Denizcinin anasayfası

FSRU limanı için ‘Referandum’ önerisi

Yapımı devam eden Saros FSRU Gemi İskelesi için Saros Körfezi sakinleri halk oylaması çağrısında bulundu.

Gökçetepe ve Sazlıdere Köyleri arasında yapımı devam eden Saros FSRU Gemi İskelesi için Saros Körfezi sakinler halk oylaması çağrısında bulundu. Ekonomiye kar sağlamak için çevrenin feda edilmemesi gerektiğini vurgulayan çevreciler, halkın ikna edilmesi gerektiğini belirtti.

Yayla sakinlerin Ahmet Dinçer tarafından kaleme alınan açıklama şu ifadeler yer verildi: “Saros Körfezi Sazlıdere mevkinde iki yıl önce Botaş tarafından geliştirilen ve Limak şirketi tarafından aylar önce yapımına başlanan FSRU Limanı, doğal gaz depolama ve boru hattı çalışmaları hızla devam ermektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’un Kanal İstanbul Projesini savunurken söylediği gibi “Bu proje bir Devlet ve Millet” projesi midir?…

17.07.2020 tarihinde alınan acele kamulaştırma kararı inşaat başladıktan aylar sonra toprak sahiplerine tebliğ edilmiştir.

Toprak sahipleri bu milletin birer ferdi olduğuna göre demek ki millet projesi diye sunulan projelerde millet en son bilgilendiriliyor ve de bu projeleri isteyip istemediği toprak sahiplerine sorulmuyor.

Kısacası senin adını projede kullanırım ama yapılmasına sadece ben karar veririm mantığıyla hareket ediliyor…
Bilindiği gibi bölge halkının ve çevrecilerin katkılarıyla Change.org vasıtasıyla toplanan 165.000 elektronik ve ıslak olarak toplanan 50.000 imza ile Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri grubu avukatları Bülent Kaçar’a bölgede yaşayan mülk sahibi binlerce kişi vekalet vererek bu projenin durdurulması için dava açma yetkisi vermiştir.

Botaş tarafında iki kez alınan Çed olumludur raporuna karşı dört kez çevre konusunda uzman bilirkişi heyetleri Çed olumsuzdur raporu vermiş olup bunlar Edirne İdare mahkemesine sunularak yürütmeyi durdurma kararı talep edilmiştir.

Tüm ara kararların yasal süresi dolmasına rağmen Edirne İdare Mahkemesi gerekçeli kararını hala açıklamamaktadır.
Pandemi dönemindeki kısmi ve tam kapanmaları,yürüyüş ve gösteri yasaklarını fırsata çeviren Limak şirketi inşaatı hızla sürdürmektedir.

“Geç gelen adalet,adalet değildir.” sözünden hareketle bir an önce bölge halkı Edirne İdare Mahkemesinin vereceği olumlu veya olumsuz kararı beklemektedir.

Bu Proje gerçekten bir Devlet ve Millet Projesi ise bu konuyla bağlantılı bakan veya devlet adamları bölge halkına bu tesisin ülkemize ve Saros Körfezine kazanımlarını anlatıp bizleri ikna etmesi gerekir.

Ben yaptım oldu mantığıyla hareket edilirse 25 yıl önce Yayla Sahilinde tüm karşı çıkışlara rağmen yapılan masum bir Balıkçı Barınağının tüm sahili nasıl yuttuğunu çevreye nasıl zarar verdiğini hatırlamalarını isteriz.

FSRU PROJESİ de bittiğinde 100.000 Gros Tonluk gemiler bu körfezde cirit atmaya başladığında 30 sene sonra bu dünyanın kendi kendini temizleyen üç körfezinden biri yok olup giderse bunun hesabını gelecek nesillere kimler verecek.

Ekonomik nedenlerle veya stratejik nedenlerle mi yapılmak istendiği iyi anlatılmalıdır.
Bu Tesis bittiğinde görülüyor ki Doğal Gazını pazarlayacak Katar başta olmak üzere dağıtımı yapacak Botaş,inşaatı yapan Limak şirketi öncelikle kazanacak. Eğer depolanan gaz yurt dışına aktarılırsa Avrupa ülkeleri kazanacak.

Tek geçim kaynağı çiftçilik,balıkçılık ve turizm olan bölge halkı büyük bir istihdam yaratılmadığı için hiçbir şey kazanamayacak zamanla bölgede turizm,balıkçılık ve çiftçilik de olumsuz yönde etkilenecektir.

KTSO’nun Saros Körfezinde turizmin 12 aya çıkartılması konusunda ki çalışmaları sürerken bir taraftan çevre felaketine neden olacak bu projenin sürdürülmesi tezat teşkil etmiyor mu?.

Bir müddet önce Sayın Valimiz Ekrem Canalp ve bölge milletvekilimiz sayın Fatma Aksal’ın tekrardan Enez Gümrük Kapısını faal hale getirileceğini Enez Limanına ek iskele yapılarak feribot ve Ro Ro seferlerinin başlatılarak Turizme ve ticarete ivme kazandırılacağı açıklamaları bizleri çok sevindirmişti.

Bizim bölge halkı olarak beklentimiz istihdam yaratılarak turizm gibi bir bacasız ekonominin faaliyetini yeni projelerle 12 aya çıkartılarak yüz yıllarca çevreye zarar vermeden bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır.

Limak şirketi de FSRU tesisinde çalışacağına Enez Keşan karayolunu yapsın. Daha faydalı ve büyük turizm projeleri geliştirilsin. Mesela Halkalı Edirne hızlı tren projesi Uzunköprü’den Keşan ve İpsala üzerinden Enez’e bağlansın.
Paşayiğit bolgesine yapılacak Organize Gıda Sanayi Bölgesinin lojistik ve taşıma işlerine büyük fayda sağlar.

Hatta projeyi daha da büyütüp Enez’den Gelibolu’ya kadar tüm Saros kıyılarını maviyi seyrederken yeşilin içinden geçen nostaljik bir tren hattı yapılsa Selimiye’den başlayan Kültür Turizmini Enez Kalesine kadar taşısak bu bölge ve ülkemiz daha kazançlı çıkmaz mı?.

Enez’den Gelibolu ve Eceabat’a geçip şehitlikler ziyaret edilse 1915 ruhunu sonsuza dek yaşatsak daha doğru olmaz mı?.

Son söz olarak şunları söylemek isterim.

Sayın Mustafa Helvacıoğlu Meclis toplantılarında Millet ittifakının oy üstünlüğü karşında pazar yeri üstü kapanması ve Tuhafiyeciler çarşının yapımı için gelin HALK OYLAMASI yapalım derken ne kadar haklıysa bende diyorum ki FSRU PROJESİ için tüm Saros Körfezinde yaşayan vatandaşların katılacağı bir HALK OYLAMASI yapılsın.”


Bunları da beğenebilirsin