Denizcinin anasayfası

Balık Günü kutlandı : “yeni dekanımızla değişim başladı”

Denizciler, İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde düzenlenen 138'inci Balık Günü'nde bir araya geldi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde düzenlenen 138’inci Balık Günü’nde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile birlikte Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Gebze Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İMEAK Deniz Ticaret Odası  (DTO) Meclis Başkanı Başaran Bayrak, KKTC Türk Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kapt. Salih Zeki Çakır, denizcilik STK’larının temsilcileri, mezunlar ve öğrenciler hazır bulundu.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan

ISO 23678 eğitimlerinin verileceği merkez

Açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, okulun öğrenci, eğitim ve alt yapı kalitesini artırmak için bir yıl içinde mezunların ve sektörün desteğiyle önemli adımlar attıklarını söyledi. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği’nin (DEFAMED) katkılarıyla açılan mentörlük ve etüd merkezinin mezunlarla öğrenci kardeşlerini buluşturan bir yuva haline geldiğini belirten Arslan, şunları söyledi :

“Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile bir protokol yaparak, Seyit Onbaşı gemisini fakültemiz rıhtımına bağladık. Eğitimlerde kullanılmaya başlandı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürümüz Sayın Durmuş Ünüvar’a teşekkür ederim. Sanal eğitim gemisi Metaship’i Türkiye’de ilk kullanmaya başlayan fakülte olduk. Orka Ailesine ve Levent Şen’e teşekkür ederim. Fakültemiz eğitim havuzunu baştan aşağı yenileyen; yurt dışına giden araştırma görevlilerimize destek olan ve simülatör ihtiyaçlarımızın karşılanması için yakın ilgi gösteren İMEAK Deniz Ticaret Odası’na ve değerli başkanı Tamer Kıran’a teşekkür ederim. ISO 23678 kapsamında eğitimlerin de verilebileceği dünyada ikinci tesis olan İTÜ – Delmar Filika ve Denizde Canlı Kalma Eğitim Merkezinin açılışını az evvel yaptık. Delmar Şirketler grubuna teşekkür ederim”

UZMAR’a özel teşekkür

“Fakültemize öğrencilerin spor yapabilmeleri için modern bir halı saha yapıldı, kısa sürede açılışını yapacağız. Kapt. Ufuk Teker ve Kapt. Çağlar Coşkunsu’ya teşekkür ederim.. Geçtiğimiz yıl Kapt. Altay Altuğ yemekhane ve laboratuvar binasının açılışını yapmıştık. Bir kez daha hepimizin Beybabası Kapt. Altay Altuğ’u rahmetle anıyorum. Bu yıl, bu hayırsever geleneğin temsilcisi olarak, Uzmar tarafından fakültenin bir master planı yapıldı. Bu doğrultuda, fakülteyi modern bir çehreye kavuşturacak mimari planlar çıkarıldı ve hepimizin büyük anıları olan eski yatılılık binasının yıkımı, Uzmar tarafından gerçekleştirildi. Bu alana yapılacak üç binadan biri olan A Blok derslik binası Uzmar tarafından yaptırılacak, Uzmar Ailesine teşekkür ederim. Bu binalardan ikincisi olan B Blok derslik binası, denizcilik camiamızın çok saygın isimlerinin desteği ile yapılacak, şu anda imza aşamasında. İsimleri imzalar atıldıktan sonra duyuracağız. Üçüncü bina olan C Blok ise, öğrencilerimize yakışacak şekilde, kantin, kütüphane ve ders çalışma alanlarını içerecek bir sosyal bina olacak. Bu bina, 1985 mezunumuz Tayfun Günerhan tarafından yaptırılacak. İTÜ Senatosu’nda, bu binaya ‘Kapt. Tayfun Günerhan Sosyal Binası’ adı verilmesi kararı alındı. Densay ailesi nezdinde Sayın Kapt. Zekeriya Beşirolu ve Kapt. Tayfun Günerhan’a teşekkür ederim. 1 Temmuz’da Mezuniyet törenimizi Arkas, Beşiktaş, İmza ve Yasa Denizcilik katkıları ile büyük bir coşkuyla gerçekleştirdik. DEFAV tarafından yurt binamızın çatı onarımı yapıldı. Başta Alkoç Grup ve İnce Denizcilik olmak üzere mezunlarımız hem şirket bazında hem de bireysel olarak fakültemizin ve öğrencilerimizin birçok ihtiyacı için destek verdiler”

