Ülke savunmasını güçlendiren yenilikçi teknolojilere imza atan Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri (KoçSavunma) AŞ, Türkiye’nin yeni nesil denizaltıları için geliştirdiği sistemlerin teslimatını gerçekleştirdi.
KoçSavunma, Reis sınıfı 6 adet denizaltının Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilmesi amacıyla yürütülen Yeni Tip Denizaltı Programı (YTDP) kapsamında, kendi mühendislik ve teknoloji birikimi ile geliştirdiği tüm sistemlerin teslimatını – üretim ve fabrika kabul testlerini de tamamlayarak gerçekleştirmiş oldu.
İlk olarak denizaltıların Torpido Karşı Tedbir Sistemi (TCMS) için Ağustos 2011’de ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ile sözleşme imzalayan KoçSavunma’nın bugün yeni tip 6 denizaltının ileri teknolojilerle donatılmasını sağlayan 6 ayrı projede mühendislik imzası bulunuyor.
“Yüzde 75’in üzerinde yerlilik oranı ile projeleri vaktinden önce tamamlayıp teslim ettik”
Konu ile ilgili görüş veren KoçSavunma Yönetici Direktörü Hakan Öktem, “Türk Deniz Kuvvetleri’nin ulusal ve uluslarası sulardaki yıldızı olmaya aday 6 yeni denizaltımız dünya standartlarında savunma teknolojilerine kavuşurken, KoçSavunma olarak rakipsiz mühendisliğimiz ve yenilikçi Ar-Ge çözümlerimiz ile ülke savunmasına ve yerli savunma sanayiinin gelişimine katkı sağlamayı sürdürmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm bu projeler kapsamında sorumluluğumuzda bulunan kullanıcı ve bakım eğitimlerini başarı ile gerçekleştirirken, yedek parça teslimatları dahil tüm yükümlülüklerini zamanından önce yerine getirdik ve tüm proje süreçlerini yüzde 75’in üzerinde bir yerlilik oranı ile tamamladık” dedi.
ThyssenKrupp Marine Systems ve KoçSavunma’nın genişleyen işbirliği Türkiye’nin savunma ihracatına da katkı sunacak.
Yenilikçi savunma teknolojilerine sahip uzman mühendislik kadrosu ile KoçSavunma, Torpido Karşı Tedbir Sistemi için ek sözleşmeler kapsamında, öncelikle “TCM Effector Simulator Type A”, “Torpedo Engagement Modelling and Simulation” ve “Launcher Interface Exerciser” geliştirme ve tedarik projelerini hayata geçirdi.
TKMS ve KoçSavunma, TCMS projesinin ilk yıllarından itibaren gösterdiği bu üstün başarı ve güvenilir alt yüklenici performansına bağlı olarak daha sonra sırasıyla Ekim 2014’te STM koordinasyonunda Sonar Beacon Projesi, Şubat 2015’te Solunan Havayı İzleme Sistemi (Breathing Air Monitoring System) Projesi, Şubat 2016’te yine STM koordinasyonunda PC Network Projesi (Gemi Entegre Bilgi Sistemi (GEBİS)) ve Aralık 2019’da Modem Rack Projesi olmak üzere beş ayrı proje için yeni sözleşmeler imzaladı. KoçSavunma YTDP kapsamında gerçekleşen bu projeleri üstün başarıyla tamamlayıp teslimatlarını gerçekleştirmiş bulunuyor.
Her biri ileri seviye teknoloji uzmanlığı ve mühendislik birikimi gerektiren bu projelerin kısa sürede hayata geçmesi ile KoçSavunma ve TKMS arasında derinleşen işbirliği, aynı zamanda kurumlar arasında direnç kazanan güçlü güven anlayışını da yansıtıyor.
TKMS’nin zorlu mali ve teknik denetim sürecinden geçen KoçSavunma, bugün şirketin dünya çapındaki güvenilir tedarikçiler listesinde yer alıyor. Yeni nesil denizaltılarda kullanılan ileri teknoloji yaşamsal sistemlerin geliştirilmesine yönelik yeni sözleşmelerle güçlenen işbirliğinin küresel ölçekte genişleyerek Türkiye’nin savunma ihracatına da katkı sunması bekleniyor.
Yenilikçi teknolojler ve gelişen mühendislik katkısı
KoçSavunma’nın yeni nesil denizaltıları için gerçekleştirdiği kritik savunma ve yaşam destek sistemlerinin her biri yenilikçi teknolojileri ve yetkin mühendislik deneyimlerini yansıtıyor.
