Denizcinin anasayfası

Savaşkan: “Savunma Sanayisi’nde etkimiz çok büyük”

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Lütfü Savaşkan ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker Ntv'de yayınlanan Bakış programına konuk oldu.

Ntv’de yayınlanan Bakış programında Noyan Doğan’ın konukları Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Lütfü Savaşkan ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker oldu. Ufuk Teker gemi sigortaları hakkında bilgiler verirken Lütfü Savaşkan da gemi klaslama ve Türk Loydu’nun IACS’nin 12’nci üyesi olması hakkında açıklamalar yaptı.

19 Kasım’da yaşanan fırtınada batan “Kafkametler” gemisinin de sigorta şirketi olan P&I’ı temsil eden Ufuk Teker, fırtına hakkında “Maalesef geçtiğimiz hafta tropik fırtınaları andıran sertlikte bir fırtına Türkiye’nin üzerinden geçti. Özellikle Marmara Bölgesi, Karadeniz ve Yalova’daki Tersaneler Bölgesi’nde etkisini gösteren fırtınada birçok gemi ve tekne hasar gördü” dedi.

“Hasar milyonlarca doları buldu”

Teker gemi sigortaları “Gemilerde fiziki hasarları karşılayan gövde sigortacılığı, bir de personele, yüke ve çevreye karşı sorumlulukları karşılayan P&I sigortacıları var. Bu iki kol, geçen hafta yaşadığımız felaketteki gibi durumlarda beraber hareket ederler. Bizim kısmımızda personel sigortalarında, personel kaza sonrasında yaralıysa hastane masraflarından, can kaybı varsa ölüm tazminatına kadar olan kısımları inceleyip geminin sigortacısı kimse onlar tarafından karşılanıyor. Türkiye’de arama kurtarma çalışmaları Kıyı Emniyet ve AFAD tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor, bu tür durumlarda enkaz aramalarını ve enkaz parçalarının sudan çıkarılmasını devlet karşılıyor” diye konuştu.

Gemi batık kazalarında sigorta şirketlerinin poliçede yazan tüm masrafları karşıladığını belirten Teker, yaşanan fırtına sonrasında 10-15 geminin zarar gördüğünü ve milyonlarca dolarlık hasar oluştuğunu belirtti.

“Çalışma ağımızı dünya geneline yayıyoruz”

Türk Loydu üzerine de sorular soran Doğan için Lütfü Savaşkan klaslama kurumlarını ve görevlerini anlattı: “Klas kurumlarının kuruluş amacı teknik ve hukuki terminolojide denizde güvenliğin sağlanmasıdır. Hedefimiz yalnızca gemi de değil, gemiyle beraber üzerinde bulunan insanlar, taşınan mal, hatta yalnızca gemi ve çevresi değil, denizler ve atmosferin kirlenmesine kadar olan tüm etkiler bizim alanımıza girer. Aynı şekilde yalnızca gemiler için değil, savunma sanayi ve endüstriyel faaliyetleri de denetliyoruz.”

IACS’nin 12’nci üyesi olmaları hakkında da konuşan Savaşkan “Artık yalnızca Türkiye’yle sınırlı değiliz. Uluslararası Klaslar Birliği’nin (IACS) üyelerinden birisi olmamız artık kendi çalışma ağımızı dünya geneline yayarak global bir şirket olmamızı zorunlu hale getirecek” dedi.

Savaşkan, Savunma Sanayi’ndeki faaliyetlerinden de bahsederek “Türk Loydu, IACS üyesi 12 klaslama kuruluşu içinde en aktif üyedir. Bugüne kadar 200’ü aşkın askeri geminin sertifikasyonunu Türk Loydu izlemiş bulunmaktadır. TCG Anadolu, MİLGEM projeleri, bunların hepsi Türk Loydu’ndan imza taşır, hatta bunların birçoğunun dizayn sürecini de Türk Loydu izlemiştir. Sadece Türkiye’yle de sınırlı kalmayıp Türkmenistan, Katar,
Pakistan, Ukrayna, Nijerya ve Angola Donanmalarının pek çok projesinde de yer alıyoruz. Türk Loydu’nun Savunma Sanayisi’nde etkisi çok büyük, bu projelerde bulunmak da bizim gelişimimiz açısından çok önemli” açıklamasında bulundu.


Bunları da beğenebilirsin