Denizcinin anasayfası

Sözleşmede Covid-19’a dikkat

Denizcilik Hukuku Uzmanı Avukat Selçuk Esenyel sözleşmelerde Covid 19'a yönelik tedbir alınmasına dikkat çekti.

KOSDER Akademi Sektör Söyleşileri’nin bu kez konuğu Esenyel&Partners Hukuk Bürosu’nun kurucu ortağı Selçuk Esenyel oldu. Esenyel, moderatörlüğünü KOSDER Genel Sekreteri Avukat Begüm Nergiz Birben’in yaptığı “Gemi alım-satım sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar” konulu söyleşide şunları anlattı:

COVİD 19 sözleşmeleri değiştirdi

Delmar Safety

“Bu günlerde piyasa biraz hareketli. Covid-19’un birlikte getirmiş olduğu alım-satım sözleşmelerinde de değişiklikler oldu. Gemi alım-satım sözleşmelerini 3 aşamada değerlendiriyoruz. Birincisi satış öncesi; pazarlıklar- görüşmeler ve yazışmaların olduğu. İkincisi satış günü aşaması;  satış sözleşmesi imzalandıktan sonra ki süreç. Son olarak satış ve satış sonrası aşaması olarak bakıyoruz.”

Pazarlık aşamasında sorunlar çıkabiliyor

“Biz avukatlar olarak ilk aşamada fazla bulunmuyoruz. Genelde bu süreç brokerler tarafından yürütülüyor. İlk aşamada pazarlıkların ve görüşmelerin olduğu dönem de bir takım sorunlar çıkabiliyor. Örneğin pazarlık aşamasında bağlayıcı yazışmalar yazılması sebebiyle alıcının vazgeçmesiyle satıcının bir takım talepleri ve buna ilişkin olarak hakkı bir davasıyla karşı karşıya kalıyor. Burada biraz eksikliklerin olduğunu düşünüyorum. Özellikle kısa anlaşmalı şartlarının yapıldığı yazışmalar döneminde şirketlerin bağlayıcı yazışmalar yapmaktan imtina etmek gerekiyor.”

Evrakların muhakkak onaylanması gerekiyor

“Çoğu zaman, kısa anlaşmalarda bağlayıcılığı var mı? yoksa illa bağlayıcı olması için emoin imzalanması gerekiyor mu? gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. İmzalar olmasa dahi şartların anlaşılması tarafların birbirlerine karşı talepte bulunması için yeterlidir. Satış sözleşmesinin imzalanmasına ve yönetim kurulu onayının alınmasıyla bu anlaşmanın bağlayıcı olmamasını tavsiye ediyoruz. Avukat ya da broker ile çalışıyorsanız evrakları satıcının veya alıcının ülkesine önceden gönderip evrakların onayını almak muhakkak gerekli. Evrakları kanlı canlı göndermeniz gerekiyor. Zorlaştırmak yerine kolaylaştırmak gerekiyor bu durumu. Bu tip sözleşmelere, tipik maddeler girmeye başladı. Sözleşmenin sonuna tek maddeler olarak ekleniyor.”

Birçok problemle karşılaştık

“İstanbul’da bir gemi alım-satımı gerçekleştirdik. Alıcının personeli gemiye çıktı o arada covid-19 testi yapıldı. Alıcının personelinde Covid-19’un olduğu ortaya çıktı. Çıkmışken satıcının personeline de yaptırıldı. Onlara bulaşmamasının imkânı yok. Satıcının personelinde de Covid-19 pozitif çıktı. Gemi personeli gün sonra gemiden çıkabilir dediler. Hem alıcının hem satıcının personelinin gemide yatacak yeri yok. Satıcının personeli Suriyeliydi. Bu personeli sadece Süveyş’te indirilebiliyordu. Mısır ile iletişime geçtik. Temiz kâğıdı almadan indiremeyiz personeli dediler.  Birçok problemle karşı karşıya kaldık. Çok zor çıktık işin içinden. Bu yüzden sözleşmede yer alan covid-19 tedbir maddelerine çok dikkat etmek gerekiyor. Ağırlıklı olarak tavsiye ettiğimiz şu; teslim yerinde mürettebat değişimi yapılmadığını en az 15 gün önceden bilgi vermek gerekiyor.”


Bunları da beğenebilirsin