Denizcinin anasayfası

Prof. Dr. Toros : “Gelecek takımlaşabilenlerin olacak”

İTÜ MTAL'da düzenlenen törende okula destek olan kurum ve kuruluşlar bir araya geldi.

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) düzenlenen törenle, okula desteğini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara teşekkür belgesi verildi. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın (DEFAV) belgesini, yönetim kurulu üyesi Müh. Adnan Erdal, İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros’un elinden aldı.

Törende Beşiktaş Belediye Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Seyhun Şahin, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdiresi Nesrin Kakırman, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kıvanç Öner ile İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Sina Şen hazır bulundu.

Parmakla gösterilmek istiyoruz

İTÜ MTAL’ın 2019 yılında, 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde kurulduğunu hatırlatan İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros şunları söyledi :

“Okulumuzun amaçları arasında 11’nci kalkınma planı, 2023, 2071 kalkınma vizyonları, dünyadaki stratejik planlar, 2030’larda bizi nasıl bir dünya bekliyor ve bu dünyada çocuklarımız 2030’lara nasıl hazırlanması gerekiyor var. Ülkemizin sanayileşmesi ve kalkınması adına şimdiden neler yapabiliriz? Bu çerçevede çalışmalarımıza iki yıldır devam ediyoruz. Şimdi üçüncü yılımızdayız. Bizim eğitim adına altı paydaşımız var. Tabi ki öğrencilerimiz, tabi ki öğretmenlerimiz, velilerimiz, biz yöneticiler, sektör temsilcileri, sektör ve basın kuruluşları. Bir hayalimiz var. Dünyada parmakla gösterilen bir okul olmak istiyoruz. Bunun için 6 paydaşla sürekli iletişim halindeyiz. Onlarla birlikte geleceği planlamaya çalışıyoruz”

Katma değeri yüksek teknoloji

“Cevher gençler. Bütün dünyanın aradığı insan kaynağı. Ülkemiz genç nüfus bakımından son derece zengin. Hevesliler. Geleceğe bakış açıları farklı. Gelecekte dünyayı neler bekliyor onun farkındalar ve bilincindeler. Tabi ki son teknoloji, iyi bir teknoloji ama bununla beraber köklü bir geçmiş, değerler. Tüm bunlarla beraber geçmiş, üç bin yıllık kazandığımız tecrübeler. Tarihten, tarihteki başarılı olduğumuz ve başarısız olduğumuz durumlardan ders alarak, dünyadaki son teknolojiyi nasıl üretebiliriz. Kullanabiliriz demiyoruz, herkes kullanabilir ama bizim bir amacımız var. Katma değeri yüksek olan teknolojileri biz üretmek istiyoruz. Onun için paydaşlarla beraberiz. Onun için buradayız”

Gelecek takımlaşabilenlerin olacak

“Sevgili öğrencilerimizle gün içinde, önümüzdeki hafta içinde çok farklı faaliyetlere başlıyoruz. Ancak öncelikle siz paydaşlarımızın da bilmesinde fayda var ki, biz her hafta iki ders sosyal etkinlikler yapacağız. İki ders takım çalışmaları, iki ders proje takım çalışmaları. Gelecek takımlaşabilenlerin olacak. Eğer biz de takımlaşabilirsek ve bir olabilirsek gelecekte gerçekten çok büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Tabi inanmak ayrı bir şey, hayallerin olması ayrı bir şey. Bir de bunun kamuoyuna yansıması var. Networkümüz çok geniş. Dünyanın farklı yerlerinden bilim insanlarıyla iletişim halindeyiz. Dünya nereye gidiyor. Nasıl olması gerekir. Hangi yolda ilerliyoruz. Dünyanın farklı yerlerindeki bilim insanlarıyla iletişim halindeyiz ve onlarla da yaptığımızı, yapacaklarımızı istişare ettiğimiz zaman onlardan da çok güzel, olumlu geri dönüşler alıyoruz. Aynı şekilde ülkemizde çok farklı hocalarımızla iletişim halindeyiz. Onlarla yaptıklarımızı anlatıyoruz, yapacaklarımızı anlatıyoruz. Neyi nasıl yapabiliriz bunların planlarını, programlarını yapıyoruz. Bundan sonraki eğitim sürecinde de bunun planını yapacağız”

Dikkat edersek virüs bize gelmez

“Şunu da hem öğrencilerimizin hem de paydaşlarımızın bilmesinde fayda var. Biz üç kurala, maske, mesafe ve temizlik kuralına uyduğumuz takdirde virüs diye bir şeyin bize geleceğine inanmıyorum. Örnek, Hong Kong dünyanın en kalabalık şehri. İğne atsanız yere düşmez. O kadar kalabalık ama virüs yok. Niye? Dikkat ediyorlar. Ama toplumda bir suçlu aranıyor. Bu suçu eğitime yıkılır ama ben yıkılmaması tarafındayım. Bizim okullarda bunlara dikkat etmemiz gerekir”

