Denizcinin anasayfası

Yakamoz’da ‘Deniz ve Kadın’ konuşuldu

TMMOB (GEMİMO) Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, her yıl geleneksel olarak kutladığı 18 Mart Dünya Denizci Kadınlar Günü’nde Yakamoz 2024 Deniz ve Kadın organizasyonu düzenledi.

Türkiye Denizcilik Federasyonu ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlikte, Deniz ve Kadın konusu ele alındı. Yakamoz 2024 Deniz ve Kadın organizasyonuna katılan isimler özetle şunları söyledi:

Az laf çok iş ama önce çok laf

TMMOB (GEMİMO) Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dilruba Duygu Söylemez:

“Susanın bilenin yükümlülüğü vardır. Konuşmalı, bir şeyler üretmeliyiz diyorum. Az laf çok iş yapacağız ama önce laf yapacağız, sonra buyuran bir bildirge hazırlayacağız. Yaklaşık 2 hafta içerisinde yine paydaşlarımızla ortak bu bildiriyi yayınlayıp daha sonra nerede takip edilmesi gerekiyorsa, özellikle kadın komisyonları olarak peşine düşeceğiz. Değerlendirmesini, ölçme ve değerlendirmesini yapacağımız, sürdürülebilir bir Yakamoz zinciri düşünüyoruz.

Toplum farklı yöne doğru evrilmeli

TÜRDEF Av. Aslı Arslan Demirkıran: “Burada denizcilik sektöründe çalışan tüm kadınların yaşadığı sıkıntıları, sorunları dile getirmeyi umut ediyorum. Bu sorunlara çözümler geliştirip, bir yol haritası çıkıp oradan ilerleyip geri bildirimlerini de göreceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyorum .”

Zorluklar kadınları mesleğe karşı soğutuyor

Gemi İnşa Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu Üyesi Zeynep Yerlikaya:

Birçok kadın daha staj döneminde karşılaştığı zorluklar nedeniyle mesleğe karşı soğuyabilmektedir. Öğrenciler ile yapılan anket çalışması sonucunda; kadınların yüzde 57,14’ünün erkeklere karşı ayrımcılığa uğradıklarına ve eşit bir perspektiften iyi çalışanlar olarak görülmediklerine inandıkları ortaya çıkmıştır. Cinsel taciz yüzde 47.61’le en muhtemel ikinci konudur, bunu takiben; mekanik ekipmanın çalıştırılmasındaki zorluklar yüzde 23.80, izole olma hissi yüzde 14.28 ve artan iş yürü tespit edilmiştir. Katılımcıların yüzde 90.47’si kadın denizci olarak çalışmanın zor olduğuna inanmaktadır.

Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan denizcilik mesleği de 20. yüzyıla kadar tek cinsiyetli bir alan olarak görülüyordu. Kadınların gemide uğursuzluk getireceğine inanılması da denizcilik tarihinde yaygın bir batıl inançtı. Bugün dünya genelinde sadece %2 gibi küçük bir paya sahip olan kadınlar, dirençleri ve mücadeleleri ile ilerleyen zamanlarda çok daha büyük bir paya sahip olacaklar, çünkü bizler sektörde çalışan kadınlar olarak buna inanıyor ve gerekli adımları atmaktan geri durmuyoruz ve durmayacağız da….

Geçmişten ders almak lazım

Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç: “Geçmişten dersler almak lazım. Geçmişten dersleri alarak 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra nerede olmasını istiyoruz Türk denizciliğinin, Türk kadınının? Her şeyi bir günde çözeceğinizi beklemeyelim. Ancak bugün gelinen aşamayı kendi adıma başarılı buluyorum. Armatörler Birliği veya şirket bazında biz her zaman denizci kadın çalışanlarının yanındayız. Şu anda 4 gemide 7 kadın çalışanımız var. “

Biz okurken hayal gibiydi

İTÜ DEFAMED Başkan Yardımcısı Ali Vehbi Üstün: “Biz okurken, tabi çok eskiden okurken hayal gibiydi. Kadınlar ile çalışmayı düşünemiyordum. Öyle olur muydu acaba yetmişli yıllarda? Zoru başardığınız için hepinize teşekkür ederim. Türkiye geliştikçe denizcilik sektöründe de çok güzel şeyler olacaktır. Biz de mezunlar derneği olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.

Zor olanın da zorunu gerçekleştiriyorsunuz

TTKD Başkan Yardımcısı Kapt. Sedat Oğuz: “Bizim okuduğumuz 75 – 79 döneminde de hanım arkadaşlarımız okula girmek için gelirlerdi ama karşılarına kanun çıkardı maalesef. Kadın olmak zaten çok zor bir şey. Bizler bunun bilincindeyiz. Sizler denizci kadınlar olarak zor olanın daha zorunu gerçekleştiriyorsunuz.”

Denizde kadın neden istenmez sorusunun cevabını bulamadım

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Canca: “Uzun yıllar kadınlar denizde neden istenmez diye ben hep kafama koymuştum ve bulamadım. Hala denizde sadece erkekler çalışıyormuş gibi tasarlanıyor. Bu yüzden kadınların da içinde bulunduğu bir etik komisyon kurduk. Deniz örf adetlerinin de en azından günümüze uyması gerekiyor.”


Bunları da beğenebilirsin