Denizcinin anasayfası

Sefine Shipyard : “Nene Hatun ile Rusya pazarına girdik”

Sefine Shipyard Genel Müdürü Akın Tuzcuoğlu, ASELSAN ile birlikte geliştirdikleri insansız deniz araçlarıyla ilk hedeflerinin Uzakdoğu pazarı olduğunu söyledi.

Çelik Çelikyaman
celik@DenizcilikDergisi.com

Sefine Shipyard Genel Müdürü Dr. Süleyman Akın Tuzcuoğlu, yaptıkları çalışmaları ve gelecek planlarını anlattı. Tuzcuoğlu, “Tamirde Türkiye 1 numara. Yeni inşada ise yerlilik oranını arttırmaya çalışıyoruz. Platform tecrübemizi arttırdık. Akdeniz ve Karadeniz’de yapılacak platformlara talibiz” dedi.

Tuzcuoğlu şunları söyledi :

Ropax öne çıkıyor

“Tersanemiz gemi inşa ile ilgili üç konuda çalışıyor. Yeni gemi inşası var. Geminin tamir bakım ve dönüşümü var. Son zamanlarda Ropax dediğimiz gemilerde boy uzatma ekonomik olduğu için armatörler tarafından tercih ediliyor. Bir tane İtalya ile imzalamak üzereyiz. Akdeniz’deki ilk LNG gemiyi vermiştik o müşterimize. Aynı zamanda askeri gemileri de yapıyoruz. Büyük çelik konstrüksiyon işleri de yapıyoruz, işimiz çelik olduğumuz için. Havaalanında çatı inşaatının bir kısmını biz yaptık”

Yeni yatırımlar yapıyoruz

“Tersanede aslında dört bölüm var. Her birimin kendi başına idaresi var. Genel müdürlükte genel kararlar için toplanılıyor. Bir tek biz hepsini bir arada yapıyoruz. O yüzden de yatırımı genişletiyoruz. Niye bunları yapıyoruz? Çünkü o oranda talep var. İhracat konusuna gelirsek. Bizim ciromuzun neredeyse yüzde 100’ü ihracattan geliyor. Tamir de hizmet ihracatı oluyor. Çok az malzeme kullanılıyor. Gemi inşada ise hem malzeme hem işçilik var”

Yerli malzeme kullanmaya gayretliyiz

“İnşada yerlilik oranını artırmak için yerli malzeme kullanmaya dikkat ediyoruz. Yerli oranı arttı ama bu çok hızlı bir artış değil. Global bir dünyada yaşıyorsunuz. Bir sürü ekipman satıcısı var. Her zaman o ekipmanı yapmak ekonomik olmuyor. Bazı ürünler var ki yerli yapmanın büyük faydası var. Yerli alternatifiniz olunca karşınızdaki pazardan daha uygun fiyat alabiliyorsunuz. Biz de yerli üreticilere yardımcı oluyoruz. Garantileri biz veriyoruz gemilerde. Gemi inşada elektrikli, akıllı gemiler yapıyoruz Norveç’e. Genelde bunların ana sistemini birkaç firma yapıyor. Biz bir gemide Norveçli armatörü ikna ettik. Bunu komple Türk firmasına yaptırıyoruz. Bu gemi de teslim edilmek üzere. Elektrik sistemi tamamen Türk. Bunu ispat edersek orada, bundan sonra geçiş yapabiliriz. Bu ülkemiz için büyük bir adım. Armatör de buna fiyat farkından dolayı yanaştı. Herkes belli oranda maliyete bakıyor. Gemi inşada Norveçliler ana müşterimiz. Şu ana kadar 30 gemi yaptık Norveçliler’e. İtalya var, Danimarka var. Bunlar da diğer yabancı müşterilerimiz”

