Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, gemi ihracatında geçen yıl yüzde 26 düşüşle büyük kayıp yaşayan tersaneciler, umudunu Norveç’te yapacakları görüşmelere bağladı. Teminat mektubu sorununun aşılması durumunda bu yıl 1.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirilebileceği vurgulandı.
Geçen yıl Avrupa bankaları, Türk bankalarının teminat mektuplarını kabul etmediği için gemi ihracatında büyük kayıplar yaşayan tersaneciler, çözüm için en büyük pazarları olan Norveç’e gidiyor.
Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, yabancı bankaların Türkiye’ye yönelik önyargılarını kırmak için Şubat ayında bu seyahati gerçekleştireceklerini söyledi.
Seven, “Norveç’te üyelerimizin çalıştığı tersanecilerle görüşeceğiz. Dünyanın önce gelen banka yöneticileriyle bir araya geleceğiz” açıklamasını yaptı.
Cem Seven, ayrıca 2018’de yüzde 26 düşüşle 990 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren tersanelerin, bu yıl ise 1.3 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu söyledi.
Butik hizmet veren tersanelerin özellikle özel amaçlı tekne inşasında önemli projelere imza attığının altını çizen Seven, “Aslında müşterilerimiz kalitemizden çok memnun. Teminat mektubu sorununu aşarsak bu yıl ihracatta 1.3 milyar doları aşarız” dedi.
Gemi ve yat ihracatı, teminat krizi ile düşüşe geçmiş, Aralık ayında yüzde 68 düşüş yaşayan sektör, 2018’i ise yüzde 26 gerileme ile kapatmıştı.
Norveç ziyaretine katılacak isimlerden olan TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Gemi, Yat ve Hizmetleri Konsey Başkanı Başaran Bayrak, “Onların birinci ağızdan beklentilerini öğrenmek ve neler yapabileceğimizi öğrenmek istiyoruz. Biz iş yapmak ve üretmek istiyoruz” dedi.
Bayrak, “Teminat sorunu aşılırsa bu diğer Avrupa ülkelerine de yansır ve bir anda ciddi bir siparişle karşı karşıya kalabiliriz. Yaptığımız araştırmaya göre, bize alternatif buldukları diğer üreticilerden memnun değiller” diye konuştu.