STK’larımızla beraber var gücümüzle çalışıyoruz

“Başta Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve İstanbul Teknik Üniversitesi ailesi olmak üzere, Deniz Ticaret Odamız, Gemi Makineleri Mühendisleri Odası (GEMİMO), Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF), Mezunlar Derneğimiz DEFAMED, Mezunlar Vakfımız DEFAV, Türk Kaptanlar Derneği, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği, Denizci Sivil Toplum kuruluşları her an yanımızda oldular. Akademik kadromuz, idari kadromuz ve öğrencilerimiz var güçleri ile çalıştılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Yaklaşık bir yıldır dekan olarak, mezunu olmaktan gurur duyduğum fakülteme hizmet etmek için çaba gösteriyorum. Bu fakültenin, geçmişinde olduğu gibi gelecekte de modern çağın gereklerine uygun olarak denizciliğe yön veren bir merkez olması için herkesten fazla çalışmaya söz vermiştim, bu desteğin boşa çıkmaması için huzurlarınızda daha da fazla çalışmak üzere tekrar söz veriyorum. Değerli mezunlarımız, bu gün burada yaşımız ve mezuniyet yılımız ne olursa olsun, çocuklar gibi şeniz. Bu okul, bize çok şey kattı. Hepimizin saygın meslekleri, yaşamları var. Her şeyden önce, böyle büyük bir ailesi var. Hepimiz bu fakülteye borçluyuz. Bakın tribünlere, pırıl pırıl genç denizciler sizleri gıpta ile izliyor. Onların da en az sizin kadar sağlam yetişmesi için okulumuza destek vermeye devam edin ki onlar da bu okula yakışır mezunlar olsun”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker

Yeni dekanımızla değişim başladı

“DEFAMED Yönetimi olarak göreve gelmemizden itibaren geçen süre içerisinde sizler ile paylaşmak istediğimiz birçok gelişme oldu. Dekanımız olarak okulumuz mezunlarından Prof. Dr Özcan Arslan’ın atanması fakültemizde büyük bir değişim sürecini de peşinden getirmiştir. İTÜ Rektörümüz ve Dekanımız DEFAMED ile birlikte ortak projeler geliştirmek noktasında da çok açık bir tavır sergilemektedir. Kendisine ve İTÜ Rektörümüz Sayın İsmail Koyuncu ya huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

DEFAMED yönetimini devralır almaz, denizcilik çatı örgütümüz Deniz Ticaret Odamız, Gemi Mühendisleri Odası, Gemi Makine Mühendisleri Odası, Denizcilik Federasyonu ile toplantılar organize edilip mezunlarımız ile ilgili birçok konuda fikir alışverişinde bulunulmuştur. Yapılan sektörel organizasyonlar ve toplantılarda, Yüksek Denizcilik Okulu Mezunları en üst düzeyde temsil edilmesi yönünde Yönetim Kurulu olarak büyük hassasiyet gösterilmiştir.

Göreve gelişimizin ilk yılında yaptığımız planlamalarda Fakülte/Öğrenci ve Mezunların bir araya getirilerek YDO ruhunun gücünü arttırmak için ortaya konan projeler üzerine yoğunlaşmaya gayret ettik.

Dijital staj gemisi

Bu kapsamda okulumuz yatılılık binasının girişinde bulunan eski bir alanı İTÜ Rektörlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde MENTORLUK ve ETÜT MERKEZİ olarak DEFAMED bütçesini kullanarak yeniledik ve mezunlarımızdan Murat İleri’nin ve Av.Kaptan Çağlar Coşkunsu’nun mobilya desteği ile Platin Denizciliğin dev ekran TV bağışı ile çok kısa bir sürede bu merkezimizi faal hale getirdik. Merkeze konulan bilgisayar VR gözlük ve dev ekran ile sanal gerçeklik düzeyinde Dijital Staj Gemisi projesi mezunumuz Levent Şen’in çok kıymetli bilgi işlem yazılımı sayesinde öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Psikoloji eğitimlerine başlıyoruz

