Denizcinin anasayfası

Genç arılardan su tasarrufu tavsiyeleri

2020 yılının kurak geçmesi ve barajlardaki su seviyesinin normalin çok altında olması, İTÜ MTAL öğrencilerini harekete geçirdi. İTÜ MTAL öğrencileri hazırladıkları videolar ile yarınlarımızda su sıkıntısı yaşamamak için hepimizin seferber olması gerektiği konusunda kamuoyunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmaya başladı.

Kerem Akçay, Muhammed Emin Ertürk, Eymen Arabacı, Arhan Demirci, Hüseyin Kayra Türkmen, Ömer Berat Zor, Yiğit Gözcü ve Oğuz Kaan Kara, öğretmenleri Selen Aras’ın da katkılarıyla hazırladıkları videolara tüm dünya ile paylaşmayı düşünüyor.

Öğrencilerden su tasarrufu için 15 öneri

1. Şebeke veya bina içerisinde su kaçaklarını azaltarak su tasarrufu yapabiliriz,
2. Kademeli ücretlendirme ile su tasarrufuna katkı sağlayabiliriz,
3. Ekonomik musluk başlığı kullanarak su tasarrufu yapabiliriz,
4. Yağmur hasadı yapabiliriz,
5. Ağaç yalaklarının etrafını açık yaparak, cadde ve sokak sularının yalakta birikmesini sağlayabilir, bitkilerin daha fazla su almasını sağlayabilir, yer altı suyunu besleyebiliriz. Böylece şehirlerde sel riskini azaltabiliriz.
6. Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunladıktan sonra musluğu az açıp elimizi yıkarsak harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa akıtmış olabiliriz. Her el yıkamamızda 1 litre su tasarrufu yaparsak, uzun vadede büyük miktarda su tasarrufu sağlanmış olacaktır. 15 milyon kişi, her el yıkama sırasında birer litre su tasarruf ederse 15 milyon litre su tasarrufu, günde 10 defa elimizi yıkadığımızı düşünürsek 150 milyon litre su tasarrufu yapmış oluruz.
7. Dişlerimizi fırçalarken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz.
8. Tıraş olanlar musluğun kapalı olmasına azami özen gösterebilir.
9. Duş alırken idareli su kullanabiliriz. Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren sistem kullanabiliriz. Bu sistem yoksa ilk gelen soğuk suyu bir kapta biriktirip bitkileri sulamada veya sebze ve meyveleri yıkamada kullanabiliriz.
10. Çamaşır ve bulaşık makinelerinde dolu veya doluya yakın iken çalıştırarak da önemli miktarda su tasarrufu sağlayabiliriz.
11. Sebzelerimizi, meyvelerimizi yıkarken bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.
12. Tuvaletlere yeni sifon yaptırırken mutlaka kademeli olmasına dikkat etmeliyiz. Sifon sistemi kademesiz ise su haznesine 1 litrelik içi su dolu şişe koyarak her sifon çekilmesinde 1 litre su tasarrufu yapabiliriz.
13. Bitkileri rüzgârın az, havanın soğuk ve nemin yüksek olduğu zamanlarda sulayabiliriz. Buharlaşma rüzgârsız havalarda, sıcaklığın düşük ve nemin yüksek olduğu saatlerde en azdır.
14. Çiftçiler bitkileri sularken hem buharlaşmanın az olduğu saatleri gözetebilirler ve hem de damlama ve sızma gibi az su harcayan sistemler ile sulama yapabilirler.
15. Apartman veya daire girişlerinde sabit basınç ayarlayıcı vanalar ile su akış dengesi sağlanabilir.

İTÜ MTAL öğrencilerinin hazırladıkları videoyu aşağıda izleyebilirsiniz :


Bunları da beğenebilirsin