Denizcinin anasayfası

Kaptan Durusu unutulmadı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 101. Yıldönümünde, Atatürk ve 18 silah arkadaşını Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru’nun Kaptanı İsmail Hakkı Durusu da unutulmadı. Şehir Hatları AŞ Genel Müdürü Sinem Dedetaş, vapur kaptanları Çetin Korkmaz, Bilal Rıfat Tiren ile baş makinist Ramazan Marangoz, Durusu’nun Feriköy Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret ettiler. Mezara çiçek bıraktıktan sonra, Durusu için dua ettiler.

“Minnet duygularımızı sunmak istedik”

Kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun mezarı başında kısa bir konuşma yapan Şehir Hatları AŞ Genel Müdürü Sinem Dedetaş, O’nun cesaretini hatırlatarak, minnet ve şükran duygularını ifade etti.

Dedetaş şunları söyledi :

“İsmail Hakkı Durusu, 16 Mayıs 1919’da, Atatürk ve silah arkadaşlarını İstanbul’daki işgalcilerin 64 savaş gemisinin arasından cesurca çıkarmıştı. Üç gün, Karadeniz’in sert dalgalarıyla mücadele ederek, kıymetli yolcularını 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaştırmayı başarmıştı. 19 Mayıs 1919, Kurtuluş Savaşı’mızın başladığı gün. Nitekim bugünü çok önemseyen Atatürk, doğum günü olarak kendine 19 Mayıs’ı seçmiştir. Biz de Kurtuluş Savaşı tarihine geçen kahraman Kaptanımızı anmak, bir kez daha minnet duygularımızı ve dualarımızı mezarı başında sunmak istedik.”

“Adını taşıyan vapur var”

Bandırma Vapuru ile Karadeniz’de üç gün süren zor yolculukla yolcularını sağ salim Samsun’a ulaştıran, Kaptan İsmail Hakkı Durusu’nun adı Şehir Hatları AŞ’nin vapurlarından birinde hala yaşıyor.

İsmail Hakkı Durusu kimdir?

İsmail Hakkı Durusu, 1871’de Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğretimini Zincidere Şehir Yatılı Mektebi’nde tamamladıktan sonra bugünkü İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin temeli olan Heybeliada Mekteb-i Bahriye-i Şahane ve Tüccar Kapudan Mektebi’nden mezun oldu. Emekli olduğu 1922’ye kadar farklı gemilerde kaptanlık yaptı. 1940’da İstanbul’da vefat etti. İsmail Hakkı Durusu’nun adı 1999 yılında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından bir vapura verildi.

Bandırma Vapuru 1925’te parçalandı

Bandırma Vapuru, 1878’de İskoçya’nın Glasgow kentinde yapıldı. 279 grostonluk yolcu ve yük gemisi olarak tasarlanan gemi 1883’de Yunanistan’a satıldı ve Kymi adını aldı. 1891 yılında kaza sonucu battı. Yüzdürüldükten sonra İstanbul’da bir yabancı işletmeciye satıldı. Türk Bayrağına geçen gemiye burada Panderma adı verildi. Marmara Denizi kıyılarında sefer yapan gemi, 1910 Osmanlı Denizcilik İşletmesi tarafından satın alındı ve adı Bandırma olarak değiştirildi. 19 Mayıs 1919’dan sonra da 1924’e kadar hizmete devam etti. 1925’de Haliç’te hurda olarak parçalandı.


Bunları da beğenebilirsin