Ayrıca merkezimizde öğrencilerimizle Denizden Gelenler başlığı altında mesleki olarak seçilmiş mezunlarımız ile öğrencilerimiz bir araya getirdik. Öğrencilerimiz ile Kapt. Barış Ziya Kaya, Kapt. Süleyman Erşenler, Müh. Ali Vehbi Üstün, Müh. Güner Gözüm, Av. Kapt. Çağlar Coşkunsu, Av. Kapt. Aslı Arslan, Kapt. Zafer Akbulut, Kapt. Murat Volkan, Kapt. Arda Akyüz ve Kapt. Barış Güvenç bir araya getirilerek kendilerinin tecrübelerini öğrencilerimiz ile paylaşması sağlanmıştır. Yeni öğretim yılı içerisinde de bu organizasyonlarımız sürekli devam edecektir. Ayrıca önümüzdeki ay içerisinde ilk mentorluk eğitimlerini vermek üzere Deniz Psikoloji Derneği ile organize olmuş durumdayız. Öğrencilerimize mentorluk yapmak isteyen mezunlarımızın Derneğimiz ile temasa geçmesini bu vesile ile sizlere duyurmak isterim.

Sarayburnu 1 Temmuz’u gelenekselleştirmek istiyoruz

Geleneksel Balık günü organizasyonumuza geçtiğimiz yıl rekor düzeyde katılım sağlanmış olup, çok kıymetli mezunumuz Kapt. Salih Zeki Çakır balıklarımızın mezunlarımıza sunulması konusunda sponsorumuz olmuştu. Bu yıl ise balıklarımızın sunulmasını Gimaş Tedarik Dağıtım A.Ş. üstlenmiştir. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Bu yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı şenliklerimize okulumuz boru trampeti ile birlikte katılarak büyük bir renk kattı. Istanbul Valiliği ve İstanbul Liman Başkanlığı organizasyonu çerçevesinde protokol ile birlikte Barbaros Meydanı’nda yapılan etkinliğin takibinde Denizcilik Federasyonu ve katılımcı STK’lar ile birlikte Sarayburnu’nda Atatürk’ün denize bakan sivil kıyafetli ilk heykelinin önünde saygı duruşumuzu gerçekleştirdik. Sarayburnu 1 Temmuz törenimizi gelenekselleştirmek arzusu içerisinde olduğumuzu huzurlarınızda belirtmek isterim.

DEFAV ile aynı amaç için çalışıyoruz

Dönem içerisinde camiamızın büyük değeri olan DEFAV ile birlikte mezunlarımızın her sorununda yanlarında yer almaya çalıştık ve devam edeceğiz. Vakfımızın duayenlerimizi her hafta bir araya getiren organizasyonlarına DEFAMED olarak bizler de imkan buldukça katılarak yüce çınarlarımızı yanında yer almaya çalışmaktayız. En önemli ve bizlere büyük heyecan veren kısmı en sona bıraktım. Bu bölüm sadece bir yıl içerisinde mezunlarımızın Fakültemiz ile dayanışmalarının ve YDO ruhunun gücünü göstermektedir.

“Bizi seven arkamızdan gelsin”

Bu bölümde anacağımız isimler kendisini geçtiğimiz yıl ebediyete uğurladığımız Altay Altuğ abimizin “Bizi seven arkamızdan gelsin” sözünü kendilerine şiar edinen abilerimiz ve kardeşlerimizdir. Öncelikle okulumuz yerleşkesinin ITÜ onaylı şekilde master  mimari plan ve yenileme projesi gerçekleştirilmiş durumdadır. Okulumuz eski yatılılık binalarının yıkım işlemi bu çerçevede Uzmar tarafından tamamlandı. Bu alana 3 Blok bina yapılması planlanmaktadır. Bu binalardan

A Blok binası : Uzmar / Kaan Altuğ Noyan Altuğ tarafından karşılanacaktır.

B Blok Binası:

Yavuz Kalkavan – Beşiktaş Denizcilik (%20)

Oras Denizcilik – Salih Zeki Çakır (%10)

Omur Grup – Korkut Omur / Oğuz Omur(%7,5)

Neo Brokerlik – Murat Volkan/Emir Yıldız (%7,5)

Platin Denizcilik Kemal Usta/Hüseyin Uysal (%10)

Ulusoy Denizcilik adına Mesut Cesur (%10)

Yeditepe Grubu Naşit Yamanyar (%5)

Onursan Yılmaz Onur (%5)

Ata Romorkörcülük Ali Burçin Eke (%5)

C BLOK – Densay Denizcilik Tayfun Günerhan

Mezunlar takımlarını kursun

Halı Saha – Çağlar Coşkunsu ve Ufuk Teker tarafından yapıldı ve Rektörlük teslimini müteakiben açılışı yapılacaktır. Mezunlar takımlarınızı kurun öğrenciler sizler ile sportif aktivitelerde karşılaşmak istiyor.

