorum. Şimdi şunu görüyorum; babam demek ki o dönem haklı olarak gurur duyuyormuş siz denizcilerle. Bizim ailede 5 kişi sizin okuldan mezun. Bunu gururla söylüyorum. Ben çoğu kişiyi tanırım hatta lakabıyla bilirim. Damarımı kesseniz yarısı çift çıpa akar, bahriyeyi de çok seviyorum ama sizleri de seviyorum. Bana bazen diyorlar; ‘deniz bu kadar nasıl sevilir’. Bunun iki sebebi var. Birincisi deniz kenarında büyümüş olmam, ikincisi ise ben deniz ticaret filosunun çocuğuyum. Geçen gün denizcilik okuluna gittim. İçeri girdim, karşılaştığım okul yöneticisine, ‘ben denizi bu kadar seviyorsam ve amiralliğe kadar geldiysem bunun sebebi Heybeliada değildir bu okuldur’ dedim. Çünkü gözümü açtığımda o beyaz Yüksek Denizcilik Okulunu, Hamit Naci Gemisini, okulun limanını gördüm. Çok güzel bir mesleğimiz var” dedi.


Bunları da beğenebilirsin