Denizcinin anasayfası

Yolcu gemilerinde Türk armatörlüğü nasıl baltalandı

Osman Öndeş, yolcu gemileri armatörlüğüne 1930’lu yıllarda nasıl balta vurulduğunu Rizeli Hantalzâde Ailesi’nden Hantalzâde Tayyar ve İstanbullu Achilleas Dimitriadis’in hikayesiyle anlattı.

 

 

Rizeli Hantalzâde Ailesi’nden Hantalzâde Tayyar ve İstanbullu Achilleas Dimitriadis

30’lu yıllarda tarifeli yolcu vapurculuğu yapan tüm Türk armatörleri çalışamaz hale getirilmişlerdir. Onlara yolcu taşımacılığı yapmalarını yasaklatan, o yıllarda Seyr-i Sefâin Genel Müdürü Sadullah Güney olmuştur. Tüm başarılarına rağmen, hususi teşebbüs olarak anılan tüm Türk özel sektör armatörlerinin yolcu taşımacılığını devlet tekeline almıştır. O tarihten sonra da
günümüz dahil yolcu gemileri armatörlüğüne yönelen tek bir Türk armatörü olmamıştır.

 

 

Bu bakımdan ayrı ayrı yaşam öykülerini arşiv taraması yaparak naklettiğim o yılların armatörlerini birer kahraman olarak anınız.
Bu armatörlerden biri Hantalzâde ailesinden Hantalzâde Tayyar idi. Hantalzâde ailesinde ilk bilinen isim Mahmud Hantal’dır. Bu ailenin bilinen kökleri Rize fakat Rus istilası nedeniyle Kafkaslar’dan göçmüş olmaları kuvvetle muhtemel. Elimizde bir arşiv kaydı yok! Bu görev akademisyenlere düşmektedir…
Belirteceğim bir diğer bilgi; o yılların armatörlerinin çoğunun 50 yaşını aşmış gemileri çalıştırdıkları şeklindedir. Nitekim Tayyar vapuru hurdaya çıkartıldığında 104 yaşında idi!

Mahmut Hantal’ın Mehmet Ali, Kerim Hantal ve Ömer Hantal isimli üç çocuğu oluyor. Kerim Hantal’in Kerim ve Mahmut adını verdiği iki oğlundan Mahmud Hantal’ın da Mehmet, Hızır ve Kâmil olmak üzere üç oğlu oluyor.Mehmet Hantal’ın ise Mustafa, Hurşit, Hacı Hakkı, Ahmet, Halit ve Mehmetali Arif Hantal adlarında altı oğlu oluyor. Bu oğullarından Mehmetali Arif Hantal’ın Mahmut, Hatice, Rızvan, Mustafa, Ayşe, Emine, Gülşen, Zinet ve Şevki ve Kasım adını verdiği dokuz çocuğu olduğunu görüyoruz.
Şevki Hantal Kaptan’ın oğlu İbrahim Hantal’ın çocukları; Zinet, Mukaddes, Münevver, Mukadder ve Mustafa. Şevki Hantal Kaptan’ın diğer oğlu İsmail Hantal’ın çocukları; Şazımet, Şadiye, Selma, Şakire, Şadan. Hantalların da çok kalabalık bir aile oldukları görülmekte.
Halim Mete’nin babaannesi Seher Hanım Hantallardandır; Seher Hantal, Mahmut Hantal Kaptan’ın kızıydı. Seher Hanım’ın oğlu Yetim Osman, böylece Hantal’ın takalarından gurbete çıkıyor. 1935-36 yıllarında sahip oldukları makineli motorlarının adları; Meri, Karaca, İmdat’dır.
Halim Mete, Hantal Şevki Kaptan’ın oğlu Hantal İbrahim Kaptan’ın torunu ve Yetim Osman’ın oğludur.