Giriş alana yapılacak Denizcilik Müzesi – Tuzla Belediyesi

İçerisinde bulunduğumuz spor salonu ile ilgili umut ediyoruz ki rektörlük aracılığı ile kamu desteği ile yenileme projesi ilerleyecektir.

ISO Pass Eğitim Merkezi – Delmar Safety Kayhan Aytuğ, Barış Özenç ve Arda Akyüz.

Simülasyon merkezimizin yenilenmesi çatı organizasyonumuz IMEAK DTO tarafından planlanmaktadır. Bu kapsamda bizlere müzakerelerde destek veren başkanımız Tamer Kıran’a da teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Umarız en kısa zamanda güzel haberleri kendilerinden duyuyor olacağız.

Alkoç Grup – Burak Alkoç okula müzik Kolu kullanımız amaçlı tiny house, okul içi ulaşım amaçlı Elektrikli araç, Okul kullanımına bağışladığı Motor Yat.

Fakülte tören alanının yenilenmesi konusunda Nippon Boya Baybora Yıldırım ve Cengiz Karabüber.

7 çiftelerin yenilenmesi Cevdet Işık.

Okul içi elektrikli ulaşım aracı Bulut Akbulut

Fakülte içi temizlik aracı – Nuri Koray Kurum.

Mezunlarımızı ayakta alkışlıyorum

Mektebimizi özlediğimiz standartlara kavuşturmak için yapılan bu yüce gönüllü tüm mezunlarımızı ayakta alkışlıyorum. Sözlerime burada son verirken, son dönemde maalesef görevi başında hayatını kaybetmiş çok kıymetli mezunumuzun adını anmak isterim. Kılavuz Kapt. Cafer Kıribrahim abimizi görevi başındayken kaybettik. Kendisinin kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İlker Meşe

Öncelikli amacımız akademisyen yetiştirmek

1995 yılında kurduğumuz ve dünyada benzeri olmayan vakfımızın, kuruluş amaçlarını sizlere tekrar paylaşmak istiyorum. Vakfımızın kuruluş  amacı okul mezunu akademisyen yetiştirmekti. Ama ikinci amacı da onun  kadar önemliydi. Denizde kaybettiğimiz okul mezunu abilerimiz ve kardeşlerimizin çocuklarına eğitim bursu sağlamak ve bunun dışında da ihtiyacı olan öğrencilerimize burs vermektir. Kurulduğumuz yıldan beri bu amaçlarımızın yolunda ilerlemeye devam  ediyoruz.

10 binden fazla burs verdik

Bugüne kadar 10 binin üzerinde burs verdik. Bu gün itibarı ile 45 ailemize ve 50’nin üzerinde evladımıza eğitim desteği veriyoruz. Bu özel ve güzel vakfımızı bugünlere taşıyan sizleri destekleriniz için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Son zamanlarda yaptığımız vakfımız ile ilgili çalışmalardan bahsetmek istiyorum. 2 senelik aradan sonra, bu dönem Çarşamba Beybalar toplantılarına yeniden başladık. GADEM’de yaptığımız bu toplantılara, sizlerin de bir uğramanızı tavsiye ederim. Beybaların sohbetlerine doyamayacaksınız. Dergimizi, artan maliyetler nedeni ile bir müddet çıkartamadık. Bu elimizde olmayan bu gecikme için çok üzgünüz. Bu geçiş döneminde, Haziran ve Eylül sayıları İnternet dergisi olarak hazırladık ama basamadık, internette duruyorlar. Onları en kısa sürede sizlerle buluşturacağız.
Aralık sayımızdan sonra düzenli olarak çıkarmaya başlayacağımızı duyurmak istiyorum.

