Denizcinin anasayfası

Karpowership, Ukrayna’ya dolaylı elektrik sağlayacak

Karpowership enerji şirketi, Ukrayna'ya Moldova ve Romanya üzerinden dolaylı yolla elektrik tedariki planlıyor.

Rusya- Ukrayna savaşı beraberinde ortaya çıkan altyapı problemleriyle, Ukrayna Karpowership şirketinden enerji gemisi talep etmişti. Odessa’ya konuşlandırılmak üzere hazır bulunan enerji gemilerinin güvenliğinden emin olunamadığı için alternatif yollar aranıyordu.

Karpowership Ticari Faaliyetler Direktörü Zeynep Harezi, enerji gemileriyle Ukrayna’ya 400 megavatı bulan kapasite tedariki için Odessa valiliğiyle görüştüklerini belirterek, “Şu anda Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşlarıyla da doğru çözümü bulmak için görüşüyoruz. Romanya veya Moldova’ya gemileri konuşlandırıp Ukrayna’ya giden iletim hatlarıyla elektrik tedarik edebiliriz.” dedi.

Romanya ve Moldova’dan Ukrayna’ya elektrik iletilecek

Ukrayna’ya giden herhangi bir varlığın şu anda sigortalanamadığını kaydeden Harezi, “İlk olarak Odessa olarak başlamıştı süreç ama Ukrayna’ya giden hiçbir varlık sigortalanamadığından ve kendileri de bu gemilerin güvenliğinden emin olamadıkları için süreç değişti. Şu anda BM ve diğer yardım kuruluşlarıyla da doğru çözümü bulmak için görüşüyoruz. Romanya, Moldova ve Ukrayna arasında elektrik iletim hatları mevcut. Romanya ve Moldova’ya gemileri konuşlandırıp Ukrayna’ya giden iletim hatlarıyla elektrik tedarik edebiliriz, böylece sigortalama problemi de ortadan kalkar. Yaklaşık 300-400 megavatlık kapasite için görüşme yürütüyoruz. Bu kapasite bir milyon haneye elektrik sağlayabilir. Üç veya dört gemi gönderebiliriz bu kapasitenin tedariki için. Gemileri farklı limanlara da yerleştirebiliriz. Enerji gemileri teknik, ticari ve güvenlikle ilgili detaylar tamamlandıktan sonra bir ay içinde elektrik tedarikine başlayabilir.” diye konuştu.

Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle elektrik fiyatlarının yüksek seyrettiğini ve tedarik zincirinde de sorunların devam ettiğini anımsatan Harezi, şöyle devam etti:

“Ukrayna’nın iletim probleminin yanı sıra asıl sorunu elektrik dağıtımında ve bu nedenle birçok bölge elektriksiz kalıyor. Ülkede belli başlı bölgeleri ayakta tutabilmek için Moldova ve Romanya’dan gelecek olan her kilovatsaate ihtiyaç var. Bunların yanı sıra yeni elektrik kapasitesi de eklenmemişken, kimse komşusuna elektrik göndermek istemiyor. Romanya ve Moldova zaten bizden gemi isteyen ülkelerdi. Şimdi biz onlara ‘bu gemileri sizin ülkenize koyalım ama elektriğini Ukrayna’ya gönderin’ diyoruz. Süreç hala devam ediyor, BM’yi de bilgilendiriyoruz ki onlar da sürece dahil olsun ve ülkeler arasındaki koordinasyona da destek olsunlar diye. Moldova veya Romanya üzerinden Ukrayna’ya elektrik tedariki teknik olarak mümkün, ticari anlamda çok mantıklı. Biz şu anda Moldova ve Romanya’nın elektrik üretim maliyetleri ve Avrupa elektrik havuzundan aldıkları maliyetin altında elektrik teklif ediyoruz. O yüzden, bunun önündeki tek engel politik ve bürokratik olabilir.” dedi.


Bunları da beğenebilirsin