Denizcinin anasayfası

“Yabancı teknelerin izinleri yenilenmedi”

Gamze Biber / Denizcilik Dergisi
gamze@DenizcilikDergisi.com

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Şubat 2019  Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İMEAK DTO Meclis Üyeleri, şube başkanları ve meslek komiteleri yöneticilerinin katılımıyla yapıldı.

Toplantıya katılması beklenen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, yoğun programı nedeniyle hazır bulunamazken, toplantıda 10. dönem toplantı zabıtların onaylanması, Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün 2019 Ocak ayı ve 2020 Ocak ayı sonuna kadarki ‘Ek Teminat Mektubu’nun onaylanması oybirliği ile kabul edildi.

Antalya sitemi

Toplantıda konuşan 30 No’lu Meslek Komitesi Başkanı İsmet Kamil Kamiloğlu, Antalya’da yaşanan hortum felaketinde İMEAK DTO’ya sitem etti.

Kamiloğlu, “24, 25 ve 26 Ocak’ta bölgemizde yaşanan hortumun vermiş olduğu çok ciddi zararlar ve hasarlar var. Bu, Mart öncesi teknecileri ve meslektaşlarımızı çok ciddi sıkıntıya soktu. Allah’tan geldi dedik. Sabredip, şükredip yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Kendim de bizzat hortumun içindeydim. Fakat bizleri daha çok üzen, bizleri daha çok yaralayan bu fırtınadan sonra, bu hasarlardan sonra maalesef bölgelerdeki şube başkanlarımız, merkezimizdeki sizler, değerli yönetim ve üyelerimiz, Antalya’yı yaşadığı fırtınadan dolayı ne hatırladınız ne de teknecilerimize, yatçılarımıza geçmiş olsun dileklerini ilettiniz. Oysa, bu çok ciddi bir fırtınaydı. Hepimiz denizden ekmek yiyoruz. Biz, en azından DTO Plus’da veya basında arkamızda durulmasını bekledik. Bizim yaralarımızı, sıkıntılarımızı dile getirmenizi bekledik ama maalesef öksüz ve yetim kaldık” dedi.

Genel sekreterlikte nöbet değişimi

İMEAK DTO’da 1997 yılında göreve başlayan ve 2003 yılından bu yana da İMEAK DTO Genel Sekreterlik görevini yürüten Murat Tuncer, görevini İMEAK DTO’nun yeni Genel Sekreteri İsmet Salihoğlu’na bıraktı.

Zaman zaman konuşmasında duygusal anlar yaşayan Tuncer, görevinden ayrılmanın üzüntüsünü yaşadığını belirtirken, diğer taraftan da bundan sonraki yaşamında istediği hayallerini gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Konuşmanın ardından, Murat Tuncer’e İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından anı plaketi takdim edildi.

Daha sonra konuşan İMEAK DTO’nun yeni genel sekreteri İsmet Salihoğlu ise, bundan sonraki süreçte İMEAK DTO bünyesinden çalışacak olmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Kıran, hayatanı kaybedenleri andı

Dilek ve temenniler sonrasında konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Sözlerime öncelikle geçtiğimiz çok kısa süre içerisinde yaşadığımız iki elim olayla başlamak istiyorum. Önce Kerç Boğazı’nda yabancı bayraklı bir gemide diğer yabancı bayraklı gemide yabancı uyruklu personelle birlikte çalışan Türk vatandaşlarımız, Türk gemicilerimizin hayatlarını kaybetmesinden dolayı son derece üzüntülüyüz. Kendilerine Allah’tan rahmet ve ailelerine sabırlar diliyoruz. Yine aynı kazada yaralanan gemicilerimize Allah’tan bir an önce şifalar vermesini diliyorum. Keza, yine Tuzla tersaneler bölgemizde yaşadığımız, maalesef çok üzücü bir olay ve iki ölümle neticelenen olay sonucunda hayatını kaybeden kardeşlerimize yine Allah’tan rahmet ve kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yine aynı olayda yaralanan kardeşlerimize bir an önce Allah’tan şifa diliyorum. Üyemiz olan tersane sahibi kardeşimize çok çok geçmiş olsun diyorum. Allah, böyle kötü olayların tekrarından sakınsın diyorum” dedi.