Hiçbir öğrencimiz açıkta kalmadı

Hepimizin bildiği gibi, vakıf olarak yurdumuzu işletiyoruz. Pandemi döneminde çektiğimiz sıkıntıları artık unuttuk. Bu seneye biraz farklı başladık. Artan kiralar nedeni ile yurdumuzu tercih eden öğrencilerimizi sayısında artış olunca 3 kişilik olarak  düzenlediğimiz  odalarının büyük bır kısmını ,4 kişilik  yapmak zorunda kaldık. Ayakkabı dolabı olarak yaptığımız dolabı tekrar düzenledik ve içerideki iki kişilik çalışma masalarının 4 kişilik olarak yeni masa ilave ederek düzenlemeye başladık. Bütün bunlar, Vakfımızın gelirlerinden karşılandığını belirtmek isterim. Şu anda yurdumuza müracaat eden hiçbir öğrencimiz açıkta kalmamıştır. Ayrıca öğrenci sayımızın artması nedeni ile kadın öğrencilerimiz için ayrı bir çamaşırhane yapılarak bu sorun da çözülmüştür. 28 Eylül 2022 tarihinde, yaşayan duayenlerimiz  Fahrettin Küçükşahin ve Refik Akdoğan için bir şükran günü yaptık. Çok keyif aldığımız bir gündü. Fahrettin Ağabey’in “Marifet iltifata tabiidir” sözü hepimize çok anlamlı gelmelidir. Çünkü, camiamıza ve denizciliğe hizmet eden herkesi onurlandırmak bizlerin vazifesi olmalı .Bunu ihmal etmemeliyiz.

Üç günde destek topladık

Yurt çatımızın onarımında bize destek olarak, bu sene akmayan çatı altında yatmamız için bize destek olan dostlarımıza burada tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Bu desteğin üç gün  gibi kısa bir sürede toplanmış olması, bu camianın büyüklüğünün bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. En son 2019 yılında yaptığımız, yurtta kalan öğrencilerimizin kendi aralarında seçtikleri 10-12 öğrenciyi  bir sosyal aktiviteye götürmeye bu sene tekrar başlamayı düşünüyoruz. Zabit adaylarımızın sosyalleşmesine büyük katkıları olduğunu düşündüğümüz bu aktivitelerimizi DEFAMED ile birlikte yapıyoruz. DEFEMED başkanımız, muhakkak okulda yapılan inşaatlardan bahsedecektir. Bu desteğim boyutu gerçekten inanılmazdır. Duygulanmamak mümkün değil. UZMAR VE DENSAY ailesine, 3. binayı imece usulü yapacak olan, diğer arkadaşlarımıza ve şirketlerimize teşekkür etmek istiyorum. Bütün bunların, okul mezunu bir Dekanımızın olmasından sonra, hız kazandığını unutmamalıyız. Bu nedenle her zaman yanımızda olan ITU rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Genel sekreterimiz Prof. Dr. Ali Deniz’e teşekkür etmek istiyorum.

Camianın lokomotifiyiz

Kendilerine her zaman söylediğim gibi, bizim camiamız daha önce verdiği desteğe devam edecek  ve okulumuzu her zaman ki gibi denizcilik camiamızın lokomotifi olarak daha yukarılara taşıyacağız. Bundan emin olabilirsiniz. 24 Kasım 2021  günü kaybettiğimiz Altay Ağabey içinde birkaç söz söylemek istiyorum. YDO için şu ifadeyi kullanırdı : “Yedirdi. Doyurdu. Okuttu” Bu nedenle denizden aldığını hep denize vermeye çalıştı. Hepimizin bu okula borcu olduğunu unutmayalım. Hepimiz çok özel bir okuldan mezun olduğumuzu biliyoruz .Hiç bir meslekte olmayan okulda başlayan, denizde devam eden ve ailelerimizle birlikte yaşadığımızı çok büyük bir yaşanmışlıklarımız var. Bizler kardeşlerimizi korur, kollar destek olur ve abilerimize saygı duyar, dinler ve hiçbir zaman çizgimizi aşmayız. Aramızda sevgi ve saygıya dayanan bir anlayış vardır. Bunun adı, abilik kardeşlik ruhu yani YDO ruhudur.