Hantal Şevki Kaptan, denizcilikte çok önemli bir isimdi. Kâşif Kalkavan’ın annesi, Mukaddes Kalkavan Hantal ailesinden gelmektedir. Hantallar çok geniş bir aile topluluğu idi. Akrabaları ile Haltalzâde ailesinin fert sayısı 100’e yaklaştığından ve evlenmeler yoluyla bu aile çok dağıldığından, Halim Mete’nin naklettiği Hantallar’a ait isimlerde Hantalzâde Tayyar ismi
bulunmamaktadır

D.Achilleas Dimitriadis Ve Hantalzâde Tayyar 

Achilleas Dimitriadis Marmara Adalı fakat İstanbul’da yaşayan Osmanlı Rum ahalisinden tanınmış bir armatör, tüccardı. Şişli Etfal Hastanesi Sokağı 110 No’lu ve kendi adını taşıyan “Dimitriadis” apartmanında otururdu. 1941 yılında vefat etmiş, cenaze merasimi Şişli’deki
Metaformosis Kilisesi’nde icra edildikten sonra ayni yerdeki Rum Ortodoks Mezarlığı’nda defnedilmiştir. Torunlarından Miço Dimitriadis Fenerbahçe Futbol Kulübü’nde oynamış ve
Beşiktaş Futbol Kulübü antrenörlüğü yapmıştır.

 

12 Şubat 1950 tarihinde vefat etmiş olan Miço Dimitriadis 1911-1918 yılları arasında Fenerbahçe’de 36 resmî maçta forma giymiş ve 7 gol atmıştı. Fenerbahçe’nin Galatasaray’ı ilk
kez yendiği maçta oynadı. Yine Fenerbahçe’nin ilk şampiyon kadrolarında yerini aldı. Rusya
karşılaşmasına giden kadronun da içindeydi.Burhan Felek Cumhuriyet Gazetesi’ndeki 15 Şubat 1950 günkü makalesinde “Müteveffa Miço!.” başlığı altında şöyle yazmıştır: “İki gün evvel, Türkiye’de yetişmiş en iyi futbolculardan, hatta en iyi antrenörlerden birisi olan “Miço” yoksulluk içinde öldü. Şimdi sadece “müteveffa Miço”dan başka izi kalmamış olan bu zavallı, Fenerbahçe’nin en parlak devirlerinde sol açık oynardı. Türkiye’nin en iyi sol açığı da bu adamdı. Bizim gibi onu tanıyanlar, bir futbol harikası olan Hasan merhumdan sonra topa en hakim; fakat ondan fazla realist olan bir oyuncu ve tam bir amatör oyuncu olduğunu bilirler. “Miço” senelerce Fenerbahçe’yi, Beşiktaş’ı, başka Türk kulüplerini çalıştırdı ve nihayet açlıktan öldü. “Miço”
tam bir amatör olduğundan mı nedir, şu meşhur ‘Sporcuları Koruma Cemiyeti’nden bir akçe yardım göremedi.. Bunu gördükçe; sporcuların ellerin ayakları tutarken istikballerini sağlamak istemelerini ve bu yüzden amatörlüğe de omuz silkmelerini pek haksız bulmuyorum.”

D. Achilleas Dimitriadis sahibi olduğu iki gemisini de 1911’de kaybederek armatörlük faaliyetine son vermesine karşın tüccar olarak çalışmalarını sürdürdü. I. Dünya Harbi sonrasında çoğunluk Rumlar Türkiye’den ayrılırlarken Türk vatandaşı olarak ülkede kalmayı tercih etti ve yakın arkadaşı Kaptan Hantalzâde Tayyar ile kesin olarak bilinmemesine karşın, çok küçük bir
sermaye koyduğu tahmin edilen “D.A. Dimitriadis ve Hantalzâde Tayyar Vapurculuk” şirketini kurdular. 1924’de 1904 inşa bir yolcu gemisi satın alarak “Güzel İzmir” adını verdiler. Amaçları İstanbul – İzmir arasında posta seferleri yapmaktı. 1925’de 1878 inşa genelyük gemisini alarak “Tayyar” adını verdiler. Seyyar adını taşıyan iki ayrı vapur vardır. Birincisi M.Gümüşciyan’a ait genel yük gemisi idi. İkincisi Dimitriadis ve Hantalzâde Tayyar’a ait Seyyar
vapurudur.
M.Gümüşciyan’a ait ve Seyyar adını verdiği vapur; 1893 yılında Furness Withy & Co. tersanesinde 199 Kızak No. İle inşa edilen 2875 grt. genel yük gemisi “Appomattox” (Virginia Eyaletinde yer alan bir kasaba) ilk armatörlük firması Chesapeake & Ohio S.S Co. Ltd. idi.

