Bakan Varank, SANMAR Denizcilik tarafından üretilen 2 römorkörün teslimi ve 1 römorkörün denize indirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, römorkörlerin küçük görünseler de çok büyük tonajlı gemileri çekebilen, oldukça önemli işlevler görebilen, yangın söndürmeye, kurtarma çalışmalarına katılabilen çok yüksek teknolojili gemiler olduğunu söyledi.
Tüm dünyaya ihraç ediliyor
Bu gemilerin Yalova’da üretilip tüm dünyaya ihraç ediliyor olmasının gurur verici olduğunu belirten Varank, “Şimdi geldiğimiz noktada görüyoruz ki dünyanın en teknolojik gemilerini bizim tersanelerimiz, mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, vefakar ve cefakar emekçi kardeşlerimiz üretebiliyor.” diye konuştu.
Varank, daha önce Yalova’dan dünyanın en teknolojik balıkçı gemisinin denize indirildiğine işaret ederek, adeta “fabrika” denilebilecek gemilerin kentte inşa edildiğini vurguladı.
Yatırım ve üretim
Varank, ülkeyi yatırımla ve üretimle kalkındırmakta kararlı olduklarını belirterek, “Sarı lacivert gemi, buradan Peru’ya gidecek. Diğer gemi, yurt içinde kullanılacak. İzmir, Aliağa’ya gidecek ama Aliağa filosundaki başka bir gemi, yurt dışına ihraç edilecek. İşte üreterek, ihracatla büyüyen Türkiye, bu demek. İnşallah gemi sektörümüzü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak desteklemeye devam edeceğiz. Elimizdeki bütün imkanlarla, gerek mobilite sektöründe bu alanı nasıl kalkındırırız, bu sektörün ihtiyaçlarını makinesinden navigasyon sistemlerine, elektroniğine kadar nasıl destekleriz bunları sağlayarak, gerek verdiğimiz teşvik belgeleriyle bu gemilerin inşasını kolaylaştırarak sektörü desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Peru’ya gidecek römorkörü inceleyen Bakan Varank, ardından beraberindekilerle Aliağa’ya gidecek römorköre binerek denize açıldı.
Programa, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ile firmanın yöneticileri ve çalışanları katıldı.