Bu ruhu kaybetmediğimiz müddetçe, denizciliğimize faydamız, katkımız ve desteğimiz devam edecektir. Çünkü Türk denizciliğine 1909 yılından beri yön veriyor ve onu taşıyoruz. Bunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Kendinize güvenin. Bir yanınızda 100 yıllık bir dev İTÜ, bir yanınızda 100 yıllık gelenek görenek ve geçmişi ile Yüksek Denizcilik Okulu var.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu

Ülkemizi gururla temsil ediyoruz

“Denizciliğimizin en köklü kurumu elbette bugüne kadar çok değerli denizciler yetiştirdi. Sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ülkemizi gururla temsil eden kaptanlar, armatörler, mühendisler, gemi işletmecileri, akademisyenler bu kampüste ve bundan önceki yerleşim yerlerinde eğitim aldılar. Bugün ülkemizde denizcilik eğitimi dediğimizde ilk akla gelen ve en önemli kurum İTÜ Denizcilik Fakültesi ve onun daha önceki ismini alan kurumlardır. Bizler de bugün her geçen yıl bir öncekinden daha iyi bir eğitim vermek adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Türk denizciliği adına çok kıymetli değenler yetiştirmiş olan fakültemize yakışır bir ortam yaratmak için kıymetli mezunlarımızla derneklerimizle vakıflarımızla firmalarımızla ve paydaşlarımızla ve tabii ki akademik ve idari personelimizle birlikte canla başla çalışıyoruz”

Güçlü aidiyet bağı var

İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarımız güçlü bir aidiyet bağına sahipler. İTÜ dediğimizde elbette her zaman güçlü bir aidiyet vefadan söz ederiz. Ancak denizcilik fakültemizdeki bu bağın daha fazla olduğunu daha güçlü olduğunu hepimiz görebiliyoruz. Denizcilik mezunlarımız okullarından mezun olduktan sonra fakültemize olan düşkünlüklerini ve bağlarını her fırsatta ortaya koyuyorlar. Kurdukları firmalarla kardeşlerine tanıdıkları staj ve iş olanaklarıyla fakültemize yaptıkları bağışlarla Türk denizciliğinin geleneği de geleceğine de büyük bir yatırım yapıyorlar. Dernek, vakıflarımız firmalarımız değerli kaptanlarımız ve onların aileleri her zaman İTÜ denizcilik Fakültemizin gelişmesi ve daha iyi hale gelmesi adına çok kıymetli katkılar sundular ve yardım yaptılar. Son 1 yılda hocamız da bahsetti fakültemiz adına çok önemli gelişmeler oldu”

Havuzumuz yenilendi

“DTO’muzun katkılarıyla havuzumuz yenilendi. Simülatörlerimiz bir yandan yenileniyor etüt merkezimiz yine derneğimizin katkılarıyla yenilendi. Eğitim gemisi yine Kıyı Emniyeti müdürlüğümüzle yapılan protokol kapsamında şu anda fakültemize demirlemiş durumda. Az önce açılışını yaptığımız eğitim filika eğitim alanı yine çok önemli bir katkı olacak fakültemiz ve Türk denizciliği adına tabi az önce tabi eski binamız yıkıldı ve üç blok halinde tekrardan en kısa zamanda yapılacak. Yine siz mezunlarımızın katkısıyla yapılacak. Orası tamamlandığında tabi bu salonunda ihtiyacı olduğunu görüyoruz bu da yenilendiğinde fakültemiz anlamında alt yapı anlamında çok önemli eksiklikleri giderilmiş olacak. Tabi bunu bir yandan altyapı alanındaki bu gelişmeler kaydedilirken eğitim öğretim anlamında da daha iyi eğitim almaları adına eğitim müfredatının yenilenmesi adına olsun eğitim kadromuzu güçlendirilmesi adına olsun biz üniversite olarak fakültemizin ihtiyaçları doğrultusunda her türlü ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye Cumhuriyetimiz adına çok önemli bir yıl cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlayacağız 2023’te.bu yılı özel yapan bir diğer sebeplerden birisi de İTÜ’nün 250.yılını kutlayacak olmamız. Bu anlamda da çok önemli etkinlikler da planlıyoruz inşallah denizcilik fakültemiz içerisinde de bu etkinliklerden önemli bir kısmını da gerçekleştireceğiz. Ben tekrar tüm sektöre fakültesine sahip çıktığı için çok teşekkür ediyorum. İnşallah sizlerin destekleriyle fakültemiz çok çok daha iyi seviyelere gelecek. Piri Reis Üniversitemizin rektörü de burada kendileriyle çok önemli iş birliklerini de önümüzdeki dönemde başlatacağız”

