Denizcinin anasayfası

Aslı Kaptan Amerika’da Türkiye’yi temsil edecek

Kaptan Ayşe Aslı Başak, IMO davetiyle Amerika'da düzenlenen "Women Offshore Unite"de konuşma yapacak.

Mid-Ship Chartering & Logistics bünyesinde hurda ve demir-çelik yüklemelerinden sorumlu Liman Kaptanı olarak görev yapan Kaptan Ayşe Aslı Başak, Türk kadın denizcileri dünyada temsil etmeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz ay Norveç’te “Denizcilikte İzlenecek 10 Başarılı Kadın” listesine seçilerek ödül alan Kaptan Başak, bu kez Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Women Offshore platformu tarafından 12-13 Temmuz tarihlerinde Houston’da yapılacak “Women Offshore Unite” kadın konferansına IMO özel görevlendirmesiyle konuşmacı olarak davet edildi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı sponsorluğunda gerçekleşecek olan “Women Offshore Unite” konferansı dünya üzerinde ve özellikle Amerika’da denizde ve denizciliğin çeşitli kollarında görev yapmış lider kadınları bir araya getirecek.

Ayşe Aslı Başak (sağda), BM Gelişim Programı CEO’su Lise Kingo (ortada) ve Hindistan’dan Sanjam Gupta ile

Women Offshore platformu özellikle denizde ve offshore sektöründe sahada görev yapan kadınların sorunlarının dile getirilerek onlara mentörlük desteği veren büyük bir oluşum konumunda yer alıyor.

Women Offshore, sadece denizde çalışan kadınlara yönelik mentörlük desteği vermekle kalmıyor, gemide ve offshore platformlarda görev yapan erkek denizcilere de kadınlarla birlikte çalışmayla ilgili oryantasyon ve farkındalık eğitimleri veriyor. Kapt. Ally Cedeno’nun kurduğu Women Offshore platformu, üyeleriyle birlikte bu farkındalığı artırmak için Denizcilik okulları ve akademilerde çeşitli eğitimler veriyor.

Kaptan Başak Women Offshore Amerika platformunun da gönüllü üyeleri arasında yer alıyor ve Türkiye adına çalışmalara katılıyor. En son Oslo’da IMO tarafından düzenlenen kadın çalıştayında aktif rol alarak Türk kadın denizcilerin sorunlarını dile getiren Ayşe Aslı Başak, kadınların gemilerde eşit koşullarda istihdam edilmesi, kadın çalıştırmayan şirketlerin istihdama kazandırılması ve gemilerdeki asgari koşulların iyileştirilmesiyle ilgili yeni yaptırım gereklilikleriyle ilgili IMO’ya sunduğu çözüm önerileriyle dikkat çekmişti.

Denizde çalışan kadın sorunları sadece istihdam bazında değil gemilerde taciz, ağır mobbing ve sözlü şiddete maruz kalan kadınların yaşadığı olaylar da bu platformda değerlendirilerek IMO tarafından bir raporlama sistemi oluşturulması hedefleniyor.

Kaptan Başak, IMO tarafından başlatılan “Kadın istihdamını desteklemede ben de aynı gemideyim” yani “iamonboard” kampanyasının Türkiye öncüsü olarak bu konuda da IMO’da çalışmalara katılması bekleniyor.


Bunları da beğenebilirsin