Denizcinin anasayfası

Kıran: “Amacımız ülkemizde denizciliği ilerletmek”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Denizcilik Kulübü’nün düzenlediği Kariyer Günleri, denizcilik ile ilgili kişileri ve kuruluşları, üniversiteleri bir araya getirirken; denizcilik, lojistik, gemi brokerliği, gemi adamlığı, uluslararası ve ulusal taşımacılık alanlarında, seçkin firmaların yöneticileri ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilmeye devam ediyor. Konuklar adına Tema Vakfı aracılığıyla fidan bağışında bulunulan etkinlikler pandemi nedeniyle “Zoom” uygulaması üzerinden gerçekleşiyor. 

IMEAK DTO: “Denizcilik eğitimini sayısal ve kalite olarak artırmak öncelikli hedefimiz”

Kariyer Günleri’nin ilk konuğu IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, şirket çalışma politikası, vizyonu ve misyonuyla ilgili şunları söyledi: “Amacımız ülkemizde denizciliği ilerletmek ve geliştirmektir. Denizcilik eğitimini sayısal ve kalite olarak artırmak öncelikli hedefimizdi. Denizciliği sadece denizde çalışmak olarak görmeyin. Denizlere inen devletler kültür ticareti yapıp büyük güç olmuşlardır. Staj problemi konusunda çabalarımız var. YÖK ile görüşmelerimiz devam ediyor. Okulumuzun gemisi sayesinde stajyer sorununun bir kısmını halletmeye çalıştık. Ayrıca Arkas Konteyner gemisine yapılan bu temas uluslararası hukuka aykırıdır.Hükümetimiz en uygununu yapacaktır. Kısacası gemiden bir şey de bulamayarak rezil olmuşlardır. İlla bunun bir yaptırımı olacaktır. Pandemi çift yönlü bir şok yaratmıştır. Aşıyla birlikte ilkbaharda ertelenmis taleplerin devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Deniz ticareti durursa hayat durur bu çok açık. Ne yaparsanız yapın işinizi severek yapın.”

Lucent Maritime: “Junior sistemimiz var”

Lucent Maritime (Turkey) Deputy General Manager Duygu Karasu, Seamap Projesi, şirket politikası ve amaçları hakkında şu ifadeleri kullandı: “Seamap projesi, denizcilik sektöründe iş arayanlarla, işe alım ve yerleştirme kuruluşlarını bir araya getirecek web tabanlı bir platform geliştirmek, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personelin iş bulmalarına, girişimcilik becerilerini ve mesleki yeterliliklerini arttırmalarına destek olmak. Stajyerlerimizde önem verdiğimiz konular transkript ve iyi bir ingilizce. Yabancı armatörlerde farklı bir durum var, junior sistemi dediğimiz ara bir pozisyon. Normalde biz ehliyetimizi alınca stajyer olarakgemiye çıkarız fakat yabancı armatörlerin genelinde ehliyet aldıktan sonra junior olarak gemiye gidersiniz sonrasında performansınıza bakılarak zabit olarak terfi alırsınız. Junior sistemi ile amacımız kaliteli Türk zabitlerle yabancı armatörlerde Türk zabit istihdamını sağlamak. Bütün alımları pandemi yüzünden online olarak gerçekleştiriyoruz. Pandemi öncesinde colreg ve iyi bir ingilizce mülakatına tabii tutuyorduk.”

Aurora Shipping: “Stajyerin sadece bilgisine ve bakış açısına bakıyoruz

Aurora Shipping LLC Crewing Manager Kapt. Burak Oruç, stajyer alım politikası ve çalışma şartları ile ilgili şunları kaydetti: “5 gemimiz var ve 4 tanesinde stajyer istihdamı sağlıyoruz. Stajyerlerin gemilere ihtiyaçları var ve aynı zamanda gemilerin de stajyerlere ihtiyaçları var. Stajyerden en büyük beklentimiz İngilizce. Stajyer adayın cinsiyetine ve fiziksel görüşlerine bakılmaksızın sadece bilgisine ve bakış açısına bakıyoruz. Fikirleri orta noktada buluşturunca başarıyı elde edebiliyoruz. Pandemi sürecinde şirkette nöbetleşe çalışıldığı için istihdam ettiğimiz arkadaşa eğitim sunamayız. İşletme stajı yapan arkadaşların ingilizcesi gemideki arkadaşlardan daha iyi olmalı. Junior officer olayı gemilerimizde uygulanmakta. Adayların kendileri ifade etmesine bağlı olarak staj imkanı sağlamak isteriz. Bu duraklama döneminde kendinize katacağınız şeyler çok önemli. Hayatınız her döneminde kendinize zaman ayırmak zordur. Şimdiden bazı şeylerin meyvesini toplamalısınız.”

Arkas Denizcilik: “ Her mevkideki personelin eğitimi ve gelişimi için çaba gösteriyoruz”

Arkas Crew Manager Kaptan Ferit Gökdeniz kalıcılık, stajyer alım politikası ve stajyer eğitimlerine ilişkin şöyle konuştu: “Personeli elde tutma bir yönetim başarısıdır. Eğitime son derece önem veriyoruz ve bu kapsamda çeşitli yatırımlar yaparak gemide çalışan her mevkideki personelin eğitimi ve gelişimi için çaba gösteriyoruz. Stajyer öğrenci alırken personel ayrımı yapmıyoruz. Şirket olarak kısa süreli çalışmalardan ziyade uzun ömürlü bir personel ilişkimiz vardır. Stajyer personel eksikliği için değildir. Sadece stajyer kadrosunda bulunabilir. Stajyerlere staj defterleri ile ilgilenmeleri için bir gün izin verilir. Stajyerler eğitimini almadıkları konuda çalıştırılmayacaklardır. Arkas personeli ailesinden nasıl aldıysa o şekilde ailesine teslim etme politikasına sahiptir. Risk analizi yaparak çalışmanızı tavsiye ediyorum. Stajyer eğitim prosedürümüz stajyerlerin farklılıklarına saygı gösterilmelidir. Ayrıştırmadan uzak durulmalı her konuda ortaklaşılmalı ve iyi iletişim kurulmalıdır. Gemi ortalama çalışma süresini artırmak sizlerin elinde. Gemide sosyallik oldukça önemlidir. Zabitlerin okulculuk yapması da önlenecektir.”

Fleet Management: “Gemilerde çalışan kadın sayısı arttırmaya çalışıyoruz”

Son olarak Fleet Management Personel Müdürü Dilruba Söylemez ise stajyer alımlarıyla ilgili şunları ifade etti: “Kariyer,üniversite, staj veya okuduğun bölüm değildir. Gemilerde çalışan kadın sayısı arttırmaya yönelik çabalarımız var. Yabancı personel ile çalışmak size özgüven, yabancı dil ve tecrübeler katar. Okuyup yazmak zorundayız. İşini güzel yapıyorsan maaşın ona paralel gider. Türk stajyer alımı için Türk armatörlerle anlaşıp Türk armatörlerin baskı kurması gerekiyor. İş konusunda yaptığınız her neyse sadece sizi değil herkesi bağlar.”


Bunları da beğenebilirsin