YDO Güverte 1982 mezunu Kapt. Tunç Kurtoğlu

Çalıştığınız yer yaşadığınız yerdir

“Denizciliğin bir önemli özeliği vardır çocuklar. Bu özellik dünyada başka hiç bir iş kolunda yoktur. İnsanların çalıştıkları yerin yaşadıkları yer haline geldiği, yaşadıkları yerin de çalıştıkları yer haline geldiği tek iş koludur. Bu sebeple ikinci özelliği de bu özelliğinden ötürü iş yeri sahiplerinin aklına estiği an iş yerine gidemediği tek iş kolu deniz iş koludur. Bu sebeple gemilerini teslim ettikleri insanlar zabitler kaptanlar personel tüm personel çok önemlidir. Bu önemin onlarda bilincinde olmalı yani gemi sahipleri. Bizi bir araya getiren en önemli şey harç birlik beraberliğin dayanışma ustalık çıraklık sonuçta abilik kardeşlik potasında eriyen bir ilişkiler zinciridir. Bugün biz şundan çok mutlu oluyoruz Yüksek Denizcilik Okuluna sahip çıkmanızdan ve onu hala sürdürüyor olmanızdan çok mutluyuz”

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencisi, Genel Zabit Poyraz Keloğlu

Denizcilik sadece okulda öğrenilmez

“Okulumuz öğrencileri arasında okul sıralarındayken kurulan ve mezuniyet sonrasında devam eden kardeşlik kurulduğu ilk günden itibaren Yüksek Denizcilik Okulu’nun en önemli özeliğidir. Her yıl Balık Günü’nde ve mezuniyet törenlerinde bu birlik ve beraberlik coşkuyla kutlanır. Bunun yanı sıra mezunlarımızın fakülteye sağladığı maddi manevi destekler kurulan bu bağın ne denli kuvvetli olduğunun kanıtıdır. Hepimizin bildiği gibi denizcilik mesleğinin eğitim aşamasında yoğun bir akademik öğretim programı bulunur. Fakat denizcilik mesleği sadece okul sıralarında öğrenilmez. Gerekli deniz eğitimleri stajlar özelikle mentorlük denizcilik eğitiminin önemli birer parçasıdır. Yüksek Denizcilik Okulu’nun ekolü kendini tam da bu noktada göstermektedir”

En nitelikli denizciler

Dönem boyunca mezunlarımızın okulumuzu ziyaretleri kariyer günlerimiz düzenlenen denizden gelen söyleşilerimizle verdiğimiz destek bilgimizi farkındalığımızı yaratıcılığımızı yöneticiliğimiz geliştirmek ve sürdürmek için çalışan kulüpleri olarak yardımlarınız sayesinde bu sürmektedir. Bizlere destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ederiz. Okulumuz kurulduğu tarihten bu yana her zaman en nitelikli denizcileri yetiştirmiştir. Nitelikli eğitimi sürdürmeye özen gösteren kadro eksiğine kontenjan artışlarına rağmen verimi düşürmeden sağlamaya çalışan akademik ve idari çalışanlara teşekkürü borç biliriz. Gemi Mühendisleri İşletme Mühendisleri başarılı sürecinin bunun en önemli parçası olduğunu sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Geçmişte olduğu gibi bu günlerde de alt yapı eksikleri yine mezunların destekleriyle giderilmeye çalışılmaktadır. Yeni bina simülatör projeleri fakültemizdeki sürdürülebilirliği artırmaktadır. İTÜ’nün en uzak yerleşkesi denizcilik fakültesidir. Buradaki öğrencilerin imkanları merkez kampüsteki öğrencilerle aynı standartlarda değildir ve mezun veya sektör destekli olduğu aşikardır bu durumunda”

Stajlar önemli sorun

“Gemi dışındaki hayatta olduğu gibi akademik hayatta da denizcilik maalesef anlaşılmıyor. Biz denizci mühendis adayları olarak birikimimizin akademisyenlerimiz sağ olsun ve mezunlarımızın desteğiyle çözümün bir parçası olmaya çalışıyor ve problemi aşmaya çalışıyoruz. Öğrenciler olarak karşılaştığımız zorluklardan biri de eğitim programındaki zorunlu stajları layıkıyla tamamlayabilmektedir. Şu günlerde bazılarının mülakatlarını tamamladık diğerlerini sonuçlanmasına az bir süre var. Bu vesile ile okulumuza kontenjan sağlayan ve bu süreci kolay şekilde atlatmamıza yardımcı olanlara teşekkür ediyor uz. Tüm olumlu olumsuz sonuçlar bir yana mülakatlar sonucunda aldığımız geri dönüşlerden bizi en çok şaşırtan öğrencilerin iletişim yeteneğini sorgulatan çekingenlik olmasıdır. Gelecekte bu nesiller kaliteli çalışma açısından abi abla kavramını çok iyi anlıyor. Denizciliğin iyi derecede iletişim yeteneğine sahip olması gerektiği bizce de beklenmesi gereken bir kriterdir”

