Denizcinin anasayfası

Enerji tasarrufunda yeni plus geliyor

Dengesiz Basıncı Elektrik Enerjiye Dönüştürme projemiz olan Presure Gain'de sona yaklaştık.

Merhaba, ben Ömer Kara. Rize’nin Derebaşı Köyü’nde 1994 yılında doğdum. Lise eğitimimi Rize Hasan Kemal Yardımcı Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Gemi Yapımı Bölümü Gemi Ressamlığı Dalı’nda birinci olarak tamamladım. Daha sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. İkinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’ne devam etmekteyim.

Denizcilik Dergisi’nin Ocak-Şubat 2021 sayısında TEKNOFEST 2020 yarışmasında elde ettiğim başarılardan, İTÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde kurduğum ITU BEES R&D TEAM (İTÜ Arılar Ar-Ge Takımı)’den ve devam etmekte olduğumuz çalışmalarımızdan bahsetmiştim. Denizcilik Dergisi’ndeki bu yazımda ise, bir önceki sayıdan bu yana kadar olan çalışmalarımızdan söz edeceğim.

Şaban Doğan, Furkan Sarı, Ayşenur Seyrekbasan, Halenur Özdemir, Ayşe Kartal, Ümit Eynihan’dan oluşan 6 kişilik takımımla birlikte THERMAL BATTERY ve PRESSURE GAIN projelerimizle İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Merkezi’ne girmiş bulunmaktayız.

Bu projelerimizle İTÜ Çekirdek BIG BANG yarışmasına hazırlanmaktayız. Bu süreçte İTÜ Çekirdek ’in bizlere sunduğu imkanlardan yararlanarak birçok sektörde önde gelen isimler ile mentorluk görüşmeleri sağlamakta, aynı zamanda şirket sahipleri ve yatırımcılarla da projelerimiz üzerine konuşma imkânı bulmaktayız. Bu görüşmeler sayesinde birçok alanda edinmiş olduğumuz bilgilerle farklı bakış açıları kazandık. Ayrıca İTÜ Çekirdek aracılığıyla aldığımız eğitimler sonucunda girişimlerimizi her geçen gün geliştirmekte ve hedeflerimize emin adımlarla ilerlemekteyiz.

Bu süreçte yapmış olduğumuz mentor görüşmelerimiz sayesinde beyaz eşyaların neredeyse her evde kullanılması ve bunun sonucu olarak elektrik tüketiminin artması, ülke ekonomisinin ve çevrenin olumsuz etkilenmesi gibi sorunlara da odaklanmaya karar verdik. Bu doğrultuda odaklandığımız başlıca konu; çamaşır makinesi, klima dış ünitesi ve çamaşır kurutma makinesi gibi beyaz eşyaların verimini arttırmaktır. Bu alanda her ne kadar çalışmalar yapılsa da bu ürünlerin tükettiği elektrik enerjisi miktarı hâlâ hatırı sayılır derecede yüksektir. Çalışmamızda, özellikle de çamaşır makinesinde kullanılan elektrik enerjisini düşürmeyi ve çevreye verilen zararı en aza indirgemeyi hedeflemekteyiz. Bu amaçla yapmakta olduğumuz testlerimiz olumlu sonuçlar vermekte ve önümüzdeki haftalarda test aşamasını tamamlayıp prototipi bitirmeyi öngörmekteyiz. Projemizi ilk olarak çamaşır makineleri üzerinde uygulamayı planlamaktayız.

Bu süreçte ben ve takımım için desteklerini esirgemeyen başta İTÜ rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu olmak üzere rektör yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Kızıl, İTÜ genel sekreterimiz (Merhum) Prof. Dr. İbrahim Demir ve bizlere yer vererek tanıtımımıza katkı sunan Denizcilik Dergisi’ne teşekkür eder ayrıca yakın zamanda vefat eden Prof. Dr. İbrahim Demir hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

İnstagram : itubeesrdteam
Twitter : itubeesrdteam
Facebook : ITU BEES R&D TEAM
Linkedin : ITU Bees R&D TEAM
YouTube : ITU BEES R&D TEAM
E-posta : karaomer.itu@gmail.com
E-posta : itubeesrdteam@gmail.com


Bunları da beğenebilirsin