Denizcinin anasayfası

Türkiye’nin en ölümcül kazası: Üsküdar Vapuru

1 Mart 1958 günü, o günün son seferini yapmak üzere iskeleden erken ayrılan Üsküdar Vapuru bir daha geri dönemedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından 272 kişinin hayatını kaybettiği “Üsküdar vapuru faciası”nın üzerinden 63 yıl geçti. Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri İzmit Körfezi’nde meydana geldi. İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan Üsküdar feribotu, şiddetli lodos nedeniyle 1 Mart 1958’de battı. 272 kişinin yaşamını yitirdiği kazadan sadece 39 kişi kurtulabildi.

“Acısı hala ilk günkü gibi yüreğimizde duruyor”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Üsküdar Vapuru” faciasının 63. yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, 1 Mart 1958’de Üsküdar gemisinin, İzmit Körfezi’nde batmasıyla 392 kişinin yaşamını yitirdiği olayın acısını hala yaşadıklarını belirtti.

Kazada ölenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağlığı dileyen Büyükakın, mesajında şunları kaydetti: “Kocaeli tarihinde yaşanan bu büyük felaketin üzerinden tam 63 yıl geçti ama acısı hala ilk günkü gibi yüreğimizde duruyor. Türk denizcilik tarihindeki en büyük deniz kazalarından birisi olan Üsküdar Vapuru faciasında yaşamlarını yitirenleri bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz. Her zaman kalbimizde hissettiğimiz Üsküdar Vapuru yolcuları, bu kentin hafızasında ilelebet kalacaktır. Bu acıları rabbim milletimize bir daha yaşatmasın.”

Fırtınaya yakalandı

1 Mart 1958’de İzmit – Gölcük arasında sefer yapan Üsküdar isimli vapur, İzmit iskelesinden hareket ettikten sonra Derince yakınlarında şiddetli rüzgâr sebebiyle batmıştır. Kayıplar hakkında net bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklara göre 200-300, bazılarına göre 400-500 yolcu öldü.

Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu talebeleri oluşturuyordu. Yolcularından yalnızca 40 kişi kadarı kurtulabilmiş, diğerleri dalgaların arasında kaybolup gitmişti,

1950’li yıllarda Karamürsel ve Gölcük’te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi.

Derince açıklarına gelindiğinde şiddetli fırtınaya yakalanan ve çoğu kısmı ahşap olan Üsküdar vapurunun kaptan köşkü uçtu. Kumandasız kalan vapur, yan yatarak battı. Bazı kayıtlarda vapurun ikiye bölündüğünden de söz edilir.
Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’na ait Deniz Üssü’nden yardıma gelen denizaltı ve savaş gemileri, denize dökülen yolcuların ancak küçük bir bölümünü kurtarabildi. Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi bu olayın ardından kurulmuştur.


Bunları da beğenebilirsin