Gelenekleri yaşamak zorlaştı

“Bu konuda birkaç husus belirtmek isterim ki özellikle pandemi döneminden sonra okulda bazı gelenekleri yaşatmak çok daha zor hale geldi. Gururumuz birçok örf ve adet aksi yönde gelişen bu gidişat güçlü ve net duruş sergilemesine alışkın olduğumuz YDO mezunlarının yetişmesine engel olmaktadır. Denizlerin hala dirençli denizcilere ihtiyaçları vardır. Bugün karşılaşacağımız problem ve zorlukları eğitim hayatında da simüle etmeliyiz. Hiyerarşik yapı dolayısıyla denizcilik eğitiminin bir gereğidir ancak öğrenimler sadece akademik boyutta kalmalı daha iyi uygulanmalıdır. Kısacası bizler de en az sizin kadar bu durumdan rahatsızız. Bilgi ve duruşla aklanmış öz güvenli yüksek mezunlar olmasını istiyoruz. Okulumuz kimliğimizi sürdürdüğümüz sürece var olmaya devam edecektir. Sizlerin senelerce bilgi ve gördüğünüzle çok iyi anladığınız gibi nitelikli denizci en yüksek puanla herhangi bir denizcilik okulunu kazanmakla olmaz. Okuldaki çağdaş eğitimin yanı sıra köklü geleneklere geçmişin geleceğe bağlanmasıyla olur. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ‘Denizcilik sadece deniz ulaşımı değil iktisadi girişim olacak ve tersaneler, gemiler, limanlar, iskeleler inşa edilecektir. Deniz kurumları kurulacak ve bunlar geliştirilecektir. Çünkü toprakları deniz olanın sınırını halkın yetenekleri çizer’ diyerek bu konuda net bir tavır sergilemiştir. Bizler almakta olduğumuz eğitimi önemsiyoruz. Ailelerimizin sizlerin mesleğimizin hakkını verebilmek için çok çalışıyoruz”

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Yaşar Canca

STK’lara üye olun

“TMMOB Anayasa’nın 35. Maddesi’ne göre kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki sivil toplum örgütüdür. Anayasa kurucu iradesinin Anayasa’nın bu maddesinin neden kabul edildiğinde yönündeki sivil toplum örgütünün konulduğunun asla akıldan çıkarılmaması gerekiyor. Çünkü kamu hiyerarşisi içinde bütün kararların yukarıdan aşağıya doğru alındığını düşünürsek kamunun bütün kararlarına dışarıdan kamu adına bir gözün bakmasını istemiştir. Böylece kamu kurumu niteliğindeki sivil toplum örgütlerinin kuruluşu sağlanmıştır. İçimizdeki tüm meslek insanları bir meslek odasına Anayasa’nın 135. Maddesi gereği üye olmak zorundadır. Aklınıza gelecek bütün meslek sahipleri bir meslek odasına üye olduktan sonra ancak çalışabilir. Özellikle bizim odamız gemi inşa mühendisleri gemilerde çalışmış gemi mühendisleri odasında gemi ulaştırma mühendislerinin üye olabileceği tek meslek odasıdır. Kanun gereği mesleğimizi ifa edebilmek için o meslek odasına üye olduktan sonra siz meslek sahibi olabiliyorsunuz. Siz fakültelerden oraya üye olabilmek için bir mezuniyet belgesi alıyorsunuz sonra meslek odaları sizin o mesleği yapabileceğinizi onaylıyor. Bu yüzden meslek odalarına sahip çıkılması gerekiyor”

Enspektörlük eğitimi başlıyor

“Önümüzdeki yıl ocak ayı itibarıyla Türk Armatörler Birliği ile beraber  Türkiye’de enspektörlük eğitimi başlatacağız. Bunu da devam ettireceğiz. TMMOB bünyesinde yıllarca eksik kalan denizcilik çalışma gurubu kurularak önümüzde bir çalışma programıyla 8 çalışmayla denizciliğin tüm sektörlerini özelikle diğer mesleklere diğer mühendislik alanların tanıtmak için çaba sarf edeceğiz”


Bunları da beğenebilirsin