Tamirde Türkiye bir numara

“Tamirde ise Akdeniz’de Türkiye bir numara. Burada çalışan gemiler Türkiye’ye geliyor. Biz boyutuna göre, yıllık 100-120 arası gemi ağırlıyoruz. O da ciromuzun bir bölümünü oluşturuyor ama tamir-bakım girdisi açısından oranı daha yüksek. İnşada yurtdışına yine malzeme için para verebiliyoruz ama yapılan işin cirosu yüksek oluyor”

Türk Loydu en iyi klas kuruluşu

“Askeri gemide ise yerlilik oranı daha yüksek. Kendi deniz kuvvetlerimize yaptığımız için daha fazla yerli kabul edilebiliyor. Klaslama kuruluşu Türk Loydu var. O da çok gelişti. Bence askeri gemide en iyi klas kuruluşu Türk Loydu. O kadar çok gemi onayladılar, geliştirdiler ki. Askeri gemilerimizi de onlar klaslıyor”

Rusya pazarı Türk tersanelerine açıldı

“Başka bir pazar daha açmak için uğraştık ve açtık; Rusya pazarı. İki senedir üzerinde çalışıyoruz. Rus basınında epey yer aldık. Rusya devletinden ihale aldık Türk firması olarak. İnşallah o pazar da bize açılacak. İlk ihaleyi aldık, üç senelik. Teferruatlı bir gemi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne Nene Hatun gemisini yapmıştık. Dünyada sayılı gemilerden birisidir. İçinde hastanesi de var, 100 metreden çıkarma yapabilecek donanımı da…  Katıldık ihaleye ve aldık. O da imzalandı iki hafta önce. Bunu da başarıyla verirsek Rusya’ya da açılmış oluruz. Devamlı hareket halinde olmamız gerekiyor. Yarın Rusya pazarı biterse başka pazara açılmamız gerekiyor. Afrika pazarına bakıyoruz. Orada da yönetimler sürekli değiştiği için zor oluyor. Biraz zor oralar ama biz zor işlerin insanlarıyız. Basit yerlere diğer ülkeler gidiyor zaten. Hatta daha rahat gidiyorlar. O yüzden biz zor yerlerle uğraşıyoruz”

ASELSAN ile İDA yapıyoruz

“Askeri alanda başka bir projemiz daha var. ASELSAN ile birlikte insansız deniz araçları yapıyoruz. İnşallah sene sonunda bitecek o proje. Ondan sonra ihracatı için çalışmalara başlayacağız. Şimdiden pazarını yapmaya çalışıyoruz. O da yeni bir atılım ve pazarı olan bir sektör. Özellikle Uzakdoğu ülkeleri çok adalı olduğu için küçük botlara ihtiyaçları oluyor. Hızlı ve daha az maliyetli üretimler istiyorlar. Sektörde böyle atılımlarla ilerliyoruz”

Sadece pazarlık yetmiyor

“Koloğlu Holding’e ait olmamızın da bir yararı var. Masaya daha güçlü oturuyorsunuz. Bu güçlerin ayakları da var. Sadece pazarlıkla olmuyor. Holdingin yönetim unsurunun katkıları var. 2020 yılı vergi rekortmeniyiz bizim sektörde”

Pandemiyi iki ayda atlattık

“Pandemi bizi iki ay etkiledi. İlk iki ay mühendisler gelemedi. Sonra özel uçakla mühendisleri getirttik. Dört bakanlık destek verdi. Ticaret Bakanlığı, Dışişleri, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı koordinasyon kurdu. Genel müdürlük bazında izinler aldık. Mühendisleri misafirhanemizde ağırladık. O aşamayı öyle aştık. Şimdi başka aşamalar geliyor. Bu felaketlerden dolayı, mesela Almanya’daki sel felaketi gibi. Fabrika, ‘ben malzemeyi size altı ay sonra verebilirim’ diyor”

