Denizcinin anasayfası

Kapt. Ufuk Erinç IBIA yönetiminde

Uzun yıllar sonra Uluslararası Bunkerciler Birliği yönetimine seçilen ilk Türk olan Erinç, “bunu tarihi bir fırsat olarak görüyorum” dedi.

Uluslararası Bunker Endüstrisi Birliği (IBIA) yönetim kurulu seçimlerinin sonucu, Londra Park Lane’deki Grosvenor House Hotel’de düzenlenen IBIA Yıllık Yemeği öncesinde yapılan IBIA Genel Kurul Toplantısı’nda açıklandı. Türkiye’den UNERCO CEO’su, İTÜ YDO Güverte 1994 mezunu Kapt. Ufuk Erinç de yönetime girdi.

Türk bunkerciler birlik olmalı

Dokuz adayın katıldığı seçimde ikinci koltuk için eşitlik olduğundan dolayı toplam üç yeni yönetim kurulu üyesi oldu. Yeni yönetimde Erinç’in yanı sıra Bunker Holding Group’dan Maria Skipper Schwenn ve BunkerTrace’den Deanna MacDonald yer alacak. 200 milyar dolarlık dünya gemi yakıt pazarı temsilcilerinden oluşan IBIA’da uzun yıllar sonra ilk Türk olarak yönetimine giren Erinç, bunun tarihi bir fırsat olduğunu ve amacının Türkiye’yi uluslararası alanda tanıtmak ve elde edilen tecrübeyi ülkemizde kullanmak olduğunu bildirdi.

Sorumluluğumuz var

Geçmiş yıllarda IBIA yönetim kurulunda görev alan ilk ve tek Türk bunkercinin Energy Petrol Kurucusu Mustafa Muhtaroğlu olduğunu hatırlatan Erinç, bir zamanlar Türk Bunkerciler Birliği’nin kurulduğunu fakat daha sonra dağıldığını ve dünyadaki Türk bunkercilerin mutlaka bir çatı altında toplanması gerektiğini dile getirdi. Uzun yıllardır mesleğin içinde olduğunu ve farklı birimlerde çalıştığını belirten Erinç, “Tecrübe ve bilgi birikimi edindim. Bugüne kadar bu tecrübemi ve bilgimi de şirketler vasıtasıyla yetiştirdiğim insanlara aktarma fırsatım oldu. Bu tecrübeleri daha fazla paylaşmamız lazım. Hem ileri gitmemiz hem de sektörü ileri taşımamız gerekiyor. Böyle bir sorumluluğumuz var” dedi.

Dünyada 100’den fazla Türk

Dünya çapında bunker sektöründe 100’den fazla Türk oyuncu olduğunu belirten Erinç, “İçlerinde Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Amerika’daki büyük şirketlerde CEO dahil pozisyonlarda çalışanlar da var. Eğer Türkler arasında kapsayıcı bir mesleki birlik oluşturabilirsek, çok yol alabileceğimizi düşünüyorum. Böyle bir yapının Türkiye’deki bürokrasiye de aktarabileceği çok şey var. Türkiye’de bizim sadece artık yakıt satıcılarından oluşan bir birlik değil üniversitelerin denizcilik, kimya, çevre, gemi inşa bölümlerinin olduğu; makine mühendisleri derneklerinin, Ticaret, Enerji ve Ulaştırma bakanlıkları ile EPDK’nın olduğu bir çalışma grubu olmalı. Öyle avantajlara sahibiz ki bunları beraber değerlendirmek lazım” dedi.

Deniz yakıtları geliştirmeliyiz

Türk bunkerciler arasında yaratılacak iş birliğinin üniversitelerle birleştirilmesi gerektiğini anlatan Erinç, “Bugün tüm dünyada yakıt AR-GE’si için hidrojenden nükleere, bio-yakıtlardan modern yelkenlere kadar her sene milyar dolarlar harcanıyor. Yeni nesil yakıtlara hızlıca adapte olmalıyız ve bunu tek başımıza yapamayacağımız ortada. Alt yapıların, kuralların, istisaların hazır olması gerekiyor. Hepsini halledip hazır olacağız. En büyük gücümüz, derdimizi dinleyen bürokratlarımız ve istekli, iyi eğitimli insanlarımızın olması. Bu kadar büyük bir pazardan daha büyük pay almayı Türkiye olarak hak ediyoruz” dedi.

Her liman bizim rakibimiz

Ukrayna – Rusya ile İsrail – Filistin savaşlarının Türkiye’yi etkilediğini belirten Erinç, “Tonajımız düştü. Rekabet tarafında rakibimiz Pire Limanı diyemeyiz. Türkiye’nin geçiş yolunda bulunduğu ticaret rotalarındaki her liman bizim rakibimiz olabilir. Singapur da rakibimiz. Singapur’a uğrayıp da Karadeniz’e gelen uzak doğu hatlarına, bir gemiye haftada 6 bin ton ikmal yapıyorduk. İşte o zaman rakibimiz Singapur idi. Oradan daha uygun imkânlar sağladıktan sonra büyük hatları buraya çekebildik”


 


Bunları da beğenebilirsin