Denizcinin anasayfası

Bunker ikmallerinin yüzde 90’ı Türkiye’de

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Uluslararası Yakıt İkmalcileri Birliği (IBIA) 2019 Yıllık Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

Çırağan Palace Kempinski İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıların, 23 Ekim 2019 Çarşamba günü düzenlenen açılış oturumuna, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, IBIA Yönetim Kurulu Başkanı Michael Green, IBIA Direktörü Unni Einemo, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) ve Deniztemiz TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Recep Düzgit, DTO Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

Bunker ikmallerinin yüzde 90’dan fazlası İstanbul’da yapılıyor

Toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, sahip olduğu önemli suyolları ile ön plana çıkan Türkiye’nin, Asya-Avrupa kıtası arasında bir köprü vazifesi gördüğünü belirterek, bunker ikmallerinin yüzde 90’dan fazlasının İstanbul’da yapıldığını kaydetti.

Ülkemizin bunker piyasasında çok önemli bir role sahip olduğunu göz önüne alarak 2 önemli konuya odaklandıklarını belirten Selim Dursun, bunları; “seyir, can ve mal emniyeti iye deniz çevresinin korunmasına yönelik önlemlerin en üst düzeye çıkarılması” ve “bunker tedarikçilerine ve ihtiyaç sahiplerine fayda sağlayacak uygulamalar” olarak sıraladı.

Selim Dursun, “Türk Bunker şirketlerinin Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün 2020 yılında devreye girecek düşük sülfür uygulamasına uygun yakıtların sorunsuz ikmalini gerçekleştirmek için yaptıkları altyapı çalışmalarını yakından takip ediyor, ilgili kurum ve kuruluşlar ile süreçlerin hızlandırılması için çalışıyoruz” dedi.

Değişim ve dönüşüm süreci boğazlar açısından büyük önem taşıyor

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da, büyüyen küresel üretim nedeniyle denizcilik sektörünün filolarındaki gemi sayısını artırmaya çalışırken, diğer taraftan deniz araçlarının çevreye verdiği zararları en aza indirmek için çeşitli tedbirleri uygulamaya koyduğunu kaydetti.

Bu nedenle IMO 2020 uygulamaları ve alternatif yakıtlar üzerinde yapılan çalışmaların hem çevre kirliliğini önlemek, hem de enerji verimliliğini artırmak açısından önem taşıdığını vurgulayan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Bu değişim ve dönüşüm süreci, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazını kapsayan dünyanın en önemli deniz yollarında jeopolitik bir köprü niteliğinde olan Boğazlar açısından da büyük önem taşımaktadır. Boğazlarımızdan yılda 85.000 gemi geçiş yapmakta ve ticaret hacmindeki artış ile birlikte bu sayı her yıl artmaktadır. Bu itibarla Türkiye, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile birlikte, yoğun gemi trafiğinde en uygun ve güvenli ikmal noktası olarak dünya denizcilik sektörüne gerekli ortamı sağlamaktadır. Yılda yaklaşık 12.000 gemi yakıt ikmallerini İstanbul’da yapmaktadır. Sunulan bu imkan sayesinde gemiler diğer ikmal ve ihtiyaçlarını da İstanbul’da karşılamaktadır. Bu kapsamda IMO 2020 regülasyonları için İstanbul hazırlıklarını tamamlamış olmakla birlikte 1 Ekim’den bu yana gemilere düşük sülfürlü yakıt verilebilmektedir.”

İstanbul’da, 22-24 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen IBIA Yıllık Toplantısında, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2020 Sülfür Düzenlemesi ve Balast Suyu Arıtım Sistemlerine getirdiği yeni kurallara son hazırlıklar, 2020’den Sonra Teknoloji ve Yakıt gibi denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren önemli konu başlıkları ele alınıyor.


Bunları da beğenebilirsin