Denizcinin anasayfası

Müh. Can : “Otonom gemide güvenlik ve arıza durumu belirsiz”

Müh. Nuri Mert Can, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Afyon'da düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Afyon’da düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı’na katılan İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Üyesi Müh. Nuri Mert Can, otonom gemilerin maliyeti ve riskleri azaltmak gibi artıları gözükse de uzun vadede güvenlik ve tamir / bakım gibi konuları kapsayamama tehlikesi bulunduğunu bildirdi.

İnsansız olamayacak

Gelişen teknolojilerin ilk kullanıldığı sektörün, uluslararacı ticaretin büyük çocuğunluğunu sağlayan denizcilik olduğunu belirten Can, “fakat teknolojinin yanısıra yetişmiş insana da sonuna kadar ihtiyaç duyan bir sektör. Uzaktan bir gemiyi yönetseniz bile yine masada oturan birisi gerekecek” dedi.

Arıza ve bakım sorunu

Otonom gemilerde şu an ki en büyük tereddütün güvenlik ile tamir ve bakımda yaşandığını belirten Can, “otonom gemilere korsan saldırısı olduğunda ne yapılacağına dair bir fikir henüz yok. Aynı şekilde makinelerin ve geminin diğer parçalarının bakım ve onarımının da uzaktan nasıl yapılacağı netleşebilmiş değil. Arıza veya bakım zamanında uzaktan ekip gönderilmesi konuşuluyor fakat okyanusun ortasındaki bir soruna, hele ki hava berbat iken, nasıl müdahale edileceği, bırakın müdahale etmeyi gemiye nasıl ulaşılacağı belirsiz” diye konuştu.

Can şunları söyledi :

“Lakin, bu engellerin aşılması ve otonom gemilerle uluslararası taşımacılığın başlaması icin çalışmalar dünyada devam etmekte. IMO regülasyonlar düzenlemekte ve gelecekte sadece bunu konuşmuyor hatta kullanıyor olacağımız bir gerçek. Türkiye olarak hali hazırda yazılım konusunda gerek İHA’lar, gerekse radar sistemlerinde kendini geliştirmiş ve kanıtlamış bir ülkeyiz. Otonom gemiler üstüne çalışma beraberinde getireceği patentler ve knowhow icin çok değerli bir konu”

 


Bunları da beğenebilirsin