 

Bu vapur; Tam Boy : 105.2 m., Kaimeler arası genişlik : 12.6 m. Ve Ana buhar makinesi: West Hartlepool- Richardson T.& Sons imalatı idi. 1902’de Garston’dan Elders & Fyffes Ltd.’e satıldı ve adı değiştirilmedi. 1910’da İstanbul’dan M. Gümüşciyan satın aldı.
12 Mart 1916 günü Karasu önlerinde Şile Burnu civarında Rus harp gemisi Grumkıj ve Bystry’ın top ateşi ile batırıldı.

(Kaynak: Clyde Built Ships & Shipbuildings ve Miramar Shipping Index)

 

SS Seyyar (Ex- Sheffield, Ex- Selda, Ex-Sheffield, Ex- Hüseyniye)

Glasgow, Govan’daki John Elder & Co.’ya ait Fairfield Tersanesi’nde 212 Kızak No.’su ile inşa edilen demir gövdeli ve pervaneli yolcu/yük vapuru 13 Ocak 1877 tarihinde denize indirildi ve ayni sene hizmete girdi. (Geminin tamamlanma tarihi gün ve ay olarak sicilinde kayıtlı değildir).
İlk adı “Sheffield” olan 644 grt., 407 nrt. ve Tam boy: 201 ft., Genişlik 27.1 ft., Derinlik 15.1 ft., ve John Elder & Co. yapımı buhar ana makinesi 2 genişlemeli olup 90 nhp. azami güç üretiyordu.
1889’da ana makinesi Hull’de kurulu Earles & Co. yapımı 3 genişlemeli 118 nhp. güç üreten makine ile değiştirilmiştir. İlk armatörlük şirketi Manchester, Sheffield & Linconshire Railway Co., idi.

1910’da Grimby’dan Great Central Railway Company’ya devredildi. 1911’da Grims’dan Jos. Constant satın aldı 23 Kasım 1914’de Osmanlı Devleti adına el konuldu ve “Selda” adı verildi.
1919 ‘da Grimsby’dan Jos. Constant tarafından geri alındı ve “Sheffield” adı verildi. 27 Aralık 1926’da Gelibolu’lu İngiliz Hüseyin Rüstem satın aldı ve Hüseyniye adı verildi.
• 1931’de Hantalzâde Tayyar Ve Şürekâsı satın aldı ve “Seyyar” adını verdi.
• 1 Ocak 1933’de Türk Sosyete Vapurculuk TAŞ’ ne devredildi.
• 1935’de Devlet Denizyolları İşletmesi Müdürlüğü’ne devredildi.
• 1 Ağustos 1938’de Deniz Bank Umum Müdürlüğü’ne devredildi.
• 1 Temmuz 1939’da Devlet Denizyolları İşletmesi Müdürlüğü’ne devredildi.
• 1 Mayıs 1944’de Devlet Denizyolları ve Limanları İşletmesi Umum
Müdürlüğü’ne devredildi.
• 1 Mart 1952’de Denizcilik Bankası TAO.’ya devredildi.
• 1958’de hizmet dışı bırakıldı.
• 13 Temmuz 1961’de sökülmek üzere gemi hurdacısı Şakir Kopuz’a satıldı.

