Denizcinin anasayfası

Çanakkale Köprüsü için kaptan uyarısı

Emekli Kılavuz Kaptan Sedat Tenker, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün gemiler ve çevre için yaratabileceği tehlikelere dikkat çekti.

Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) 1076 Güverte mezunu, emekli Kılavuz Kaptan Sedat Tenker’in 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili kaygılarını Sözcü gazetesinden Çiğdem Toker yazısında aktardı.

Geçmiş yıllarda Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) yönetim kurulunda da görev alan Tenker, “Bir ham petrol, kimyasal ya da doğalgaz taşıyan geminin köprünün çelik ayaklarına çarpması, hasarlanması ve bunun sonucunda yanması ya da infilak etmesi durumunda çok vahim çevre felaketi ortaya çıkabilir” dedi.

Çiğdem Toker’in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

…Sedat Tenker, emekli kaptan. Uzak yol kaptanı. İnşaatı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarıyla ilgili ciddi endişeleri var. Neredeyse iki yıldır BİMER’e CİMER’e yazıyor ama sonuca ulaşamıyor. Kaygılarını, İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’ne de iletmiş. Endişe şu:

Köprünün çelik ayakları boğazın geçiş yolu üzerinde denizde inşa edilecek. Bu konumlardaki su derinlikleri Avrupa ayağında 36, Asya ayağında 44 metre. Bu derinlikler arıza ya da kontrolden çıkma durumunda gemilerin herhangi bir engelle karşılaşmadan ayaklara ulaşarak çarpabilir. Tenker’e, BİMER-CİMER’den gelen ilk yanıt, risk değerlendirme çalışmasının sürdüğü, “en kötü senaryoda gerçekleşebilecek gemi kazasında meydana gelebilecek tahribatın belirleneceği ve önerilerin tasarıma yansıtılacağı” yönünde.

Gemi hazar görsün!

Aradan biraz zaman geçip başvurusunu hatırlatan Kaptan Tenker, daha sonra bambaşka bir cevap alır. Bu cevap olası bir çarpma kazası ihtimalinde “köprüden ziyade çarpan geminin hasar görmesine izin verecek şekilde çarpışma enerjisini sönümletmeyi tercih eden” bir yaklaşımdır.

Kaptan Tenker, bu yaklaşımın felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. “Bir ham petrol, kimyasal ya da doğalgaz taşıyan geminin köprünün çelik ayaklarına çarpması, hasarlanması ve bunun sonucunda yanması ya da infilak etmesi durumunda çok vahim çevre felaketi ortaya çıkabilir” diyor.

Önerisi de var: Gemilerin çelik köprü ayaklarına çarpıp hasar görmesini önleyebilecek ya da çarpmanın etkisini en aza indirecek sistemlerin mühendislik çalışmaları yapılarak inşaat sürecine dahil edilmesi.


Bunları da beğenebilirsin