Denizcinin anasayfası

Tarihi Paşabahçe Vapuru yeniden Boğaz’la buluşuyor!

Beykoz’un tarihi Paşabahçe Vapuru restore edilerek yeniden Boğaz’la buluşuyor!

 

İstanbul’un simge gemilerinden olan Paşabahçe Vapuru, Şehir Hatları tarafından yenilendi. Haliç Tersanesi’nde bir yılda yenilenen Paşabahçe Vapuru, 13 Ağustos’ta İstanbullularla buluşacak.

Uzun yıllar Şehir Hatları’na hizmet veren “Boğaz’ın Bahçeleri” takma isimli üç gemiden en hızlısı olan Paşabahçe Vapuru, İBB tarafından düzenlenen bir törenle yeniden Boğaz’a kavuşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Korunmaya Değer Kent Dokusu” ilan edilen Paşabahçe, bir yıl süren yenilemenin ardından 13 Ağustos günü İstanbullularla buluşacak.

İSTANBULLULARIN GÖZDE ULAŞIM ARACIYDI

Prens Adaları’ndan Yalova’ya ekspres sefer yapacak kadar güçlü makine dairesine sahip Paşabahçe, tasarımı ve süratinin yanında sunduğu konforla İstanbul halkının gözde deniz ulaşım aracıydı.

1952 yılında İtalya’da yapılan Paşabahçe sürati ve konforuyla diğer vapurlardan ayrılıyordu. Paşabahçe 2010 yılında hizmet dışına ayrılırken yolcu taşımacılığı dışındaki amaçlarla kullanılmıştı. 10 yıl boyunca denizde bekleyen efsane vapuru İstanbulluların isteğiyle tekrar ulaşım filosuna kazandırmak isteyen İstanbul Şehir Hatları İşletmesi, Beykoz Belediyesi ile protokol yaparak geri almıştı.

Yenilenmesinin 1 yıl süreceği öğrenilen Paşabahçe’de çalışan denizci personelden oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu. Haliç Tersanesi’nde kuru havuza alınan vapurun iki pervanesi ve şaftı sökülerek yenilenme başlatılmıştı.

BOĞAZ’IN EN HIZLISI VE EN GÜZELİYDİ

İstanbulluların da yaşatılması için kampanya başlattığı Paşabahçe Vapuru, İstanbul Boğazı’nın en “hızlısı” ve “hafızası” olmasının yanı sıra ince narin tasarımıyla da Boğaziçi’nin incisiydi.

1952 yılında İtalya’nın Taranto şehrinde savaş gemisi olarak yapılan tarihi vapur, 2. Dünya savaşı sona erince Türkiye’den gelen talep üzerine İtalya’da bir gecede şehir hatları formuna çevrildi. Güçlü motoru ve sağlam tekne yapısıyla İtalya’dan İstanbul’a 2,5 günde gelen gemi, saatte 18 mil hız yapabiliyor.

73,71 metre boya, 13,17 metre ene ve 3,27 metre derinliğe sahip vapur, tam 58 yıl Boğaz’ın iki yakasında İstanbullulara ve turistlere hizmet verdi. Hizmette kaldığı sürece İstanbul sularında Adalar ve Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.

Törene Katılanlar

Törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Üstün’de bulundu.


Bunları da beğenebilirsin