Seyyar Vapuru’na ait bir haber
23 Haziran 1931 tarihli haberde Hantalzâde Tayyar Vapurculuk’a ait Seyyar Vapuru’nun seyyahlar için kiralandığı ve İzmir’den İstanbul’a büyük bir seyyah kafilesiyle geldiği haber olmuştur. Haberde şöyle denilmektedir; “Dün İzmir’den bir seyyah vapuru geldi. Bu sene İzmirliler de bir seyahat hevesi uyanmıştır. İzmir civarındaki kazalardan İzmir’e, İzmir’den muhtelif yerlere her
Cuma günü seyyah kafileleri gitmektedir. Bu maksatla kiralanan Seyyar vapurunda birinci mevki yolculardan 12 lira, ikinci mevki yolculardan 8 lira, güverteden 6 lira gibi ucuz ücret alınmıştır. İzmirliler şehrimizdeki hemşerileri tarafından karşılanmışlardır. Bunlardan bir kısmı vapurda kalmış, diğerleri şehre çıkmışlardır. Seyahat pek eğlenceli geçmiş, bir cazbant ile incesaz heyeti
yolcuları eğlendirmiştir.
Vapurda bir hırsızlık vakası vuku bulmuş yolculardan birinin altın lirası çalınmıştır. Yapılan tahkikat neticesinde vapurda sabıkalı iki Yahudi bulunduğu anlaşılarak sivil polisler tarafından yakalanmışlarsa da, üzerlerinde altın lira bulunamamıştır. Vapur Bozcaada’ya yanaştığında yolculardan adadan nefis Bozcaada şarapları almışlardır. Şarabı içenler arasında sıcağın verdiği rehavetle yere serilenler İstanbul’a gelinceye kadar yerlerinden kımıldamaya mecali olmayanlar da bulunmuştur. Seyyar vapuru İzmir’li seyyahları hamilen İzmir’e dönecektir. Perşembe günü ikinci seyyah kafilesini havi ikinci vapur İstanbul’da beklenmektedir.”

 

Seyyar Vapuru 1940 yılına kadar Hantalzâde Tayyar Vapurculuk gemisi olarak Ayvalık – İzmir haftalık seferlerini sürdürmüştür. Bu seferlerinde; Sirkeci Rıhtımı’ndan hareketle Gelibolu, Çanakkale ve İzmir uğraklarını yapmış ve ayni iskele ve limanlara uğrayarak İstanbul’a
dönmüştür. Yük ve yolcu biletleri ve talepleri için verilen adres; Eminönü Reşadiye Caddesi Rıhtım Caddesi No.5’dir. Tel:1977, Telgraf: İst. Hantal Tayyar’dır. Yolcu biletleri vapurda da
verilmektedir.

Tavilzâde Ve Hantalzâde Tayyar uyarıyor

Türk özel sektör armatörlüğüne yönelik Sadullah Güney öncülüğünde sürdürülen baskılar nedeniyle Tavilzâde ve Hantalzâde Tayyar basına yaptıkları açıklama bu gidişle milli vapurculuğun iki yıl gibi bir ömrü kaldığını duyurmuşlardır.
Türk armatörlerinin yolcu ve yük taşımacılığındaki tüm çabalarına karşın başta Seyr-i Sefâin İdaresi Genel Müdürü Sadullah Güney olmak üzere armatörlerin ülke iskeleleri veya limanları arasında yolcu taşımacılığı yapmasını kendi anlayışlarına aykırı görülmüş ve yolcu taşımacılığı bir amme hizmeti sayılarak armatörlerin yolcu gemiciliği yapması yasaklanmıştır. Diğer armatörler gibi Archimidais Dimitriadis ve Hantalzâde Tayyar, gemilerini 1 Ocak 1933’de Sosyete Vapurculuk TAŞ işletmesine devrettiler. Bu süreçte; Ocak 1933’de karşılarına bir fırsat çıktı. Pire’li Armatör M.J. Carras “Maria P. Xila” isimli genelyük gemisini satışa çıkartmıştı.