Sonar Beacon Sistemi, bir denizaltının, kaza ya da kırım anında ihtiyaç duyduğu en kritik sistemlerden birini oluşturuyor. KoçSavunma tarafından geliştirilen bu sistem, acil durumlarda sonar sinyalleri yayınlamaya başlıyor. Sinyaller denizaltının yerinin, çevredeki gemiler ve kurtarma gemileri tarafından hassas olarak tespit edilebilmesini sağlıyor. Sonar Beacon Sistemi, düşük frekansta (9 KHz) ve yüksek frekansta (37,5 KHz) otomatik veya manuel yayın yapabildiği gibi kendi bataryası ile çalıştığı için denizaltının güç sisteminden bağımsız davranıyor. Sistem kullanılmadığında 5 yıl boyunca batarya değişimine ihtiyaç duymuyor. Ancak denizaltının bir kırım anında sistem kendiliğinden çalışmaya başlıyor. Sonar Beacon Sistemi’nde kullanılan seramikten elektronik devrelerine her türlü bileşen yüksek yerlilik oranı ile yurtiçinde geliştirildi. Bu tür bileşenlerde daha önce yurtdışına bağımlı olduğumuz bu sistem, ilk defa KoçSavunma tarafından bu projeye yönelik geliştirildi ve tüm testlerden başarıyla geçti.
Solunan Havayı İzleme Sistemi, denizaltının her türlü operasyon durumunda -sualtında seyir, şnorkel, su yüzeyinde seyir, limanda bulunma- kesintisiz olarak denizaltı atmosferindeki gazları kontrol ediyor. Denizaltının diğer sistemlerinden bağımsız ve otomatik çalışan sistem gazların tehlikeli seviyeye gelmesi durumunda uyarı veriyor. Denizaltı atmosferini izleyen sistem birbirinin yedeği olan Analizör ve Sensör alt sistemlerinden oluşuyor. Sensör Alt Sistemi, denizaltının 10 farklı kompartımanında bulunan sensör grupları ile Hidrojen, Oksijen, Karbondioksit, Klor ve Hidrojen Sülfür gazlarının ölçümünü yapıyor. Analizör Alt Sistemi, denizaltının 18 farklı noktasından aldığı örneklerle Hidrojen, Oksijen, Karbondioksit, Karbonmonoksit ve R134 Soğutucu gaz ölçümlerini gerçekleştiriyor. Solunan Havayı İzleme Sistemi’nin, üstlendiği işlevler nedeniyle endüstri standartlarında ve yüksek güvenilirlikle çalışması gerekiyor. Bu sistem, KoçSavunma’nın deniz platformları ve ürün geliştirme tecrübesini yansıttığı gibi güvenilirliği ön plana alan yedekli tasarımı ve kalibrasyon becerisi ile arızalar arası zaman (MTBF) değeri yüksek bir teknoloji sunuyor. Bağımsız bir havalandırma yapısına sahip denizaltılarda görevli olan personelin sağlığı ve emniyeti için son derece hayati değeriyle öne çıkan bu sistem, Türkiye’de ilk kez ve yüksek yerli katkısı ile KoçSavunma tarafından geliştirildi.
PC Network – Gemi Entegre Bilgi Sistemi (GEBİS), genel işletme ve ofis işlemlerinin; farklı ağlara bağlı cihazlarla bir arada gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Bu kapsamda, platform içerisinde bulunan ofisleri ve yaşam mahallerini de kapsayan, kâğıtsız ofis ortamı yaratıyor. Aynı zamanda TEMPEST kuralları uyumlu bir altyapı sağlayarak gemilerde dolaşımda olan bilginin güvenliğini sağlıyor.
Modem Rack Projesi, denizaltılar için ciddi bir sorun olan dar alanda kritik cihazların yerleşimi ve kullanımına yönelik geliştirilmiş ve ciddi uzmanlık gerektiren bir çözüm olarak önem kazanıyor. Kritik iletişim cihazlarının çevresel koşullar dahilinde dar bir alana yerleştirilmesiyle sağlanan bu proje kapsamında KoçSavunma’nın entegrasyon, kutulama ve kablaj yeteneği dikkati çekerken proje, müşterilerin de yüksek memnuniyetini kazanıyor.
Yerli denizaltı ile gelen paydaş ve katma değer zenginliği
Yeni Tip Denizaltı Programı çok sayıda yerli firmanın ürünlerinin ilk kez bir denizaltı platformunda kullanılması hedefiyle savunma sanayiinde önemli bir dönüşümün de adresi oldu. Bu proje ile üniversitelerin ve yetenekli alt yüklenicilerin desteği sayesinde ortaya çıkan yeni alan uzmanlıkları ve teknolojik altyapılar, Türk savunma sanayiinin güçlü temelini oluşturuyor.
KoçSavunma, Reis sınıfı denizaltılarda en fazla sayıdaki sistemi geliştirmedeki başarısı ve mühendislik birikimi ile MİLDEN (Milli Denizaltı) projesinde daha önemli roller için hazırlıklarını yaptı. KoçSavunma sahip olduğu yetkinliklerin yanı sıra YTDP kapsamında deniz kabul testlerinde kullanılacak olan Sonar Fish sisteminin modernizasyonu için verdiği teklifle artık sözleşme imzalama sürecini bekliyor. KoçSavunma’nın mühendislik ve teknoloji birikimiyle gerçekleştirdiği ve YTDP (Yeni Tip Denizaltı Projesi) ile güçlenen yetkinlikleri, bugün Türkiye savunma sanayiinin de önemli kilometre taşlarını döşemeye devam ediyor.