Denizcinin anasayfası

‘Kanal İstanbul bir dayatmadır’

İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması: "Bizi bilim ve akıl ikna etmeli"

İBB ile Şehir Hatları tarafından düzenlenen “Deniz Çalıştayı”na katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilim ve akıl ikna edecek

İmamoğlu, “Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim. Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın yatmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmeyeceğim. Bu bir siyasi mesele değildir. Bu biri istedi diye ya da istemedi diye yapılıp yapılmayacak bir şey değil. Bu akıl işidir” dedi.

Deniz ulaşımı geriledi

İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Deniz ulaşımı İstanbul’da çok gerilere gitmiş durumda. 2000’li yıllarda yüzde 10 seviyesindeydi, şimdilerde yüzde 4’ler seviyesinde. Günlük 8 bin civarında yolcu taşırken çok daha büyük hedefler ortaya koymalıyız. 25 yılda ulaşımla ilgili tabii değerli adımlar atılmıştır ama toplu ulaşımla ilgili deniz İstanbul’u rahatlatacakken geri bırakılmış. Böyle nüfusa sahip yerlerde metro çok önemli, metro sizin can damarınız. Bu konuda da gelinen nokta hâlâ arzu ettiğimiz gibi değil”

Bu bir dayatmadır

Martılar da bizi dinliyor. Herkesin bu günü verimli geçirmesini istiyorum. Suyumuzu korumak deniz ulaşımı kadar önemli. Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım. Bir söz söyledim Meclis’te. Bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, 3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben bana hiçbir şekilde Kanal İstanbul’un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum’ demiştim. Bu önemli. Bahsettiğimiz konu İstanbul’u tümden değiştirecek, başka bir yere taşıyacak bir konu. Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışılması lazım. 2011 yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ben bir iş insanıyım, tahminlerim kuvvetlidir. Maliyetinin 75 milyar dolar olduğunu düşünmüyorum. Çok daha fazladır bu yatırımlar.”

10 bin yıllık coğrafya tehlikede

Ocak ayının ilk haftası Kanal İstanbul çalıştayı da yapacağız. İstanbul’a attığınız her adım iyi anılmalı. Ben İstanbul’un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var. Tek başına 135 milyon metrekare tarım alanının yok oluşu bile gerekçedir. Marmara’nın Karadeniz’e etkisi, 8 milyon kişinin bir adada yaşaması durumu. Gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler neticesinde gemi boyutlarının büyümesi. Gerekçeye bakar mısınız! Yüzde 90’ı geçersiz. İstanbul Boğaz’ından geçen gemi sayısı azalmakta. Bu sudan bahaneyle 10 bin yıllık coğrafyayı böyle bir şeyle paramparça etmenin, ÇED raporunu okumadan önümüze çıkıyorlar, 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın etrafında. Hani tankerler gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakın hafriyat, odalara göre 2 milyar metre küp”

Deniz Çalıştayı’nda Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurul Başkanı İlker Meşe, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Genel Sekreteri Zafer Akbulut ve Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Mamat, Deniz Tarihçisi Ali Bozoğlu, ve İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA) Onursal Başkanı Saim Oğuzülgen İle Avukat Çağlar Coşkunsu hazır bulundu.

 

 


Bunları da beğenebilirsin