Denizcinin anasayfası

DTO’dan siyah ve gri liste uyarısı

Konuşmasına başlarken Ege Denizi’nde meydana gelen tsunamiden bahseden Tamer Kıran, “İzmir’deki depremde meydana gelen tsunaminin zarar verdiği Seferihisar’ı ve ciddi hasar gören TEOS Marina’yı ziyaret ettim. Üyelerimize geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Yardım taleplerini dinledim. Yaraların sarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Pandemi önlemleri kapsamında düzenlenen yeni iş saatlerine de değinen Kıran, şunları söyledi: “İstanbul Valiliği’nde gerçekleştirilen İl Pandemi Kurulu Toplantısı’nda mesai saatlerinin gün içine yayılması konusunda Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne dikkat çektim. Burada gün ışığında çalışmanın gerekliliğini vurguladım. Diğer sanayi tesislerinde ışıklandırma altında üretim yapılabileceğini ancak tersaneler için böyle bir durumun söz konusu olmadığını gün ışığına mutlak ihtiyaç duyulduğunu belirterek yapılan düzenlemede bu hususun dikkate alınmasını talep ettik. Dün açıklanan yeni tedbirler paketinin bu talebimizin tam olarak dikkate alınmadığını ve mesai başlangıç saatinin 07.00 olarak kararlaştırıldığını gördük. İçinde bulunduğumuz aylarda havanın 08.00, 08.30’da aydınlandığını düşünürsek tersanelerimiz için önemli bir mesai kaybı olacağı ortada. Bu durumu düzeltmek için görüşmelerimiz sürüyor. Sayın Valimiz ile tekrar görüştüm. İnşallah bir düzeltme yapılacak.”

‘’Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik”

Kıran, Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu ile ilgili olarak,Geçtiğimiz ay 16 Ekim’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürümüz Sayın Halil Yıldız’ı Ankara’da ziyaret ederek sektör sorunlarını kendisine ilettik ve çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Yönetim Kurulumuz tarafından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis AB ve Dış İlişkiler Komisyonunca Afrika Ülkeleri ile eğitim işbirliği çalışmaları, Afrika ülkelerine teknoloji transferi çalışması, balıkçılık faaliyetleri, tersanecilik faaliyetlerini geliştirmek ve bu konularda  çalışmalar yürütmek amacıyla Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu’nu kurduk. İnşallah faydalı ve güzel çalışmalar yapacaklar.” diye konuştu.

”Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını zoom üzerinden yapacağız”

Covid-19 salgının eğitim ve konferansların gerçekleştirilme şekillerini değiştirdiğini söyleyen Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi nedeniyle ertelediğimiz 2020 yılı eğitim ve konferanslara uzaktan erişim sistemi üzerinden yeniden başladık. Bu kapsamda 28 Ekim’de ‘Denizcilik Sektörü Vergilendirmesi ve Özellik Arz eden Konular’ başlıklı webinar, ‘Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları’ başlıklı webinar Odamızın Mali İşler Danışmanı Murat Erişti ve Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Cengiz Arabacı ile Daire Başkan Vekili Murat Gül tarafından 3 Kasım’da yapıldı. Her iki webinara üyelerimiz yoğun ilgi gösterdi ve çok faydalandıklarını bildirdiler.19 Kasım’da Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını zoom üzerinden yapacağız.”

”Tekrar Gri Liste ve Siyah Liste kabusunu yaşamamamız için hepimizin elimizden gelen gayreti göstermesi gerekiyor”

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilere ön sörvey uygulaması konusunda yaptığı duyuruya dikkat çeken Kıran, “Bu duyuruyu 2 Kasım tarihinde bilginize sunmuştuk. Sektörümüz ve Bakanlığımızın olağanüstü gayretleriyle 2008 yılında beyaz listeye girmeyi başarmıştık. Bu başarı; Bakanlık ve sektörün uyum içinde çalışmasının bir ürünüydü. Geldiğimiz durumda halen beyaz listedeki yerimizi muhafaza ediyoruz. 2020 yılının Ağustos ayına kadar Paris Memorandumu kapsamında Türk bayraklı gemilerimize uygulanan denetimlerde hiçbir gemimiz tutulmamıştı. Maalesef Ağustos ayında 1, Ekim ayında 2 tutulmayla PSC denetimlerinde şu ana kadarki Türk bayraklı gemilerin tutulması bu yıl için 3’e çıktı. Mevcut durum PSC kriterlerinde şu an için halen bayrağımızın Beyaz Liste’den Gri Liste’ye düşmesi için ciddi bir tehdit oluşturmasa da temkinli olmak zorundayız. Tekrar Gri Liste ve Siyah Liste kabusunu yaşamamamız için hepimizin elimizden gelen gayreti göstermesi gerekiyor. Bunun için Bakanlığımız tüm Türk bayraklı gemileri her ay ön sörveye tabi tutacağını ve belirli risk grubundaki Türk bayraklı gemilerin ise son ön sörvey tarihine bakılmaksızın kalkıştan önce ön sörveye tutulacağını duyurdu. Bu önemli uygulamayı bir kez daha armatör ve gemi işletmecilerimizn dikkatine sunuyor ve hepsinin teyakkuzda olmasını rica ediyorum. “ dedi. 

”Üniversitemizin sahip olduğu varlıklar geçen yıl anlattığım listede olduğu gibi durmaktadır. Hiçbir varlık satışı yapılmamıştır” 

Piri Reis Üniversitesi’ndeki güncel durumu da aktaran Kıran, konuşmasını şöyle tamamladı:Tam bir yıl önce Kasım ayı Meclis Toplantımızda Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak göreve başladığım 17 Temmuz 2019 tarihi itibariyle neleri devraldığımızı, bilinmesi ve kayıtlara geçmesi açısından anlatmıştım. Aradan geçen bir yıllık süreçte geldiğimiz durumu yine bilginize sunmak istiyorum. 

Okulumuz 2020-2021 Akademik yılına 1320 öğrenci kaydı yaparak toplamda 5152 öğrenci ile başlamıştır. 2020 yılında 457 öğrencimizi mezun etmişiz. Akademik Personel sayımız 268, idari personel sayımız 130, taşeron işçi sayımız 67’dir. Üniversitemizin sahip olduğu varlıklar geçen yıl anlattığım listede olduğu gibi durmaktadır. Hiçbir varlık satışı yapılmamıştır. 31 Ekim 2020 itibariyle 2.455.148 TL katma değer vergisi alacağımız 49.595.395 TL öğrenci vadeli öğrenci ücretleri alacağımız, 2.000.000 Euro Ziraat Bankası bloke hesapta paramız ve Katar Eğitim Projesinden önümüzdeki üç yıl içerisinde gelecek 24.750.000 Euro alacağımız vardır.”

Kaynak: Turkdeniz.com


Bunları da beğenebilirsin