Denizcinin anasayfası

Tamer Kıran : ‘Her okula simülatör olmaz’

Denizcilik okullarının kapatılmamasını isteyen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, her okula simülatör konmasına karşı çıktı, "Ortak kullanmanın yollarını aramamız gerek" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) desteğiyle, Türk Armatörler Birliği (TAB) tarafında düzenlenen “Günümüz Deniz Taşımacılığında Makine Hasarları, Çıkarılan Dersler ve Alınabilecek Önlemler” seminerine katılan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Bize yapılacak tüm teklifleri dikkate alıyoruz. Gelin DTO ile bu işi nasıl yapabileceğimizi konuşun ve çözüm yolu bulmaya çalışalım” dedi.

Çözümün tek yolu eğitim

Yaşanan sorunların temelinde gemi insanlarının eğitim eksikliği olduğunu belirten Kıran, “Bilgi, beceri, tecrübe eksikliği ofis çalışanlarının eksiklikleriyle bütünleşip ortaya bu sonuçların çıkması. Bunun üstüne bir de yöneticilerden kaynaklı hataları da koyabiliriz” dedi.

Teknoloji gelişirken öngörülemeyecek sorunların da ortaya çıkabileceğini ancak önlenebilir sorunlar üzerine konuşulabileceğini aktaran Kıran, “Eğitim birinci konu. Dünya var olduğu sürece deniz taşımacılığı yapılmaya devam edecek. Deniz taşımacılığı için gemi insanlarına ihtiyaç olmaya devam edecek. Bunun bilincinde olarak biz bu işi bu insanlarla nasıl daha iyi götürürüzü araştırmak lazım. Bunun da temeli eğitimden geçiyor. Bu eğitimleri liselerimizde, meslek yüksekokullarımızda ve üniversitelerimizde yapacağız” diye konuştu.

Eğitici sorunu büyük

Topluma deniz kültürünü aşılamak için harekete geçilmesi gerektiğini belirten Kıran 48 lise, 12 fakülte ve 18 meslek yüksekokulunda toplamda 20 bin öğrencinin şu anda denizcilik eğitimi aldığını söyledi.

Okulların kapatılmasından daha ziyade kalitesinin arttırılması için çalışılması gerektiğini savunan Kıran, “Eğitim kalitesini arttıracak eğiticileri nasıl bulacağızın hesabını yapmamız lazım. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Çünkü eğitilmek için bekleyen hazır güç var. Fiziki olarak ihtiyaçlar tamam. Buradaki en önemli sıkıntı eğitici. Yatırımımızı bundan sonra bu konu üzerinde yoğunlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

80 kilometrede 5 simülatör var

DTO olarak eğitime yatırım yapmak gibi bir hedefleri olduğunu belirten Kıran, “4 denizcilik meslek lisesinin hamiliğini almak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolün son safhasına geldik. Çünkü ciddi maddi yükümlülükler var. Bundan sonra ciddi olarak takip etmek gerekecek. Liselerde öyle bir adımımız oldu. Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV ile çalışmalarda çok dikkat ettiğimizi söylemek istiyorum. Ülkedeki denizcilik eğitimine nasıl faydada bulunabiliriz şeklinde çalışıyor. İmkanlarımız nispetinde en fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Yeter ki sektör içerisinde bu anlamda iş birliğini sağlayabilelim. Benim dediğim olsun, ben yaptım oldu değil sektör içerisinde birlik sağlayabilelim. Bir okulumuzun eğitim havuzu varken 500 metre yanındaki okulun havuzu olmasın. Birlikte kullanabilsinler. Rize ve Trabzon’da 80 kilometre içerisinde 5 tane simülatör var. Bu yanlış. Türkiye’de kaynaklar bu kadar bol değil. Bunun bir optimumunu bulmak zorundayız. Eğitim kalitesini bu şekilde yükseltmemiz mümkün olmaz. Bize yapılacak olan tüm teklifleri ve değerlendirmeleri dikkate aldığımızı söylemek istiyorum. Gelin DTO ile bu işi nasıl yapabileceğimizi konuşun ve çözüm yolu bulmaya çalışalım. Münferit uygulamaları bizi çok fazla ileriye götürmüyor.”


Bunları da beğenebilirsin