Denizcinin anasayfası

İTÜ Savunma Sanayi Başkanı Demir’i ağırladı

İTÜ Ayazağa yerleşkesinde düzenlenen toplantının ev sahipliğini İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu yaptı. Koronavirüs önlemleri kapsamında sayılı sayıda akademisyenin katıldığı toplantıda konuşan İsmail Demir özetle şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de savunma sanayinin belli bir noktaya geldiğini konuşuyorsak; aslında sanayi ekosisteminin bir ilerleme kaydetmediği durumda da savunma sanayinin tek başına çok iyi olduğunu söylemek çok doğru bir tespit olmaz. O bakımdan şu anda çatısı altında bulunduğumuz kurum yani üniversite; bilim üretildiği, onun uygulamalı bilimlerle teknolojiye dönüştüğü bir teknoloji yarışındaysak, bilgiyle beslenmeyen bir teknoloji yarışının olmayacağı, bilimin üretilmediği bir ülkenin bilimsel anlamda ciddi bir çalışmaların olmadığı bir ülkenin ne dersek diyelim belli bir noktadan öteye geçemeyeceğini unutmamak gerekiyor. O bakımdan bilim yuvaları çok önemli, bilim yuvalarındaki yapılanmalar ve onların ürünleri çok önemli. Peki bu çatı altında üretilen bilgiyi nasıl alana transfer edeceğiz. Türkiye’nin yıllardır konuştuğu, düşündüğü, üzerine kafa yorduğu, zaman zaman başarılı uygulamalar yaptığı ama çok daha fazla iyi olmamız gereken bir alan. Bilgi, eğitim, bilimin üretilmesi gereken konuları düşündüğümüzde aslında geldiğimiz noktada bilgiye ulaşmak çok kolay. Bugün bilişim teknolojileri, bilgisayarlar dediğimizde, bizim yaşadığımız günleri hatırladığımızda arada çok büyük fark var.”

AR-GE’yi yanlış anlıyoruz

“Bugün savunma Sanayii olarak bizim yılda ödediğimiz para yani araştırma, projelere aktardığımız para 5 milyar dolara yakın. Şimdi bu kadar miktar paranın döndüğü bir yer bu kabaca 30 küsur milyar lira yapıyor. Üniversite çatısını da düşündüğümüzde bu kadar paranın biz 1 milyarını ayırsak diyelim müthiş, önemli bir kaynak, siz yaptığınız projeleri düşünün. Firmalar içinde Ar-Ge denirken bu anlamda belirli yatırımlar, çalışmalar var. Ama maalesef yanlış anlaşılan bir kavram. Ar-Ge’nin ne olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var piyasada. Bir ürünü geliştirmenin Ar-Ge olarak adlandırıldığı, bir sistemin entegre edilmesinin, Ar-Ge olarak anlaşıldığı bir dünyadayız. O açıdan üniversitedeki ve uygulamalı bilimlerdeki Ar-Ge’nin ne olduğu ile ilgili anlayış eksikliğinden dolayı maalesef kıymet bilmez bir davranış da var. ‘Ar-Ge yapıyorum’ adı altında harcanan paraların çoğu ürün veya sistem geliştirmeye yönelik veya belli şeyler kopyalamaya yönelik faaliyetler. Bugün Ar-Ge harcamaları olarak verilen rakamların çoğu da maalesef bu tür nitelikteki olaylar. Ama hem temel, hem de uygulamalı Ar-Ge’nin Türkiye’nin önünü açacak, önümüzdeki 20-30 yılını garanti altına alacak faaliyetler olduğunu görmemiz ve bunu gerçekleştirmemiz lazım.”


Bunları da beğenebilirsin