Dünyada eğitim merkezi olma durumdayız

“İlk mezunlarımız 2028’de de üniversiteden mezun olacaklar. Yüksek lisans da yaparlarsa 2030 yılında sektörde olacaklar. Ben bilfiil sınıf sınıf gezerek ben öğrencilerle bunun değerlendirmesini yapacağım. 2030’da dünya nereye gidecek, sektör nereye gidecek. Bunun analizini yapmamız gerekiyor. Bunları planlamamız gerekiyor. Yaptıklarımız içinde farklı olanlar da diğer okullarımız tarafından kabul edilecek. Yaptığımız başarılı işler dalga dalga yayılacak. Dünyada bir eğitim merkezi olma durumundayız. Bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Sonuçlarını inşallah kısa zamanda kamuoyuyla paylaşırız”

Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kıvanç Öner :

Anı yakalayarak ileriye gitmeliyiz

“Sahadaki sektörlerle bir araya gelince pek başarılı olunmuyor. Takıma vurgu yaptı ev sahibimiz Prof. Dr. Hüseyin Toros. Bu çok önemli. İleride de bu takımı sürdürecek kişiler olacak öğrencilerimiz. Yaşam uzun. 60-70 yaşına kadar beraber çalışacaklar. Şu anda gördüğümüz yeni teknolojilerin hepsi bundan 20 yıl önce keşfedildi ve uygulamaya konuldu. Sanal gerçeklik olsun, gördüğümüz robotlar olsun 50 yıllık bir çalışmanın ürünü. Anı yakalamanın yanı sıra ileriye gitmek zorunda bu gençlerimiz. Kolay gelsin diyorum. Günde 17 saat çalışmak demek bu. Bunu da şimdiden söyleme ihtiyacı duyuyorum”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Sina Şen :

Denizci ülke, denizci millet

“Bizler İstanbul, Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) olarak 10 bin üyesi olan, ülke coğrafyamızda pek çok ilçemizde, ilimizde şubeleri olan meslek örgütüyüz. Biz eğitimimizin, eğitim kurumlarımızın sağında, solunda, arkasında, her tarafındayız oda olarak. Çünkü mesleğimizin geleceği olan pırıl pırıl gençlerimizle birlikte biz teknolojiyi en üst seviyede kullanıyoruz. Meteorolojisinden, iletişiminden, mekanik aksamından bir çok komiteden oluşan ve sektöre yön veren bir meslek örgütüyüz aslında. Denizcilikle ilgili olarak da, ‘Denizlere hakim olan cihana hakim olur’ ilkesiyle yola çıkarak, ‘Denizci ülke, denizci millet’ diyerek bütün gençlerimizin denizcilikle alakası olmasını istiyoruz, bununla da iftihar ediyoruz. Dünya üzerinde yaklaşık taşımacılığın yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılmakta. Bu deniz yoluyla yapılan taşımacılıkta da ülke olarak 30 milyon DWT ile önemli bir noktadayız. Gerek kabotaj hatlarımızla, yani ülke sınırları içinde limanlar arasında yaptığımız taşımacılıkla, gerekse de uluslararası yaptığımız taşımacılıkta son yıllarda önemli merhaleler kat etmiş durumundayız. Bunları yakalayabilmemiz için de 2023’leri, 2053’leri, 2071’lere sizlerle omuz omuza, daha iyi teknolojilerle üreterek, çalışarak yakalamayı arzu ediyoruz. Bunun için eğitimin lisesi, teknik lisesi, arada meslek liseleri, yüksek okulları ve üniversitelerinin yanlarında olmaya gayret ediyoruz”

Beşiktaş Belediye Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Seyhun Şahin :

Mavi Vatan’ın neferleriyiz

“Çaka Bey’in, Uluğ Bey’in, Piri Reis’in torunları, Mustafa Kemal’in gözbebeği değerli kardeşlerimiz sizleri saygıyla selamlıyorum. Mavi Vatan kavramının önemini kavradığımızı, anladığımızı biliyorum. Umut ediyoruz ki üniversite ve bu güzide okulumuzun işbirliği içerisinde çok daha kaliteli, iyi eğitimler alacaksınız ve Mavi Vatan’ın neferleri olarak, ‘Denizci ülke, denizci millet’ kavramının içini dolduracaksınız. Size başarı dolu bir ömür, vatana millete nice hizmetlerin nasip olmasını diliyorum”

Teşekkür belgeleri verildi

Konuşmaların ardından  İTÜ MTAL’da öne çıkan projelere imza atan öğretmenler ve öğrencilerde okuldan desteklerini esirgemeyen Beşiktaş Belediyesi, İMEAK DTO, İTÜ DEFAV, GAMAK, GMT Endüstriyel, Kastamonu Entegre, CW Enerji, Garanti Ofis, Yedirenk, MÜSİAD, Türkiye Bilişim Derneği ve Çapa Medikal’e Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdüresi Nesrin Kakırman ve İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros tarafından teşekkür belgeleri verildi.


Bunları da beğenebilirsin