Denizcinin anasayfası

Tartışılan imar iptal edildi ama marina ruhsat aldı

Göcek’i denizden ayıracak imar planı mahkemece iptal edildi. Ancak iptal kararına karşı inşaat devam etti ve marina ruhsatı aldı.

Muğla’nın Fethiye ilçesinin dünyaca ünlü turizm merkezlerinden biri olan Göcek, sahil şeridine yapılmak istenen marina ile tartışılıyor. Göcek’i denizden ayıracak imar planı mahkemece iptal edildi. Ancak iptal kararına karşı inşaat devam etti ve marina ruhsatı aldı. Gelişmelere tepkisini gösteren Göcekliler, kararın uygulanmasını talep ederken konu ile ilgili açıklama yapan ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, “Burada sadece bir siyasal partinin olumsuzluğu da söz konusu değil. Burada partiler üstü bir sorunu dile getiriyoruz. Buradaki yerel yönetimlerden de hukuk kurallarının uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Fethiye’nin Göcek mahallesine yapılan yat limanı projesinde karar çıktı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, yat projesini iptal etti.

Kararda mahkeme Göcek kıyı alanının, kamunun erişimine kapatılmasının, Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, planın; şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatiyle iptal etti. Ancak bu iptal kararına rağmen inşaatın durmadığı gibi marinaya ruhsat da verildi.

‘Hukuk uygulansın’

Mahkemenin iptal kararına karşılık kararın uygulanmamasına ve devam eden marina inşaatına ruhsat verilmesine Göcekliler yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Burada konuşan ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, şunları kaydetti: “Burada tabiatın haklarını da burada yerleşen, yerleşmeyen herkesin haklarını savunmak durumundayız. Türkiye’nin her kesiminin haklarını savunmak demek. Burada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin hakkı savunuluyor. Biz hukuk uygulansın derken yüksek gürültü, lazer ışığı, suların bozulması gibi pek çok çevre sorununu hukuk çerçevesinde tartışmak istediğimiz konu. Burada sadece bir siyasal partinin olumsuzluğu da söz konusu değil. Burada partiler üstü bir sorunu dile getiriyoruz. Buradaki yerel yönetimlerden de hukuk kurallarının uygulanmasını istiyoruz.”

‘Göcek ranta kurban edilmesin’

Göcek Halk Meclisi’nin açıklamasında iptal kararının sevindirici olduğu belirtilmekle birlikte mücadelenin mahkeme kararı ile son bulmayacağı vurgulandı. Açıklamada “Kararın derhal uygulanmasını, bugüne kadar yapılan tüm hukuksuz ve haksız işlemlerin ve eylemlerin sona erdirilmesi talep ediyoruz. Bu yönde mahkeme kararının takipçisi olacağız. Göcek Türkiye’nin ve dünyanın göz bebeğidir. Göcek’in korunması ve ranta kurban gitmemesi adına var gücümüzle emek harcamaya devam edeceğiz. Göcek’te bir kişinin ya da bir şirketin menfaati için değil tüm Göceklilerin ortak yararına planlamalar yapılmasını ve bu planlama süreçlerine halkın katılmasını önemsiyoruz ve kendimize amaç ediniyoruz. Bizler Göcek’te Yatlar arasından deniz değil, mavi sular arasından yatları görmek istiyoruz” denildi.


Bunları da beğenebilirsin