 

Türk armatörlerinin yolcu ve yük taşımacılığındaki tüm çabalarına karşın başta Seyr-i Sefâin İdaresi Genel Müdürü Sadullah Güney olmak üzere armatörlerin ülke iskeleleri veya limanları arasında yolcu taşımacılığı yapmasını kendi anlayışlarına aykırı görülmüş ve yolcu taşımacılığı bir amme hizmeti sayılarak armatörlerin yolcu gemiciliği yapması yasaklanmıştır. Diğer armatörler gibi Archimidais Dimitriadis ve Hantalzâde Tayyar, gemilerini 1 Ocak 1933’de Sosyete Vapurculuk TAŞ işletmesine devrettiler. Bu süreçte; Ocak 1933’de karşılarına bir fırsat çıktı. Pire’li Armatör M.J. Carras “Maria P. Xila” isimli genel yük gemisini satışa çıkartmıştı.

 

SS Burhaniye- SS Hantal Tayyar; (Ex-Othon Stathatos, Ex- Maria P. Xila)

John Readhead & Sons, South Shields’deki West Yard’da 360 Kızak No.’su ile inşa edilen “Othon Stathatos” 3022 grt., 1946 nrt. ve Tam boy: 325 ft., Genişlik: 46.1 ft., ve Derinlik 23.5 ft. idi. Ana buhar makinesi John Readhead & Sons, South Shields imalatı : T3cyl (24.5, 40 & 66 x 45ins ve 310nhp güç üretiyordu. Azami seyir sürati 8,5 knots idi. 13 Mart 1902 tarihinde denize indirildi ve Mayıs 1902’de hizmete girdi. İlk armatörü Ithaca Adası’ndan Othon A. Stathatos idi.
1926’de Pire’den Michael J. Carras satın aldı ve “Marina P. Xila” adını verdi. 1933’de İstanbul’dan Kadir Tayyar Hantal ve D. Achilleas Demetriadis satın aldı ve “Burhaniye” adı verildi.

 

1939’da İstanbul’dan Hantaloğlu Tayyar Vapurculuk Şirketi, satın aldı. Aynı sene “Hantaloğlu Tayyar Vapurculuk Şirketi”ne devredildi. 1952’de İstanbul’dan Burhanettin Semi ortak oldu.
Yeterli ana sermayeye sahip olmamalarından dolayı mali sıkıntıya girdiklerinden 1953’de yarı hissesini hisselerini Burhanettin Sami’ye sattılar. 1954’de İstanbul’dan ‘Hanse’ Vapurculuk Ticaret Anonim Şirketi’ ortaklığına devredildi (Tayyar Hantal ve Burhanettin Semi). Burhanettin Semi Perşembe Pazarı civarında demir satış dükkanı olan bir demir tüccarı idi. Yazıhanesi Galata, Kara Mustafa Paşa Caddesi,Velialemdar Han 3/3 ve Tel : 40524 idi. 1956’de İstanbul’dan Hantal Tayyar Gemi Donatım İştirakı İşletmesi’ne devredildi ve adı “H.Tayyar” olarak değiştirildi.
Kadir Hantal 1960 yılına kadar şirkette küçük bir hisseye sahip olarak yer aldı.
1960’da hizmetdışı bırakıldı ve Haliç’te söküldü. (Kaynak: Tyne Builts Ships & Shpbuildings.) Hizmetdışı bırakıldığında 58 yaşında idi.

 

Burhaniye ve Nazım vapurlarını Fransızlar kiralıyor

Akdeniz çanağında ticaret gemisi sıkıntısı olduğu kadar, kiralama bakımından Türk armatörlerinin gemileri çok daha ucuza kiralanabildiğinden, İngiliz ve Fransız gemi kiralama şirketleri Türk Vapurcular Birliği’ne müracaat ederek bu isteklerini duyurmuşlardır. Kiracılar her vapura tonaj başına günlük 15,16 şiling kira vereceklerdir. Verilen habere göre bir vapurun kira getirisi 25 bin lira olacaktır.  (Kaynak: 28 Ağustos 1932 tarihli Akşam Gazetesi Sf.3.)