“Çevre cezaları mantıklı değil”

Kıran, İMEAK DTO 13 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu’nun, “gemilere en küçük sızıntıda ağır cezalar kesiliyor. Geçenlerde çok iyi bir müşterimizi kaybettik. Küçük bir sızıntıya 2 milyon 700 bin lira ceza kesildi. Bu müşterimiz ikmalini artık Türkiye’den yapmama kararı aldı. Oysa ülkemize yıllık 8 – 10 milyon dolar döviz bırakırlardı” sözleri üzerine “Çevre cezalarının mantığı pek doğru işlemiyor. Çevre cezaları konusu devletin gündemine girdi. Bu konuda bir orta yol bulacağımız ümidindeyim. Cumhurbaşkanımız, TOBB Ekonomi Şurası’nda, herkes konuşmasını yaptıktan sonra bir talimat vererek dedi ki, ‘Şubat ayının ilk yarısında bu konuşulanları birebir bakanlarla görüşerek, toplanarak çözebildiklerinizi çözün’. Bunun akabinde dün haber geldi. Şubat ayı bitmeden sektör meclisi bazında toplanarak ilgili bakanlarla denizcilik sektörü meclisi olarak toplanarak bu gündeme getirdiğimiz konuları çözmeye çalışacağız. Bu da tabi, çok önemli bir ilerlemedir. Hani gündeme getirilen konuları, orada sadece gündeme getirilmediği, bir aksiyon alma durumunun da olduğunu göstermesi açısından önemli” açıklamasında bulundu.

“Yabancı tekne izinleri yenilenmedi”

Türkiye’de hizmet veren yabancı bayraklı teknelerin çalışma izinlerinin yenilenmediğinin altını çizen Kıran, “Yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’de hizmet vermesi konusunda sayın turizm bakanımızın çok kararlı bir duruşu oldu. Mesleğin içinden de geldiği için çok konuya da vakıf oldu ve net bir tavır koydu. Türk bayraklı ticari tekne sahipleri, buna karşılık yabancı bayraklı ticari tekne sahipleri Türkiye’de hizmet veriyorlardı. Sayın Bakanımız, yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’de çalışmasının Kabotaj Kanunu’na aykırı olduğu savıyla bunların çalışma izinlerini yenilemedi 2019 yılı için. Çalışma iznini yenilemediği için büyük bir infial oldu. Yaklaşık 250 tekne var ve satışlar yapılmış. Bunların ya Türkiye’ye gelip şirket kurmalarını ve o şekilde ticaret faaliyet göstermelerini ya da buna müsaade etmeyeceğini söyledi. Bununda yaklaşık olarak Türkiye’ye kaybının 15-20 milyon euro civarında olabileceğini hesap ettiğini söyledi. Biz, 15-20 milyon euro için Türk bayrağının delinmesine, Türk kabotajının delinmesine müsaade etmeyiz, dedi ve noktayı koydu. Bizim çabalarımız sürüyor. 2019 yılı için satılmış turlar var. Hiç olmazsa onlar yapılsın. Ondan sonra 2010 yılı için dursun diye ama daha o konuda muvaffak olamadık” şeklinde konuştu.

“Antalya konusunda hata yaptık”

30 NO’lu Meslek Komitesi Başkanı İsmet Kamil Kamiloğlu’nun Ocak ayı sonunda Antalya’da yaşanan hortum felaketinde İMEAK DTO’ya sitem etmesine de cevap veren Kıran, “Çok mecbur kalmadıkça basın açıklaması vs. yoluyla pek işlerimizi yapma taraftarı değiliz. Ancak bir bilgi vermek amacıyla belki bir basın açıklaması yapılır. Tarzımız, birebir görüşerek, konuşarak bu sorunlarımızı çözmeye çalışmak. Antalya’yala ilgili şube başkanı cevap verdi. Sayılarda anlaşmazlık olabilir. Siz, 400 dersiniz; o, 50 der vs ama neticede bizim buradan almamız gereken ders, evet, biz oda yönetim kurulu olarak biraz daha yakın durmamız gerekiyordu. Burada hata bizim. Biraz, daha yakın durmamız gerekiyordu. Başkanımla konuştum. Şube başkanımdan orayla ilgili bilgiyi aldım. Bunu yeterli gördüm. Bunu yeterli görmemem gerekiyordu. Orada daha fazla üyeye ulaşmam gerekiyordu. Bu konuda bu dersi almamız gerekiyordu. Hiçbir şey yapamasak bile, bir geçmiş olsun, daha fazla insana dememiz gerekiyordu. İnşallah, bundan sonra bu konuda tedbirli olacağız” dedi.


Bunları da beğenebilirsin