Denizcinin anasayfası

NovuMare, insansız deniz aracına yoğunlaştı

Milli olanaklarla insansız deniz aracına (İDA) yoğunlaşan NovuMare'de hedef yurtdışı.

Exposhipping 2019’da ilk kez görücüye çıkan NovuMare, sergilediği katamaran ve mono tekne tipi iki insansız deniz aracı (İDA) ile ilgi odağı oldu.

Deniz araçlarının tasarımı ve üretimi için özel olarak 3D yazıcı geliştirdiklerini belirten NovuMare Kurucu Ortağı Ömer Berkay Dağlı, “İDA’lar ve onlarla ilişkili olan denizaltılarımız, karina altı sörveyden arama kurtarmaya kadar birçok konuda hizmet verecek. Denizciliğin ihtiyacı olan dijital dönüşüm insansız sistemlerle başlamalı” dedi.

Entech Semar desteği

Aynı zamanda Entech Semar’da proje yöneticisi olarak görev yapan Ömer Berkay Dağlı’nın, Entech Semar Yönetim Kurulu Başkanı Semih Ege ile birlikte kurduğu NovuMare, katamaran tipi NOVU-X ve mono tekne tipi NOVU-V ile gelişmiş deniz teknolojileri sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Halen su üstü araçlarının yanısıra denizaltılara da yoğunlaştıklarını belirten Ömer Berkay Dağlı, Novumare’nin Ar-Ge çalışmalarının, uzun yıllara dayanan Entech&Semar tecrübesi ve bilgi birikimi ile devam ettiğine değindi.

Fuar boyunca PETKİM, BOTAŞ ve Türk Loydu gibi firmaların ilgi alanı içine girdiklerini belirten Dağlı, “İspanya, İtalya ve İngiltere’den Avrupalı misafirlerimiz oldu ancak Ortadoğu’nun ilgisi özellikle dikkatimizi çekti” dedi.

Yüz tanıma sistemine sahip

İDA’ların sörvey hizmetlerinin yanısıra denizde arama kurtarma faaliyetleri de yapabildiğini belirten Berkay, “Araçlarımız yapay zeka yardımı ile insanları ve yüzleri tanımlama özelliğine sahip. Aldığı görüntüleri derin Öğrenme yardımıyla irdeleyerek insan yüzünü ve bedenini tanımlayabiliyor. Aynı fonksiyon sayesinde denizdeki bir kurtarma operasyonu veya başka bir olay sırasında kamerada gördüğü insanları ayırt ederek olaya müdahale etmek için kullanabiliyor. Operatör ayrıca uzaktan bu bilgilere erişim sağlayabiliyor” diye konuştu.

Evinizden Afrika’da çalışabiliyorsunuz

Tekne ile operatörün radyo alıcılar aracılığıyla haberleştiğini dile getiren Dağlı, “İsteğe göre, uydu sistemi üzerinden haberleşir şekilde de üretim yapabiliyoruz. Siz evinizde otururken Güney Afrika açıklarındaki gemiyi kontrol edebilirsiniz. Cihazlar güneş enerjisi desteğine sahip olacağı için bataryası uzun süre yeterli olacaktır” dedi.

Çantadan yönetiliyor

Dağlı şunları söyledi :

“Katamaran teknemizde elektrikli pervaneli motor tercih ederken, daha fazla hız isteyen müşterilerimiz için mono teknemizde jet motorunu kullandık. Böylece çok daha hızlı hareket etmesini sağlayabiliyoruz. Operatör çantası sayesinde aracı yönlendirebiliyorsunuz. Harita bilgileri ile teknenin sağladığı anlık bilgileri bu çanta sayesinde görebiliyorsunuz. İsterseniz yarı otonom veya tamamen otonom şeklinde yönetebiliyorsunuz. İDA’lar, verdiğiniz görevleri kendi kendine yerine getirebiliyor”

NOVU-X

NOVU-X

Katamaran tipi İDA olan NOVU-X’in 43 kilo ağırlığında, 1.5 metre boyunda ve 1.7 metre genişliğinde olduğunu belirten Dağlı, “Gemimizin maksimum hızı 9 knots, operasyon hızı ise 2 knots. Maksimum hızda 3 saat, operasyon hızında ise 12 saat çalışabiliyor. 3 bıçaklı iki DC fırçasız motoru var. Radar, lidar ve AIS sistemine sahip. 10 km mesafeden kontrol edilebiliyor. 40 kiloya kadar faydalı yük taşıyabiliyor” dedi.

