Denizcinin anasayfası

Mahkeme balıkçı barınağı projesini iptal etti

Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen balıkçı barınağı projesi Ordu 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Ordu Çevre Derneğinin (ORÇEV), Melet Irmağı ağzının balıkçı barınağı projesi için uygun yer olmadığı iddiası mahkeme tarafından tescillendi. Ordu 2. İdare Mahkemesi proje hakkında iptal kararı verdi.

ORÇEV’in Ordu Büyükşehir Belediyesinin rıhtım ile Melet Irmağı arasındaki kıyı düzenleme ve deniz dolgu projesinin iptali için açtığı davada Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED iptal kararından sonra, Ordu 2. İdare Mahkemesi de yeni bir ÇED süreci başlatılması gerektiği gerekçesiyle projenin iptaline karar verdi.

Ekolojik denge korunmalı

Karara dair ORÇEV tarafından yapılan açıklamada, “Dernek olarak kıyılarımızın ve denizimizin ekolojik yapısının korunması için çaba harcadık. Ordu Büyükşehir Belediyesi ekolojik ve hukuksal durumları göz ardı ederek planlamalar yapıyor. Bütüncül projeleri parçalayarak ÇED sürecini işletmiyorlar. Mahkeme kararında bu da vurgulanmakta. Rıhtım ile Melet Irmağı arasında yapılan kıyı düzenleme ve deniz dolguları için dört proje vardı. Bunlara ayrı ayrı dava açtık ve kazandık. En son, rıhtımla Melet Irmağı arasına ait bütün projenin de hukuka ve ekolojik konuma uygun olmamasından dolayı Ordu 1. İdare Mahkemesi lehimize karar vermişti. Şimdi de Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılan balıkçı barınağı için açtığımız davayı kazandık. Burası için de ÇED süreci işletilmediği için mahkeme lehimize karar verdi. İki karar da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket ettiğini kanıtladı. Ordu Çevre Derneği olarak yaşanabilir bir şehir için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

“Barınağa karşı değiliz’’

ORÇEV’in açıklamasında balıkçı barınağına karşı olmadıkları vurgulanarak “Balıkçılara barınak gerekli. Ancak Melet Irmağı’nın doğusuna yapılan barınağın yeri uygun değil. Irmağa, denize ve balıklara zarar verir. Melet Irmağı’nın doğusunda 500 metre kadar ilerde eskiden balıkçı barınağı yapılmış, yarım bırakılmış. Bu barınak yenilenebilir. Bu barınak neden tamamlanmamış? Burası değerlendirilebilir” denildi.


Bunları da beğenebilirsin