Denizcinin anasayfası

BOTAŞ Sultanhanı suyla buluştu

UZMAR tarafından BOTAŞ için inşa edilen iki LNG'li römorkörden ilki denize indirildi.

UZMAR Tersanesi tarafından BOTAŞ için inşa edilen ve Türkiye’nin ilk LNG-Dizel çift yakıt sistemine sahip iki römorköründen ilki suyla buluştu.

Sultanhanı adını taşıyan “TRAktor V3900-DF” serisi römorkörün ardından Silivri adını taşıyan ikincisinin de Nisan 2024’de denize indirilmesi bekleniyor.

BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en köklü römorkörcülük teşkilatına sahip BOTAŞ, römorkör filosunun büyütülmesi, gençleştirilmesi, çekme gücünün artırılması, sürdürülebilir ve çevreci operasyonlar gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

İlklerin kuruluşu BOTAŞ, Türkiye’nin ilk çift yakıt sistemine sahip iki römorkörü daha bünyesine kattı. Kocaeli Serbest Bölge’de üretim yapılan tersanede inşaatı devam eden gemilerden “Sultanhanı” isimli römorkör 27 Şubat’ta denize indirildi. Tersane sahasında inşa çalışmaları devam eden ‘Silivri’ isimli römorkörün denize inişinin de Nisan ayı ortasında gerçekleşmesi planlanıyor.

Türkiye’de ilk, dünyada ise az sayıda bulunan LNG ile de çalışan römorkörlerin tesliminin yaz aylarında gerçekleşmesi planlanıyor. Hâlihazırda 14 römorkörü bünyesinde barındıran BOTAŞ, Türkiye’nin ilk çift yakıtlı römorkörleri ile sürdürülebilir, çevre dostu ve ekonomik çözümler üreten projelerine bir yenisini daha ekledi” denildi.

İlkleri seviyoruz

Römorkörlerin çelik kesme töreninde konuşan BOTAŞ’ın denizcilik faaliyetlerinin önemine değinen BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürü Mehmet Tecimen, filolarında 14 römorkör bulunduğunu ve römorkörcülük, kılavuzluk palamarcılık, denizde yangın ve kirlilikle mücadelede 55 yıllık tecrübeye sahip olduklarını söylemişti.

Tecimen, “Dünyada sınırlı sayıda bulunan ve ülkemizin ilk Türk bayraklı gemisi olan Ertuğrul Gazi FSRU’nun Mart 2021 yılında Dörtyol LNG Terminalinde faaliyetine başladığının altını çizen BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürü Mehmet Tecimen, “İlkleri seven bir kuruluş olarak yine bir ‘ilk’e imza atacak olmaktan gurur ve onur duyuyoruz. Ülkemizin ve BOTAŞ’ımızın sürdürülebilir, teknolojik ve evrensel hedeflerine bir yenisini daha ekleyecek olmanın bugün burada hep birlikte sevincini yaşıyoruz. Duel Fuel olarak inşa edilecek 2 adet römorkörümüzün ülkemize, denizcilik sektörün, ve BOTAŞ’ımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” demişti.

Dünyaya açılan limanlarımızda kullanılacak

UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ ise aynı törende şunları söylemişti :

“Öncelikle 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, diliyorum. Böylesine büyük bir felaketin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu günlerde depremden yoğun olarak etkilenen bölgelerimizde operasyon yapan çok değerli bir kuruluşumuz olan BOTAŞ’a ait römorkörlerimiz için bugün burda sac kesimini yaparak başlayacağımız projemiz ayrı bir önem arz ediyor. BOTAŞ için inşa edeceğimiz bu römorkörler çok önemli deniz vasıtaları. Bölgede, İskenderun Limanı’nda, bu bölgeye gelen boru hatları sebebiyle dünya denizlerine açılan gemilerin yanaştığı limanlarda manevralarında kullanılacak ve bu bölgede liman güvenliğini sağlayacaklar. Manevra ve denizcilik kabiliyetleri bakımından çok ileri teknolojilerle, dünyadaki hemcinsleriyle karşılaştırıldıklarında da en üstün ekipmanlarla donatılmış olacaklar”

20 yıl önce inşa edemiyorduk

“Avrupa’da, Amerika’da, Avusturya’dakilere oranla dünyadaki en üst teknolojik özelliklerle donatılan bu römorkörlerimizi bundan 20 yıl kadar önce inşa edemiyor, belki ithal edebiliyorduk.Türk mühendisleri olarak bugün bu kadar sofistike ve bu kadar teknolojik römorkörleri inşa edebilmenin gururunu yaşıyoruz. ‘TRAktor V3900-DF’ römorkörler Voith Schneider pervane ile donatılmış olup, her yöne 360 derece görüş özelliği ile operasyon emniyeti artırılmıştır. LNG yakıt ile çalışan ve gerekli gördüğü zaman da dizelle yakıtla çalışabilen, son derece çevreci bu özellikleriyle NOX emisyon standartlarını sıfıra indirilmiş römorkörlerimiz, muadillerinin üzerinde bir teknolojiye sahiptir. Bu kadar teknolojik römorkörlere, bu kadar önemli bir yatırım yaptıkları için BOTAŞ’ı tebrik ediyoruz, teşekkür ediyoruz”

Römorkörlerin özellikleri şöyle :

Boy : 39 m
Genişlik : 14.50 m
Derinlik : 5.80 metre
Çekiş gücü : 80 Ton


Bunları da beğenebilirsin