NOVU-V

NOVU-V

Tekne tipi İDA olan NOVU-V’nin ise 1.7 metre boyunda ve 74 santimetre genişliğinde olduğunu dile getiren Dağlı, “18 knots maksimum hıza sahip. Maksimum hızda 1.5 saat, operasyon hızında ise 6 saat kullanılabiliyor. İtiş gücünü jet motorundan alıyor. Radar, Lidar ve AIS sistemine sahip ve 30 kilograma kadar faydalı yük taşıyabiliyor diye konuştu.

Denizaltına da giriyoruz

Eş zamanlı olarak denizaltı araçlara yoğunlaştıklarını ve çok yakında son kullanıcıya sunulacağını dile getiren Dağlı, “Gemi karina kontrolleri, limanların kazık kontrolleri hizmetleri şu anda dalgıçlarla yapılıyor ancak bizim geliştirdiğimiz deniz araçlarını kullanarak istediğimiz bölgeye su üstü aracımızı gönderip daha sonra onun altında monte halde hazır denizaltı aracımız ile görüntüleme yapabileceksiniz” dedi.

İsteğe göre özelleşebiliyor

Denizaltı araçlarının ön bölümündeki parçaların değiştirerek çeşitli ihtiyaçlar için özelleştirilebildiğine dikkat çeken Berkay, “Katamaran da, tek gövdeli teknemiz de aynı cebimizdeki akıllı telefonlar gibi. Siz hangi aplikasyonu yüklerseniz telefonunuz o işe yarar ya, işte burada da aynısı geçerli. Siz bu platformu ne amaçla kullanmak isterseniz biz de o konuda modifiye edebiliyoruz. İsterseniz deniz tabanı tarama için kullanabilirsiniz veya, sörvey ve arama kiti koyarız, arama kurtarma için kullanabilirsiniz. Tamamen sizin ihtiyaçlarınıza bağlı. Bazen alıcılarımızın yosun altı görüntüleme gibi istekleri olabiliyor. Bunlarda da müdahale edip operatörün bu tarz operasyonlar gerçekleştirmesini sağlayabiliyoruz. Karina temizliği için kullanılan çok fazla cihaz var ama bazı parçalarda o cihazlarda çok zor olabiliyor bu temizlik. O zaman da biz devreye giriyoruz” dedi.

Limanlar için vazgeçilmez ihtiyaç

Hem satış hem de kiralama yapabildiklerini belirten Ömer Berkay, “Ürünleri satın almak isteyen müşterilerimiz de var, kiralayarak hizmet almak isteyen de… Çünkü bazı operasyonlar anlık ihtiyaçlar sonucu ortaya çıkabiliyor. O yüzden ürünün kendisine ihtiyaç duymazsınız. Ama bazı operasyonları çok sık tekrar etmeniz gerekir. O zaman da ürünün elinizde hazır bulunması maliyeti açısından daha önemli” dedi.

Özellikle liman işletmelerinin fore kazıkları, diğer su altı liman yapılarını ve su derinliğini sürekli denetlemek zorunda olduğunu belirten Berkay, “Bu yüzden liman marina işletmecilerimiz kiralamak yerine satın almaya yöneliyorlar” diye konuştu.

Tamamen milli tasarım

Teknelerin tasarımından elektronik ve mekanik aksamına kadar hepsini kendilerinin yaptığını dile getiren Berkay, “Bu bizim için bir başlangıç. Yolumuz çok daha uzun ama çok daha keyifli olacağını düşünüyoruz.


Bunları da beğenebilirsin