Denizcinin anasayfası

AB Ulaştırma Komiseri Bulc : ‘İşbirliğine hazırız’

İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) ortaklaşa düzenlediği “Maritime Business Dialogue” konulu toplantıya katılan AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, “Stratejik iş birliğimize yatırım yapmamıza devam etmemiz gerekiyor. Ortak stratejik noktaları belirlemek ve uzun vadede bunları takip etmeliyiz. Ne olursa olsun Türkiye ve AB arasındaki diyalog kesintiye uğramamalı” dedi.

Bulc şunları söyledi :

“Dijitalleşmeye daha fazla çalışmalıyız”

“Denizcilik, dijitalleşmeden çok etkileniyor. Bu konuda gelecekte daha fazla çalışmalıyız. Herhangi bir ticaretin yeşerebilmesi için bir bağlanabilirlik olmalı. Ulaşım sektörü için böyle bir bağlantıyı sağlamak, iş modellerinin amaçlarına uygun bir şekilde insanların bir araya gelmesi gerekiyor. Bizim bu konuda önder olmamız lazım. Dün çok önemli bir anlaşma imzalandı. Bulgaristan ve Türkiye arasındaki demiryolu için sözleşme imzalandı. Avrupa Birliği ile Asya kıtası birbirine bağlanacak. Yük taşımacılığı konusunda çok önemli bir anlaşma olmuş oldu”

“Denizcilikte 240 milyar dolar yatırım yapıldı”

“Denizcilik, ulaşım birliği perspektifinde en önemli konulardan biri. Biz denizciliğin temel altyapı katmanlarından biri olduğunu düşünüyoruz. AB’de ulaşım halen ulaşım karbondioksit emisyonlarının yüzde 23’ünü oluşturuyor. Bizim yükü olabildiğinde deniz yolu ya da demiryolu ile taşımamız gerekiyor.

Geçen yıl bankalar ve özel yatırımcılarla birlikte ulaşıma AB’de 240 milyar dolar yatırım yapıldı. Limanların modernizasyonuna da çok fazla yatırım yapıyoruz. Bir limandan diğer bir limana bir trenle ya da iç su yolları ile ulaşımın mümkün olmasını istiyoruz.

Avrupa’da Tek Pencere Projesi sistemini başarıyla gerçekleştirdik. Türk yetkililerini de ortak arayüzümüz sayesinde bu projeye dahil etmek istiyoruz. IMO’yu bu konuda cesur adımlar atmaya teşvik ederseniz çok mutlu olurum”

“Denizcilik alanında toplumsal kriz var”

“Her şey insan kaynağı ile ilgili. Kontratları yapan insanlar. Yaptığımız tüm işte çalışanlarımıza büyük önem atfediyoruz. Denizcilik alanında toplumsal krize dikkat çekmek istiyorum. İnsan kaynağında bir geçiş olması gerekiyor. Öğrencilere kimsenin ihtiyacı olmayan becerileri kazanmak istemiyoruz. Kariyerinin en tepesinde olan kişilere de eğitim vermek istiyoruz. Gelişen teknoloji var. Bir şekilde farklı modelleri deniyoruz. Kariyerinin sonuna yaklaşmış olan çok sayıda çalışan var. Bunların kötü bir emeklilik dönemi yaşamaması için sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. İstikrarlı, sorumluluk sahibi bir ekosistem geliştirmeliyiz”

“Türkiye’nin desteğini istiyoruz”

“IMO aracılığıyla ortaklıklar, koalisyonlar kuruyoruz. Geçekçi hedefler belirlememiz lazım. Şu ana kadar IMO’da tüm müzakereler başarılı bir şekilde devam ediyor. AB de fon sağlıyor. Ülkeler arasındaki ayrımın daha da artmasını istemiyoruz. Sektörün tüm dünyada aynı şekilde gelişmesini istiyoruz. Uygun güvenlik şartları yoksa acısını hepimiz aynı şekilde isteriz. Endonezya’daki eksiklik hepimizi etkileyecek. Orada okul açtık. Güvenlik konusundaki farkındalığı arttırmak istiyoruz. Türkiye’nin de desteğini istiyoruz”

“Yatırımlar desteklenmeli”

“Yatırımlar çok önemli. Fikirler önemlidir ancak yatırımla desteklemeseniz hiçbir şey olmaz. Yatırım konusunda biz liman yönetmelikleri ile başladık. Limanlara yatırımlar yaptık. Çok daha şeffaf bir şekilde AB limanlarına nasıl yatırım yapıldığını görüyoruz. Çevreci denizciliği destekleyen enstrümanlarımız var”

“İş birliğine hazırız”

“İnovasyon olmadan ilerlememize imkan yok. Denizcilik sektörünü uygun amaçlarla uygun ekosistemde tutabilmenin başka bir yolu yok. Yeni enerji depolama tesislerine, yeni tür bataryalara, akülere yatırım yapıyoruz. Şu anda belli alanlarda tekelleşme söz konusu. Bir tarafta gemiler diğer tarafta limanlar var. Kuzey Avrupa’daki ortaklarımız inovasyon alanından inanılmaz aktif çalışıyorlar. Elektrikli ve hibrit motorları kullanan üyelerimiz de Kuzey Avrupalılar. Türkiye de tersanecilik açısından çok önemli bir ülke. Bu alandaki Türkiye’nin katılımı, yeni gemi tasarımları ile bize gelinmesi çok önemli. Hep beraber aynı masada olup aynı yönde hareket etmemiz gerekiyor. İlgilendiğiniz alanlarda sizlerle iş birliğine hazırız”


Bunları da beğenebilirsin