Denizcinin anasayfası

Beybaba’nın adı okulunda yaşayacak

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde inşa edilen ve "Beybaba" Kapt. Altay Altuğ'un adını taşıyan laboratuvar ve yemekhane binası törenle açıldı.

Türk denizciliğinin ‘Beybabası’ Uzmar Denizcilik’in kurucusu Kapt. Altay Altuğ adına İTÜ’de Denizcilik Fakültesi’nde inşa edilen laboratuvar ve yemekhane binası, eski başbakanlardan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Törende denizcilik sektörünün ve denizcilik STK’larının temsilcileri de hazır bulundu. Yeni binada iki mutfak ve yemekhanenin yanısıra sekiz kulüp odası ve kafeterya ile sekiz laboratuvar hizmet verecek.

Törende ilk konuşmayı İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt yaptı.

Liderlik, irade ve kararlılık

Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Noyan Altuğ’un kendisine fakülteye babaları Kapt. Altay Altuğ adına bir eser kazandırmak istediklerini ifade etmeleri üzerine İTÜ rektörlüğü ile beraber bir çalışma başlattıklarını belirten Söğüt, “30 Kasım 2019 günü, 135. Balık Günü’nü kutladığımız günde şu anda törenimizi yaptığımız Suay Umut Konferans Salonu’nun açılışı yapıldı. Değerli mezunumuz Müh. Erkan Dereli’nin önerisi, fakülte kurulumuz ve senatomuzun kararıyla merhum denizci büyüğümüzün ismi bu salonda yaşayacak ve Müh. Suay Umut’un hayat boyu başarıları öğrencilerimize ilham kaynağı olmaya devam edecek. Ruhu şad olsun. Aynı günde İTÜ-UZMAR yeni laboratuvar ve yemekhane binası imza protokol töreni de konferans salonumuzda yapıldı. Dönemin İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ sözleşmeye imza attılar. Gösterdikleri liderlik, irade ve kararlılık için kendilerine teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

En muazzam varlık insandır

Yeni tesisin 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirten Söğüt, “Altuğ ailesinin bağışı ve sürekli desteği olmasa bu proje asla gerçekleşmezdi. Dünyadaki en muazzam varlık insandır. İnsanları seveceksin. İçinde insan sevgisi olacak. Denizin bir kaidesi vardır derler. Deniz kendisinden kazandığın kazancı başka yerlerde sarf edersen seni affetmez sözleriyle dünyaya, mesleğe bakışını ve kendini yediren, doyuran ve okutan okuluna tutkuyla bağlılığını ifade eden Beybabamız Kaptan Altay Altuğ’un yarının denizcileri öğrencilerimizi diğer okullarda eğitim gören öğrencilerle aynı şartlarla mesleğe başlama şansını veren bağışıyla ilgili kendilerine şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu. Pandemi koşulları nedeniyle törene katılamayan Beybaba Kapt. Altay Altuğ ise gönderdiği video mesajında, “İnsanları sevdim o okul yüzünden yani. Fakat beni sevmeyeni dahi sevmesini öğrendim. Siz de öyle yapın. İnsanları sevin yeter” dedi.

 

Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Ahmet Noyan Altuğ :

Önemli olan YDO ruhudur

“Babam 1925 doğumlu. 1952 yılında YDO’dan mezun oldu. 1925 doğumlu olunca babamın anlattıklarından hep zorluklar, sıkıntılar içinde büyümüşler, okumuşlar, yaşamışlar. bunu hep babalarımızdan, bir çok ağabeylerimizden dinledik. Ağabeyim Kapt. Kaan Altuğ 1985 mezunu, ben 1989 mezunuyum. Ben de makinacı oldum. Daha önceden sayın başbakanımızın bakanlık zamanlarında okulumuzda çok büyük katma değeri olan yurt binalarını kazandırmışlardı. Bu bizim yapmış olduğumuz iş denizde kum tanesi gibi. Onlarca yıllık geleceğimizi inşa ediyoruz. Buna yatırım yapıyoruz. Özellikle yıllarca sektörümüzü sırtında taşıyan kurumlardan biri olan YDO mezunlarını bir araya getiren okulumuzdur, ruhudur. Okulumuzun belli bir mesleki oluruna yakışır bir binalara, imkanlara sahip olması çok önemlidir. “Babamın söylediği bir şey var : ‘Denizden aldığımızı denize veriyoruz’ Denizden bazen iyi kazanırız, bazen kaybederiz. Sonuçta denizciyiz. Hep krizlerle mücadele ediyoruz. Elimizden geldiğince, gücümüz yettiğinde denizden kazandığımızı denize vermeye devam edeceğiz”

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran :

Eğitim en öncelikli konumuz

“Deniz Ticaret Odası olarak tabi ki bu sektörün çatı kuruluşuyuz. Sektörün tüm bileşenleri bizim çatımız altında varlar. Herkese, her kurumumuza, denizciliği ileri götürecek her kuruma, herkese kapımız açık. İşbirliğine açığız ve tüm imkanlarımızla elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Eğitim Deniz Ticaret Odası’ndaki en öncelikli konu. Baktığımızda kaynaklarımızın yüzde 50’sini eğitime ayırıyoruz. Bu bağlamda İTÜ ile de yakın ilişki içerisindeyiz. Denizcilik eğitimine katkı vermeye de devam edeceğiz. İnanıyoruz ki bu ülkenin geleceğini kurtaracak sektörlerden biri denizcilik. Bugün denizcilik aldı bambaşka bir alana gitti. Bunun için de yapacağımız en önemli şey eğitimi bu sektörün bir numarası olarak tutmak”

