Denizcinin anasayfası

Boğaz’da bayram havası

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), Kabotaj Bayramı nedeniyle huzurevi ve çocuk evinde kalanlar için Boğaz turu düzenledi.

 

Yat ve Tekne Endüstirisi Derneği (YATED) her yıl düzenlediği Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinliği kapsamında bu yıl da huzur ve çocuk evlerinde kalan yaklaşık 150 kişiyi YATED Boat ile denizle buluşturdu. İstanbul Valiliği ile İstanbul Liman Başkanlığı izni ve gözetiminde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen organizasyonun bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildiğini ifade eden YATED Genel Müdürü İbrahim Evliya, “Kabotaj Bayramı, her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan bir milli bayramdır. Denizcilik Bayramı olarak da biliniyor. Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. İşte böyle özel bir günü bizler için çok değerli olan huzurevi sakinlerimiz ve çocuklarımızla kutluyoruz. Bu özel gün bu yıl Kurban Bayramı tatiline denk geldiği için 3 Temmuz’da bu organizasyonu düzenledik.” diye konuştu.

 

Dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız

YATED olarak deniz ve denizcilik ile ilgili her alanda aktif bir şekilde yer aldıklarının altını çizen YATED Genel Müdürü İbrahim Evliya, “YATED olarak kurulduğumuz günden bu yana geçen 20 yılı aşkın sürede yat ve tekne sektörünün gelişimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye bir deniz ülkesi olmasına rağmen henüz denizcilikte istenilen seviyede değil. Ancak sektör olarak dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyoruz. Sektör olarak istihdama 200 bin kişi civarında katkı sunuyoruz. Türkiye geçen yıl gemi ve yat hizmetleri ihracatından 1 milyar 350 milyon dolarlık gelir elde etti. Bir de tamir ve bakım ihracatı var. Bu da eklendiğinde sektörümüzün ihracatı 3 milyar dolara kadar çıkıyor. Türkiye’nin ihracatta en önemli pazarları Danimarka, Norveç gibi İskandinav ülkeleri. Yat müşterileri ise daha çok Amerika ve Avrupa ülkelerinden geliyor. Ülke içinde de yat ve teknelere her geçen gün ilgi yükseliyor. Ancak üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak çok daha iyi seviyelere gelebiliriz. Denize olan ilgiyi 7’den 70’e artırmamız gerekiyor. Bunun için de bu tip organizasyonların sayısının artması gerekiyor. YATED olarak bu etkinliklerin sayısını artırarak hem sektörümüzü geliştireceğiz hem de ülkemize daha fazla katma değer sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

 

Tüm kesimler tek ses olmalı

Türkiye’deki yat ve tekne endüstrisinin sahip olduğu potansiyeli tam anlamıyla ortaya koymak adına sektörün yüksek mesleki standartlar ve detaylı kurallar çerçevesinde topyekün gelişmesine katkı sunmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken İbrahim Evilya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde deniz sevgisini yaygınlaştırmak, denizcilik sektöründe profesyonelleşecek gelecek nesillerin üst seviyede eğitim alma olanaklarını iyileştirmek, ulusal ve uluslararası alanlarda Türk yat ve tekne sanayiini en iyi şekilde temsil etmek için yaptığımız çalışmalar dışında da çeşitli desteklere ihtiyaç duyuyoruz. Bu kapsamda ülkemizde hızlı bir şekilde marina sayısının artırılması gerekiyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde daha denizciliğe başlarken, insanlar marina problemiyle karşı karşıya kalıyor. Antalya’dan başlayarak İstanbul’a kadar olan bölgelerde marina sayıları artırılmalı. Böylece hem çok yüksek olan yat bağlama fiyatları düşecek hem de marinalara ulaşım kolaylaşacaktır. Denizciliğe olan ilgiyi artırmak için kamudan derneklere kadar herkesin tek ses olması gerekiyor.”


Bunları da beğenebilirsin