Denizcinin anasayfası

Murat Ergen : ‘Geleceği görün’

İTÜ Denizcilik Fakültesi Sektör Günleri Tayfun Sözer, Murat Ergen ve Çağlar Coşkunsu ile sona erdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen Sektör Günleri’nin son gün konukları İnebolu Tersanesi Genel Koordinatörü Tayfun Sözer, Wartsila Genel Müdürü Murat Ergen ve Çavuş & Çoşkunsu Hukuk Bürosu ortağı Çağlar Coşkunsu oldu.

Mutlaka dil öğrenin

İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte bölümünden 1974’te mezun olduğunu belirten Tayfun Sözer, meslek hayatına Deniz Nakliyat’ta başladığını söyledi. 6, 7 yıl süren deniz hayatının ardından 1980 yılında karaya geçerek Koç Holding’de çalışmaya başladığını dile getiren Sözer, ögrencilere meslek hayatlarında hep farklılık yaratmaya çalışmalarını önerdi.

Halen meslek hayatını İnebolu Tersanesi’nde genel koordinatör olarak sürdürdüğünü ifade ededen Sözer, “Hepinizin kendisini entelektüel anlamda geliştirmesi gerekiyor. Yabancı dilleri mutlaka öğrenmelisiniz” dedi.

Geleceği görün

İTÜ Denizcilik Fakültesi 1990 Makine mezunu Wartsila Genel Müdürü Murat Ergen ise öğrencilere kendilerine mutlaka güvenmelerini önerdi.

Okula girdiğinde sıfır seviyesinde olan İngilizcesini çalışarak İngiltere’de staj yapacak seviyeye getirdiğini belirten Ergen, “Elbet gezeceksiniz ama çalışacaksınız da. Bu yıllar fark yaratmanız, farkınızı göstermeniz için önemli yıllar” dedi.

Karayı çıktıktan sonra Koç Holding ile yaptığı iş görüşmesini anlatan Ergen, “Diğerlerinin 3, 4 katı maaş istemiştim. Yönetici bunun nedenini sordu. İşe olan ilgimi ve yeteneklerimi ispatlayınca hemen işe alındım” dedi.

Yakın zamanda hayata geçecek otonom gemilerin uydudan yönetileceğini hatırlatan Ergen, “Geleceği görerek buna göre hazırlık yapın. Her zaman daha farklı ve daha iyi olmayı amaçlayın” dedi.

Koş Holding’ten ayrıldıktan sonra Wartsila Türkiye’nin kurucu ekibine katıldığını belirten Mustafa Ergen, Wartsila’nın halen 19 bin çalışan ile 135 farklı ülkede yer aldığını söyledi.

Hybrid Solar Bulk Carrier

Tüm regülasyonları ve inovasyonları yakından takip edip bunları çevreye zarar vermeden uygulamanın ve ürünü pazarlayıp teknik olarak anlatabilmenin çok önemli olduğunu belirten Ergen, Wartsila’nın “Hybrid Solar Bulk Carrier” olarak tanımladığı gemisinin depo kapaklarında yer alan güneş panelleri ile aküleri şarj ettiğini ve özellikle liman giriş ve çıkışlarında elektrikli motoru kullandığını söyledi.

Önce denizci sonra hukukçu

İTÜ Denizcilik Fakültesi 1996 Güverte mezunu Avukat Çağlar Coşkunsu ise okul yıllarında “Denizlerin Hukukçu Kaptanı” Gündüz Aybay’dan etkilendiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2002 yılında mezun olduğunu ve İngiltere’de İngiliz hukuku ve deniz hukuku alanında oldukça gelişmiş olan Southampton’da yüksek lisans yaptığını belirten Coşkunsu, plan yapmanın ve sorumluluk sahibi olmanın başarıda çok önemli olduğunu söyledi.

Deniz hukukunu seçmeyi düşünen öğrencilere, “Önce denizci sonra hukukçu olun” diyen Coşkunsu, “Deniz tecrübesinin fazla olması deniz hukuku alanında sizi olumlu yönde etkileyecek” dedi.


Bunları da beğenebilirsin