Kiralama şirketleri vapurun kömür masrafını karşılayacaklarını belirtmişlerdir. Türk Vapurcular Birliği adına İstanbul Liman Başkanlığı’na müracaat ederek bu konuda müsaade talebinde bulunmuşlardır. Bu talep Münakalat Vekaleti’ne iletilmiştir. Vekalet tarafından olumlu cevap verilmesi üzerine Fransız gemi kiralama şirketleri ilk olarak Burhaniye e Nazım vapurlarını kiralamışlardır. Bu vapurlar İzmir ve İstanbul’dan 4500 ton üzüm, incir, tütün, fındık gibi ürünleri yükleyerek Marsilya’ya hareket etmiştir.

Burhaniye şilebi hakkındaki bir tartışma

II. Dünya Harbi yıllarında hükümetin emrini dinlemeyerek orada burada dolaşan Hantallar’a ait Burhaniye isimli şilep iddiaya göre yeni bir maceradan sonra 16 Aralık 1948’de İstanbul’a gelmiştir. Hadisenin bu defaki kahramanı Hollandalı denizci F.G. Glastra’dır. Yaptığı açıklamada “Ben Hollandalıyım. Dammers Valder Halders şirketine mensubum. Şirketim Burhaniye şilebini
Marsilya limanında altı midye bağlamış olarak bulmuştur. Bilindiği gibi Burhaniye şilebi hükümetin kendisine verdi belgeleri birtarafa atarak o liman senin bu liman benim diyerek plansız şekilde dolaşmaya başlamıştır. Bilahare şirketimiz bu gemiden istifade etmek istemiştir.
Şirket Kaptan Hantal’la temas etti. Geminin %50’si Dimitriadis adında birine aitti. Adam çoktan ölmüş, hissesi karısına kalmıştı. Kadın ise hisselerini Amerika’da yaşayan iki çocuğunun üzerine yapmıştı. Heldes şirketi ile Hantal ve Dimitriadis vârisleri arasında anlaşma sağlandı. Şirketim geminin birikmiş 3 milyon Frank borcunu üstlendiği gibi geminin sahiplerine ayda 2000 İngiliz
lirası ödemeyi kabul etti. Geminin onarım masrafı olarak da yarım milyon Frank sarf ettik.
Burhaniye ile önce Fransa hükümeti adına Fransa limanlarıyla Tunus arasında seferler yaptık. Bu arada Türk tayfalar gemiden ayrıldılar, yerlerine başka memleketlerden tayfalar aldık. Şirketim gemiyi İngiltere’nin kuzeyindeki Fures Adaları’na göndermek istiyordu. Türk kaptan geminin çürük olduğunu, kuzey denizlerine dayanamayacağı ileri sürerek anlaşmazlık çıkardı. Kendisini ikna ettik. Fakat açık denizde beni tutuklayıp ambara attılar. Kendimi İstanbul’da buldum. İstanbul’da gemiyi kaptanın akrabaları işgal ettiler. Buara polisler gemiye çıktılar ve ben onlara derdimi anlatamadım. Gemiden ancak Alman kamarotumun yardımıyla kaçabildim.”

Zamanla Kadir Hantal’ın %60 hisse ile Petro Dimitriadis’in %20 hisse ile, Sofia Dimitriadis’in %20 hisse ile ortak olduğu Burhaniye Vapuru şirketin girdiği parasal sıkıntılar sonucu Eminönü Maliye Şubesine olan Kazanç vergisi borcu nedeniyle İstanbul Defterdarlığı tarafından 11 Temmuz 1950 tarihinde satışa çıkartıldı. Haliç, Arap Cami Mahallesi Kalafatçılar Caddesi Umumi Mağazalar TAŞ Deposu arkasındaki sahilde kıçtankara bağlı durumda olan Burhaniye Vapuru için biçilen satış fiyatı 450,000 liraydı. 678 Numarayla İstanbul Limanı’na bağlı Türk sancağını hamil 3254 tonilato ve safi 1958 tonilato istiap hacminde ve çelikten mamul Burhaniye Vapuru Beyoğlu İlçesi İdare Heyeti huzurunda açık artırmayla satıldı. Hurdaya çıkartıldığında 109 yaşında idi Hantalzâde Tayyar Vapurları’ndan olan “Tayyar” vapuru 1878 Ramage & Ferguson, Leith inşa 409 grt.’lik yük/yolcu tipi bir küçük gemiydi.

