İTÜ Denizcilik Fakültesi Makine 2020 mezunu Müh. Ömer Kara’nın liderliğinde kurulan İTÜ BEES R&D AR-GE Takımı, olası orman yangınlarının yerini tespit ederek yetkililere bildiren FIREDRONE isimli yangın tespit ve müdahale sistemi geliştirdi.
Ömer Kara olası yangınların tümünde kullanılabilecek projesini şöyle anlattı:
“Projemizde, orman yangınlarını erken tespit etmek amacıyla özel olarak tasarlanan GPS (Global Positioning System) tabanlı modül ve kimyasal malzeme olan termoelektrik pil sayesinde yangının ivedilikle konumu anlık olarak saptanmaktadır.
GPS modülü ve GSM hattı
Yangın tespit eden GPS modülünü üretmek için Arduino yazılım dili ve GSM (Global System for Mobile Communications) operatör hattı kullanıldı. Arduino sayesinde uydudan gelen lokasyon bilgisinin Google Maps üzerinden gözlemlenme imkânı sunulmaktadır.
Sıcaklık artınca sinyal gönderiyor
Üretilen termoelektrik malzemenin yangın sırasında oluşan sıcaklık değişiminden ürettiği elektrik sinyalleri sayesinde GPS modülü tetiklenip sinyal gönderecektir. Gelen sinyalle birlikte sorumlu kişilere yangının lokasyonu Google Maps üzerinden gösterilecektir.
Özel haritalama yöntemi
Tasarlanan GPS modüllerini ormanlara yangın riski, ağaç sıklığı ve coğrafi özelliklerine göre en verimli şekilde konumlandırmak için özel bir haritalama yöntemi kullanıldı.
İHA ile kontrol edilecek
Yangın anında GPS’den gelen sinyali kontrol etmek için İHA (İnsansız Hava Aracı) lokasyona gönderilip, canlı olarak yangının gidişatı ve boyutu izlenebilmektedir. İHA’dan ve GPS’den gelecek olan yangının lokasyonu, gidişatı ve boyutu baz alınarak görevli ekiplerin yangın lokasyonuna en hızlı biçimde yönlendirilmesi sağlanır.
Tüm yangınlar için kullanılabilir
Bu proje sayesinde özellikle son günlerde meydana gelen ve hepimize derin üzüntüler yaşatan orman yangınlarının tespit edilmesi, insanlara ve çevreye verdiği zararın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca toplu yaşam alanlardaki elektrik panosu, trafo vb. alanlarda ani sıcaklık değişimden kaynaklanabilecek olası yangınların da erken tespit edilebilmesi öngörülmektedir.
Bu tür yangınların bir daha meydana gelmemesi için projemizi daha çok geliştirmeye ve bu sorunlara çözüm olmayı hedeflemekteyiz.
TEKNOFEST 2021’de finaldeler
Öte yandan, Müh. Ömer Kara, bu projenin yanı sıra THERMOTECH ve PRESSURE GAIN adlı 2 projeleriyle daha TEKNOFEST 2021’DE finale kaldıklarını bildirdi.
Kara, “Bu süreçte ben ve takımım için desteklerini esirgemeyen başta İTÜ rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu olmak üzere rektör yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Kızıl, İTÜ genel sekreterimiz Prof. Dr. Ali Deniz, İTÜ genel sekreter yardımcımız Fatih Yıldız, İTÜ yapı işleri ve teknik daire başkanımız Burak Başkan ile İLKFER Kurucu Ortağı ağabeyimiz Müh. İlker Meşe’ye çok teşekkür ediyoruz. Merhum İTÜ genel sekreterimiz Prof. Dr. İbrahim Demir’i de bir kere daha rahmetle anıyoruz” dedi.