Denizcinin anasayfası

STM ve Gürbağ teknolojik işbirliği yapacak

Türkiye'nin yenilikçi teknolojiler konusunda lider şirketlerinden STM  ve Gürbağ stratejik işbirliği anlaşması imzaladı

STM ve GÜRBAĞ, “Hidrojen Enerjisi ve Sevk Çözümleri” ile “Stabilize Pan-Tilt ve Lazer Haberleşme Çözümleri” alanlarında stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

STM Genel Müdürlük binasında düzenlenen “Stratejik İşbirliği İmza Töreni”ne Genel Müdür Özgür Güleryüz, GÜRBAĞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağban ve iki şirketin ilgili yetkilileri katıldı.

Törende, gelişen teknolojinin ihtiyaçlarına göre “Hidrojen Enerjisi ve Tahrik Çözümleri” ile “Stabilize Pan-Tilt ve Lazer Haberleşme Çözümleri” alanında işbirliğine imza atıldı. İşbirliği, Ar-Ge, ürünleştirme ve saha uygulaması alanlarında hayata geçirilecek.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’de bu alanda ilk kez stratejik bir işbirliğine imza atıldığını söyledi. Hidrojen enerjisi ile su üstü ve su altı platformlarının enerji verimliliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Güleryüz, stabilize pan-tilt ve lazer haberleşmesi ile deniz, hava ve kara platformları arasında güvenli iletişim sağlayacaklarını kaydetti. Güleryüz, işbirliğimiz kapsamında bu yıl sonuna kadar sahada en az bir çözüm bulunmasının planlandığını söyledi.

İki şirket arasında işbirliği yapılacak projeler

Lazer haberleşme sistemi özellikle su altı haberleşme için oldukça önemli. Sualtı haberleşme dünyanın en büyük sorunlarından biri.

Denizaltılar şnorkel vasıtasıyla su üstünden haberleşme sağlıyor. Bu sorun insansız su altı sistemlerinin geliştirilmesinde de önemli bir engel.

Lazer haberleşme sistemi geliştirilmesi sonucunda otonom su altı araçları rahatlıkla diğer sistemler ile haberleşebilir. Kontrol merkezleri ile irtibat kurabilir.

Ayrıca denizaltılar da su üstüne şnorkel çıkarmadan, diğer sistemler ile iletişim kurabilir. Denizaltıların tespit edilmeden daha kolay görev yapması sağlanabilir.

Lazer, optik haberleşme ile rakipler tarafından müdahale edilemeyen, karıştırma yapılamayan bir haberleşme ağı kurulabilir.

Hidrojen kullanan tahrik sistemleri başta denizaltılarda kullanılan tahrik sistemleri için önemli.

Reis sınıfı denizaltılarda kullanılan havadan bağımsız tahrik sistemi hidrojen ve oksijenin reaksiyonu ile güç üretiyor.

Ayrıca hidrojen tahrik sisteminin su üstü gemilerde de kullanılabileceği belirtildi.


Bunları da beğenebilirsin