Korona döneminde dört yeni sipariş

“Biz koronavirüs döneminde dört sipariş aldık. Tanıyorduk armatörleri. Video konferansla yaptık kontratları. Biz zamanında teslime çok dikkat ediyoruz. Bizi biliyorlar. Gemide geç kalmamak çok önemli. Bizim de o konuda ismimiz iyi. O konuda daha iyi kontratlar yapabiliyoruz. Önemli olan banka teminatları gibi belgeleri sunabilmeniz ve size güvenmeleri. Sizin ülkenizin değeri de burada önemli”

3-4 bin kişiyi istihdam ediyoruz

“Yaklaşık 3 bin ile 4 bin arasında çalışanımızı istihdam ediyoruz burada. Bunlardan 732’si kendi personelimiz. İşe göre istihdam ediyoruz. Gemi inşada bunu 7 ile çarparlar. 3 bin kişi ise 21 bin kişiyi istihdam ediyorsunuz demektir. Sosyal konularda da çalışmalarımız oluyor. Belediyelerle çeşitli çalışmalarımız oluyor. Çevre ile ilgili neler yapabiliriz onlara bakıyoruz”

Müsilaj işleri keserdi

“Bizim için çok büyük bir problemdi müsilaj. Gemileri çalıştıramıyorsunuz. Soğutma suyu emerken filtreler bir saatte doluyor. Bu sefer de sizin gemi ihracatınızı, tamirinizi engelliyor. Biz bariyerler kurduk tersanemizin önüne”

AR-GE’ye yatırımı artırıyoruz

“AR-GE’de bir takım üretim sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Yeni yerde daha hızlı ve verimli çalışmak için üretim bantları üzerinde çalışıyoruz. AR-GE bölümüne geçen sene 8 milyon, bu yıl 14 milyon, seneye 30 milyon harcayacağız. AR-GE’nin üretim kapasitesini artıracağına inanıyoruz”

Canlı balık taşıma gemilerinde bir numarayız

“Canlı balık taşıma gemileri yapımında Türkiye bir numara. En fazla teslimat yapan tersane de biziz. Sekiz teslimat yaptık. Şimdi dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisini yapıyoruz. Bir başka tersanemiz ondan biraz daha büyüğünü yapacak. Zincirleme gidiyor bu. Birbirimize böyle bir faydamız da var. Norveçliler normalde başka bir ülkede yaptırıyordu gemilerini ancak balıklarını kaybettiler. Sonra Türkiye’ye yöneldiler. İlk canlı balık taşıma gemisini biz teslim ettik. Sonra bir başka tersane teslim etti. Türkiye’de yapılan gemiler iyi çalıştığı için diğer siparişler de geldi. Bir ara da ciddi sayıda feribot siparişi vardı”

Gaz ve petrol yapılacak platformlara talibiz

“Mega çelik yapılara girdiğimizde, BOTAŞ’ın Silivri’de gaz depolama tesisinde iki tane sabit platform yapılıyordu. O platformların üst kısmını inşa ettik. Bir hafta önce ikinci kısmını teslim ettik. O da bizim için önemli bir aşama. Tecrübe edinmiş olduk. Yarın öbür gün Karadeniz, Akdeniz gibi denizlerde platform yapımı gündeme gelirse o konuda da hazırlıklıyız. Nasıl yapacağız, hangi standartları kullanacağız hepsi hazır. Bu önemli bir adımdı bizim için”

24 knot hızla giden askeri tanker

“İDEF Fuarı’na gelen heyetler tersanelerimizi ziyaret ediyorlar. Özellikle askeri gemilerle ilgililer. Halen inşa ettiğimiz bir gemi – TCG Derya – 200 metre ve hızı 24 knot. Aynı anda üç gemiye yakıt ikmali yapabiliyor. Ana gemilerden biri bu olacak. Daha hızlı intikal ediyor. Aynı zamanda üzerinde ASELSAN ve HAVELSAN’ın ürettiği savaş yönetim sistemleri bulunuyor”


Bunları da beğenebilirsin