 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu

Aile bağlarımız güçleniyor

Denizcilik fakültesi öğrencilerimizin ihtiyaçlarına çok büyük hizmet verecek. Bu açıdan Uzmar Denizcilik’e çok teşekkür ediyorum. İTÜ’nün marka değerini yükseltmek adına yapılan tüm bu girişimler aile bağlarımızı kuvvetlendiriyor. Hem de geleceğin İTÜ’lülerinin yetişmesinde çok değerli maddi ve manevi katkılar ortaya koyuyor. Değerli mezunlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Kapt.  Altay Altuğ yemekhane ve laboratuvar binası yaklaşık 2 bin 500 metrekare alana sahip ve Tuzla yerleşkemizin çok önemli bir birimi haline geliyor. İTÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi’nin irtibat ofisi de bu bina içinde yer alacak. Bu projenin tamamlanmasına çok büyük emeği olan, kurulduğu günden beri Türk denizciliğinin köklü geleneklerini ve değerlerini takip etmek ve korumak yönünden büyük katkıları olan UZMAR’a İTÜ ailesi adına çok teşekkür ediyorum. Deniz Ticaret Odası ile başlattığımız bir diğer projemiz var. Yüzme havuzunun tadilatı projesi. Burada sadece eğitim, öğretim, uygulama maksatlı eğitimler yapılmıyor şu anda. Çok önemli bir proje de gerçekleştiriliyor. TPOA ile ortaklaşa başlattığımız eğitimlerin sertifikalaştırılması bu havuzda gerçekleştirildi. Denizcilik Fakültemiz bunun üzerine akreditasyonlu eğitimlerine başladı ve çok önemli sayıda TPOA’nın mühendislerini burada eğitti. Özellikle açık deniz platformlarında çalışacak mühendislerin burada akreditasyonlu eğitimleri artık yerli ve milli olarak fakültemiz bünyesinde gerçekleştiriliyor. Burada sadece TPOA’nın değil bu alana hitap eden bir çok özel sektörün de eğitimleri gerçekleştirilecek. İnşallah Ocak ayında havuzumuzun da açılışını gerçekleştireceğiz.
Deprem dolayısıyla boşalttığımız bir eğitim binamız var. Bu yaklaşık 10 bin metrekare civarında bina ihtiyacımız o alanda söz konusu. Bunun için yine denizcilik sektörümüzden katkılarını ortaya koymasını rica ediyoruz. Bu binanın yenilenmesiyle bir çok küçüklü binalarımızı da o bina içinde toplayıp fakültemizi derli toplu hale getirmek mümkün olacak bu yeni eğitim binası içinde”

Eski Başbakanlardan Binali Yıldırım

Denizcilik olmazsa açlık ve soğuk gelir

“Denizcilik büyük Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın dediği gibi “Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur”. Denizcilik olmasaydı, denizlerimiz olmasaydı insanların yarısı açlıktan, yarısı da soğuktan ölebilirdi. Bu kadar hayati bir öneme sahip. Şu anda iklim değişikliğini de dikkate aldığımızda elimizde kalan en sağlam malzememiz denizlerimizdir.

Ağabey – kardeşlik

Burası denizcilik fakültesi. Bir zaman Yüksek Denizcilik Okulu olarak müstakil eğitim öğretim verdi. Daha sonra İTÜ’ye bağlandı. Ben de 92 ve 93’de burada ders verdim. Okulun buradaki havasını bilirim. Denizcilik gelenekleri, görenekleri geçmişten geleceğe taşıyandır. Geçmişini bilir, geleceğini de ona göre hayal eder. Denizcilikte ayrı bir tutkunluk vardır. İnsanların birbirini tutmaları. Ağabey-kardeş hiyerarşik yapı vardır. Bu da güzel bir şeydir. Tabi bu yatılılık dönemi kalktığında artık kaybolmaya başlamıştı. O yüzden de bakanlığım döneminde bir yurt binası yaptırmaya karar verdik. Böylece 650 kişilik bir yurt yapılmış oldu. Bugünün parasal değiri 40 milyon TL. Helali hoş olsun denizci yetişecek gençlerimize”

En az beş sene çalışın

“Genç zabitlere, çarkçılara tavsiyem mesleğinizi en az 5 sene yapın ki ondan sonra yapacağınız iş ne olursa olsun çok daha verimli, başyarılı olacaktır. Beybaba daha biz doğmadan bu okuldan mezun olmuş. Neredeyse 3 çeyrek asır olmuş. Allah hayırlı ömürler versin. Bir kez daha UZMAR ailesine yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Allah bol kazanç versin, daha çok hayır yapmayı nasip etsin”


Bunları da beğenebilirsin