İlk adı “Albatross” olan 1930 yılından Hantalzâde Tayyar Vapurları adına satın alınmış ve “Tayyar” adı verilmiştir. 1878 Ramage & Ferguson, Leith, Victoria Tersanesi 3 Kızak No. İle inşa edilmiş olan “Albatross” 19 Nisan 1878’de denize indirilmiş ve kısa bir süre sonra hizmete girmiştir. Demir gövdeli bir koster idi. Hawthorns & Co. Lieth imalatı olan 2 genişlemeli buhar ana makinesi 85 hp güç üretiyordu. 366 grt. 161 nrt. ve tam boy: 170 ft., genişlik 22.4 ft., Derinlik:12.2 ft. olan geminin ilk armatörü Carlisle’den R.Young, W.Muir & S.Harvie idi. Carlisle
Limanı’na tescil olunmuştur.
1885’de R. Young, Carlisle armatörü idi.1890’da North British Steam Packet Co. (R. Young), Carlisle adına kaydedildi.1908’de Glasgow’ dan H. McIver – L. H. Gilchrist satın aldı. 1909 Glasgow’ dan North British Steam Packet Co., satın aldı.1919 Londra’dan Martin Constant satın aldı. 1924 İstanbul’dan D. A. Dimitriadis ve Hantalzade Tayyar ve Şurekası satın aldı. “Tayyar” adı verildi. 1933 Türk Sosyete Vapurculuk Şti’ne devredildi. 1936 Devlet Denizyolları İşletmesi’ne devredildi. 1938 Denizbank – Denizyolları İdaresi’ne devredildi. 1939 T. C. Münakalat Vekaleti’ne devredildi.1952 Denizcilik Bankasına TAO’ya devredildi. 1955 İstanbul’dan Mehmet Koşar ve Veysel Vardal satın aldı. 1968 İstanbul’dan Ali Rıza ve Nihat Karaer satın aldı. 1986 Densa Petrol Nakliyat ve TAŞ satın aldı. “Densa” adı erildi. 1989 Zorlu Çevik Akaryakıt TAŞ satın aldı. “Merve” adı verildi. 1961’de büyük onarım ile tankere çevrildi. Şubat 1994’de İstanbul Boğazı’nda motor tanker Star V. İle çarpıştı. Aldığı ağır hasar nedeniyle hurdaya çıkartıldı. Hurdaya çıkartıldığında 109 yaşında idi.

Hilmioğulları ve Hantal bağlantısı

1967’de “Hilmioğulları Gemisi Âdi Ortakları- Zeki & Ziya Sönmez ve Ortakları” Hantal ailesinden sonraki ilk değişimi ifade etmektedir. 1976’da Sönmez Denizcilik ve Tic. AŞ. olarak değişim görmüştür. 1985’de “Hilmioğulları Gemi İşletmesi” Muzaffer Hantal Kadir Hantal adına kayıtlıdır. 1990’da “Hilmioğulları Gemi İşletmesi Muzaffer Hantal” sicil değişikliği yapılmıştır.1999’da Hilmioğulları “Muzaffer Hantal Deniz İşletmeciliği” olarak devam etmekte idi. 2007’de “Yıltaş Denizcilik Nakliyat Turizm İthalat İhracat ve TAŞ” olarak kayıtlıdır. 2011’de Beytur “Umman
Denizcilik ve Nakliyat AŞ.” olarak görülmektedir

 

 


Bunları da beğenebilirsin